Αλέξανδρος Σίνκα: Η Ασφάλεια κλειδί για τη λύση

Print Friendly, PDF & Email

26 Ιουνίου 2017

 Φρίξος Δαλίτης   

Η Ασφάλεια είναι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρει ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΔΗΣΥ Αλέξανδρος Σίνκα. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και όλοι εμείς στον ΔΗΣΥ πιστεύουμε ακράδαντα πως η πτυχή της ασφάλειας είναι το εργαλείο που μπορεί να ξεκλειδώσει το Κυπριακό και να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας», δηλώνει. Επισημαίνει επίσης τις καθοριστικές επαφές που είχαν το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με το Κυπριακό. «Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στους συνομιλητές μας τις θέσεις των Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου για την Κύπρο, ένα όραμα που αγκαλιάζει και καλύπτει τις επιδιώξεις και τους πόθους όλων των πολιτών του νησιού και στις δυο πλευρές της πράσινης γραμμής», δηλώνει ο κ. Σίνκα.

Το προηγούμενο διάστημα συνοδεύσατε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ σε μακρά περίοδο επαφών και ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι αποκομίσατε σε αυτή η περιοδεία και πόσο χρήσιμη ήταν ενόψει της διάσκεψης της Ελβετίας;

Η επίσκεψη του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διττό στόχο. Από τη μια πλευρά προβάλαμε το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού ενόψει και της κρίσιμης Διάσκεψης στην Ελβετία, η οποία όπως θα θυμάστε αποφασίστηκε την περίοδο που βρισκόμασταν στην Ουάσιγκτον. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στους συνομιλητές μας τις θέσεις των Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου για την Κύπρο, ένα όραμα που αγκαλιάζει και καλύπτει τις επιδιώξεις και τους πόθους όλων των πολιτών του νησιού και στις δυο πλευρές της πράσινης γραμμής. Επίσης, προβάλαμε τα επιτεύγματα της χώρας που βγήκε από ένα σκληρό μνημόνιο και επανήλθε με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές.

Στην Ουάσιγκτον συναντηθήκαμε με την υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Κλέι Μπέρι. Συζητήσαμε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Αγγίξαμε επίσης και τα οικονομικά μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, τα δημοσιονομικά της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, αλλά και την κατάσταση των τραπεζών στα κατεχόμενα η οποία ομολογουμένως χρίζει μελέτης και αντιμετώπισης στο πλαίσιο μιας διευθέτησης του προβλήματος.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητήσαμε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Χέφερν, την κρίσιμη πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στη Νέα Υόρκη συναντηθήκαμε και συζητήσαμε εκτενώς το Κυπριακό με τον κατεξοχήν αρμόδιο στη Γραμματεία του ΟΗΕ, τον βοηθό ΓΓ υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλντμαν, καθώς και την επικεφαλής του γραφείου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, την κυρία Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, καθώς και με αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εστιάσαμε σε δύο σημεία. Την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και το θέμα αποχώρησης του κατοχικού στρατού. Άκουσαν με προσοχή τη θέση μας ότι οι εγγυήσεις και οι μονομερείς επεμβάσεις δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα. Μια χώρα που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και σημαντικών διεθνών οργανισμών και η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και την ωριμότητα να διαχειριστεί το μέλλον της. Άκουσαν επίσης προσεκτικά την πρόταση να αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του Τουρκικού στρατού κατοχής από το νησί αμέσως με την υπογραφή συμφωνίας λύσης και το υπόλοιπο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο καλό κλίμα υπήρχε και στη συνάντησή μας με την κα Ρέιτσελ Βαν Έλκαν, την υπεύθυνη για την Κύπρο στο ΔΝΤ και την ομάδα της. Είχαμε μαζί της μια παραγωγική συζήτηση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, όπου τα αποτελέσματα, όπως μας τόνισαν, ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους. Επίσης συζητήσαμε για τον τραπεζικό τομέα και τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναλύσαμε επίσης τις προοπτικές λύσης του κυπριακού και αντιληφθήκαμε με ικανοποίηση πως οι προβληματισμοί και οι εισηγήσεις μας, ειδικά για τον τραπεζικό τομέα στα κατεχόμενα και τη ρύθμιση του περιουσιακού, έτυχαν προσοχής. Στην Ουάσιγκτον είχαμε επαφές με δεξαμενές σκέψης, όπως το Ατλάντικ Κάνσιλ, το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο και οργανώσεις όπως η Επιτροπή Εβραίων Αμερικής, ενώ βρεθήκαμε και με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου, όπως ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριδα Τσάρλι Κράιστ, ο Τζον Σαμπάνης, και ο Γκας Μπιλιράκης. Είχαμε επίσης πολύ θερμές συναντήσεις με την ομογένεια.

