Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθ/ργών Ελλάδας και Ισραήλ κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στη Θεσσαλονίκη 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

15/06/2017 18:35

Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθ/ργών Ελλάδας και Ισραήλ κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στη Θεσσαλονίκη 

Την κοινή δέσμευση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υπογράμμισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στη Θεσσαλονίκη.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το τριμερές σχήμα συνεργασίας είναι στρατηγικής σημασίας, προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Είπε ακόμη ότι κατά την τριμερή σύνοδο, αλλά και κατά τις διμερείς επαφές που προηγήθηκαν, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα οικονομίας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής έρευνας, καθώς και της καινοτομίας.

Πρόσθεσε ότι οι τρεις Κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες όπως είναι η δημιουργία Τεχνολογικών Πάρκων, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών δικτύων και παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες και start ups επιχειρήσεις. Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε ένα νέο στοιχείο, η ένταξη θεμάτων τηλεπικοινωνιών στην τριμερή σύνοδο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα Διασποράς, που επίσης είναι ένα νέο στοιχείο στην τριμερή ατζέντα, αφού από τις τρεις χώρες υπάρχει σημαντική ομογενειακή παρουσία. «Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας θα πρέπει να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες σε επίπεδο συλλόγων και φορέων της ομογένειας και στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στην οικονομία, την παιδεία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την καινοτομία», είπε.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν ένα από τους σημαντικούς πυλώνες της τριμερούς συνεργασίας που είναι η Ενέργεια και που αποτελεί ένα τομέα όπου διανοίγονται μεγάλες δυνατότητες δεδομένης και της γεωπολιτικής θέσης των τριών χωρών.

«Η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική σε αυτή τη συνεργασία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλοντας καθοριστικά στον χώρο της Ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις κοινές ενέργειές μας για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου που θα δημιουργήσει νέα προοπτική συνεργασίας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού EastMed, που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο, με την Ελλάδα και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συζητήσαμε για την ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου και οπτικής ίνας με ένα έργο, το λεγόμενο Εurasia interconnector».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Περιβάλλον, τις Κλιματικές Αλλαγές, τη Διαχείριση Υδάτων, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και άλλα.

Υπογράμμισε επίσης ότι συζήτησαν το Κυπριακό και το Συριακό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, από πλευράς της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 Ιουνίου στη Γενεύη μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που δεν μπορεί παρά να περιέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών ν στρατευμάτων από το νησί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών πραγματοποιείται η 3η Τριμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδος – Ισραήλ – Κύπρου, σε συνέχεια της 1ης ιστορικής Συνόδου που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2016 και των στόχων που καθορίσαμε για ανασκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των δράσεων που είχαν τότε τεθεί και την ανάπτυξη ιδεών για διεύρυνση της συνεργασίας μας σε νέα επίπεδα συνέργειας». 

Πρόσθεσε ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την τριμερή σύνοδο δεν είναι τυχαία διότι «είναι πασίγνωστος ο ιστορικός δεσμός της πόλης με τον εβραϊκό λαό, αφού από τον 16ο αιώνα η πόλη έφερε τον τίτλο ‘Μητέρας του Ισραήλ’, ως Κέντρο που ανέδειξε εξέχουσες προσωπικότητες, ραβίνους και ακαδημαϊκούς. 

Βρισκόμενοι εδώ, δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στους πέραν των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που υπήρξαν αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και Μπιρκενάου. 

Υποχρέωσή μας είναι να μην υπάρξουν ποτέ πια τέτοιες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και συγχαίρω για την απόφαση να ανεγερθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος που συμβάλλει σε αυτό το στόχο. Ακριβώς αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της τριμερούς συνεργασίας, η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, ιδιαίτερα μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεων μας.

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια των Διακηρύξεων της Λευκωσίας και Ιεροσολύμων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς το όραμά μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργειών.

Μεταξύ των θεμάτων της Τριμερούς αποτέλεσε η καινοτομία, η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα.

Συμφωνήσαμε επίσης στην προώθηση κοινών προτάσεων για Διακρατική Συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, κάτι που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην συνέργεια μεταξύ των επιστημόνων μας με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το HORIZON 2020. 

Βεβαίως, ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε ήταν και οι τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της ενεργειακής μας συνεργασίας.

Τη στρατηγική σημασία του έργου φυσικού αερίου “EastMed Pipeline”, υποστηρίζει επίσης έμπρακτα και η ΕΕ, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας να είναι ακόμη ένα από τα προγράμματα που στηρίζει».

