Έλλειψη ομοφωνίας ενόψει Κρανς Μοντάνα (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

19.06.2017 20:19

του Χρίστου Χαραλάμπους

Στις θέσεις που η Ε/κ πλευρά θα προβάλει στο μείζον ζήτημα ασφάλειας εγγυήσεων επικεντρώθηκε η τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ζήτημα στο οποίο ωστόσο υπήρξαν διάφορες αποχρώσεις, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ.

Εν τω μεταξύ, τα διαδικαστικά τα οποία έχουν τη σημασία τους, δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Οι κρατήσεις στο Κρανς Μοντάνα είναι μέχρι τις 7 Ιουλίου, με τον σχεδιασμό να προβλέπει ένα δεκαήμερο, ενώ θα κινηθεί στο μοντέλο του Μοντ Πελεράν, με απομόνωση των αντιπροσωπειών σε ένα ξενοδοχείο, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι αλλού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων. Όπως μάλιστα πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ δεν αποκλείεται οι ΥΠΕΞ να παρευρεθούν μόνο την πρώτη μέρα και οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με συνεννόηση αναβάθμισης αν και εφόσον υπάρχουν αποτελέσματα.

Επί της ουσίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην Ελβετία με θέσεις στο θέμα της ασφάλειας-εγγυήσεων που προβλέπουν μηδενικές εγγυήσεις και μηδενικό στρατό, με συγκεκριμένο όμως χρονοδιάγραμμα. Αυτό απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο όταν τέθηκαν επί τάπητος οι πρόσφατες δηλώσεις Κασουλίδη που χαρακτήριζαν τη θέση αυτή ως τουρκική προπαγάνδα.

Αυτό, βεβαίως, αποτελεί θέση αρχής που θα μπει στη βάσανο της διαπραγμάτευσης.

Όπως όμως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ ήδη βρίσκεται στο τραπέζι η ιδέα Έιντε για μια νέα συνθήκη εν ονόματι Treaty of Establishment and Implementation, που θα αντικαταστήσει αυτές της συμμαχίας και εγγυήσεων. Και αυτή θα αφορά την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, την πολυεθνική δύναμη και την εφαρμογή της λύσης. Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού η συνθήκη εγκαθίδρυσης είναι αυτή που διασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους και άρα το establishment είναι επικίνδυνο.

Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε, για να αντιμετωπίσει τις υπαρκτές ανησυχίες των ελληνοκυπρίων για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θα έχει όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε και escape close δηλαδή επαναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία αν και εφόσον τα πραγματα καταρρεύσουν. Όλα αυτά βεβαίως είναι πληροφορίες που μένει να δούμε στην πράξη στις 28 Ιουνίου…

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι συζητείται η παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Εκείνο που φαίνεται ότι συζητείται, τουλάχιστον ανάμεσα σε κάποια των πολιτικών κομμάτων, είναι η παραμονή κάποιων λεγόμενων αγημάτων που θα αποχωρήσουν μεταγενέστερα. Και ο χαρακτηρισμός στρατιωτικά αγήματα έχει τη σημασία του καθώς θέλουν να ξεχωρίσουν τον κατοχικό στρατό που παρανόμως βρίσκεται στην Κύπρο βάσει των συνθηκών εγγύησης, από τα αγήματα που λένε ότι αφορά στη συνθήκη συμμαχίας που θα αντικατασταθεί από μια συνθήκη φιλίας κατά τα πρότυπα της πρότασης Κοτζιά.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/438754/elleipsi-omofonias-enopsei-krans-montana#.dpuf