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμφωνήθηκε, μετά από κοινή εισήγηση, να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017, Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που θα έχει ως θέμα την Καλύτερη Συμβολή της Διασποράς των τριών χωρών, προκειμένου μέσα από τη συνεργασία να προωθηθούν κατά αποτελεσματικό τρόπο οι κοινές επιδιώξεις των τριών χωρών.

Όσον αφορά στα θέματα Υγείας, η Κύπρος θεωρεί την Ελλάδα και το Ισραήλ ως στρατηγικούς εταίρους στη προσπάθεια προαγωγής της Υγείας στην ευρύτερη περιοχή, όπως σε περιστατικά πανδημίας, φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών καταστροφών. Επ΄ αυτού έχουμε μια εγνωσμένης στρατηγικής συνεργασία που μέσα από δοκιμασμένες, δυστυχώς ανθρώπινες τραγωδίες, έχουμε αποδείξει απόλυτη συνεργασία. Κατά τις πυρκαγιές στην Κύπρο και στο Ισραήλ, οι τρεις χώρες είχαν εξαιρετική συνεργασία για την αντιμετώπιση τους.

Συζητήσαμε τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις που καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι η ευρύτερη περιοχή μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Υπογραμμίσαμε πως τα πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα, και οι επιπτώσεις σε αριθμό χωρών, προεξάρχουσας της Ελλάδος, μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με πολύπλευρη δράση και μέσω μιας ολοκληρωμένης και συνολικής στρατηγικής, στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο. 

Κατά τις συζητήσεις μας, έχουμε επιβεβαιώσει πως παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος ή/και σε τομείς που υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, με ένα εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο που θα συνεχίζει να αναδεικνύει τη σημασία της σχέσης μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ.

Έχουμε επαναλάβει τις θέσεις αρχής όσον αφορά την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και έχουμε ενημερωθεί πλήρως από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη της Ελλάδας και του Ισραήλ στη διαδικασία, προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους, το συντομότερο δυνατόν, μια λύση που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης, να μπορούν να συνδημιουργούν, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, βιώσιμο, σταθερό στη διάρκεια του χρόνου, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές αρχές της ΕΕ αφού θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ.

Από πλευράς μου, επαναβεβαίωσα την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ άοκνα, όπως έπραξα μέχρι σήμερα. Και από την άλλη πλευρά εξαρτάται, πλέον, εάν και κατά πόσο θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, της επανένωσης της πατρίδας μου, της πατρίδας όλων των Κυπρίων, της απαλλαγής από την κατοχή και της προοπτικής για ένα ασφαλές μέλλον».

Πρόσθεσε ότι «είναι πεποίθησή μας ότι με την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε, οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και ευελπιστούμε να καλωσορίσουμε και άλλα κράτη (στον τριμερή αυτό μηχανισμό) διότι η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν αρκεί να σέβεται τις αρχές που και εμείς σεβόμαστε».

Τέλος διαβεβαίωσε «για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες, και προσδοκώ στην επόμενη μας συνάντηση που αναμένεται να λάβει χώρα στην Κύπρο το τελευταίο τρίμηνο του 2017».

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών εδράζεται στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, με κοινές αξίες και αρχές, αλλά και πολιτισμό. Πρόσθεσε ότι αυτό που ξεχωρίζει τις τρεις χώρες είναι ότι πρόκειται για πραγματικές δημοκρατίες.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «βλέποντας προς το μέλλον, έχουμε συζητήσει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η Ενέργεια. Υπάρχουν πολλά είδη Ενέργειας, όπως ο αγωγός East Med που θα είναι επαναστατικό έργο, είχαμε προκαταρκτικές μελέτες και φαίνεται υποσχόμενο, θα το δούμε περαιτέρω, θα ενώσει τις τρεις μας χώρες και είναι κάτι για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος.

Υπάρχει ακόμη ένα είδος ενέργειας που κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου συναρπαστικό και με μεγαλύτερες προοπτικές και είναι η ενέργεια του μυαλού, η ενέργεια που δημιουργείται από ιδέες, η ικανότητα να καινοτομείς και να δημιουργείς νέες επιχειρήσεις, νέες πηγές πλούτου για τους πολίτες μας».

Είπε επίσης ότι πάνω σε αυτό έχει συμφωνηθεί η ανταλλαγή σπουδαστών των τριών χωρών «για να δούμε πώς μπορούμε δημιουργήσουμε την κουλτούρα της καινοτομίας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/3ECB41CB8D6B21F8C22581400055AAE6?OpenDocument&L=G