Σημαντικό ήταν ότι όλα τα άτομα με τα οποία συναντηθήκαμε μας αντιμετώπισαν με σεβασμό και δείχνει ότι πίστευαν ότι είχαν αξιόπιστο συνομιλητή ενώπιον τους, γεγονός που συνέβαλε στην επιτυχία των επαφών.

Ποιο ήταν το κλίμα που συναντήσατε στις επαφές αυτές και πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι τις θέσεις της Κύπρου; 

Ανέφερα προηγουμένως ότι οι συνομιλητές μας, μας άκουσαν με προσοχή και έδειξαν πως κατανοούν τις θέσεις που προβάλαμε. Σας διαβεβαιώνω πως στις επαφές αυτές δείξαμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και το μεγαλύτερο κυβερνών κόμμα της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ, εννοούν απόλυτα αυτά που λένε και υποστηρίζουν. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τη σοβαρότητα της πολιτικής μας και το εύρος της αξιοπιστίας της Κύπρου, κάτι που πιστεύω ότι καταφέραμε. Η αξιοπιστία της πλευράς μας είναι ενισχυμένη λόγω των αποτελεσμάτων και της στάσης που κρατήσαμε στα θέματα της οικονομίας, της διαχείρισης του μνημονίου αλλά και της επόμενης μέρας. Η αξιοπιστία κερδίζεται με έργα.

Πού επικεντρωθήκατε σε αυτές τις επαφές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και πόσο πειστικοί γινόμαστε για τις θέσεις μας στο θέμα της ασφάλειας;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και όλοι εμείς στον ΔΗΣΥ πιστεύουμε ακράδαντα πως η πτυχή της ασφάλειας είναι το εργαλείο που μπορεί να ξεκλειδώσει το Κυπριακό και να οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει νοήμων πολιτικός ή οικονομικός παράγοντας στη διεθνή κοινότητα που να μην αντιλαμβάνεται πως μια ομοσπονδιακή Κύπρος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, δεν μπορεί παρά να είναι ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από εγγυητές και κηδεμόνες. Είναι γεγονός ότι τα όσα συνέβησαν κατά το παρελθόν στο νησί μας, τα γεγονότα που συνετάραξαν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν τιμούν κανέναν από μας. Δώσαμε την ευκαιρία στην κατοχική Τουρκία να εκμεταλλευθεί την απειρία και τον φανατισμό μας για να καταλάβει τη μισή μας πατρίδα.

Ελπίζω, ειλικρινά, να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τις μαύρες αυτές στιγμές, να αναπτύξουμε από κοινού με τους Τουρκοκύπριους την οικονομία και τον τόπο μας. Να καταφέρουμε μαζί να απαγκιστρωθούμε από τον βραχνά της τουρκικής κατοχής, που τόσο ανησυχεί εμάς αλλά και τόσο εμποδίζει τους συμπατριώτες μας στον κατεχόμενο βορρά να διαχειριστούν ελεύθεροι τα του οίκου τους. Αυτό το δικό μας όραμα, του Προέδρου Αναστασιάδη, του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ, αναπτύξαμε στις επαφές μας στις ΗΠΑ. Αυτές τις θέσεις προωθούμε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου είμαστε, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, ενεργό και σεβαστό μέλος.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Κρίσιμες μέρες από μεθαύριο για το Κυπριακό. Τι προσδοκείτε από τη νέα διάσκεψη;

Δε μπορούμε σήμερα να προδιαγράψουμε κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζω να γίνει το αποφασιστικό βήμα, να υπάρξει μια πρωτοποριακή εξέλιξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Πραγματικά δεν μπορώ να δω ποιο μέλλον έχει το νησί μας αν παραμείνει υπό την κηδεμονία των εγγυητριών δυνάμεων. Αντιλαμβάνομαι πως η Τουρκία συνδέει το συμφέρον της με μια μορφή συνέχισης της παρουσίας της στο νησί, συνάδοντας και με τις προσδοκίες που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει για το κοινό καλό, να αντιληφθεί πόσο σημαντικό για όλους μας είναι να συνυπάρξουμε, σε συνθήκες ελευθερίας και ευημερίας. Και αυτό μπορεί μόνο να προκύψει αν εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλον. Αν από κοινού απαιτήσουμε να πάψει το νησί μας να είναι προτεκτοράτο και να αποκτήσει επιτέλους ολόκληρο την ανεξαρτησία του.

«Συνεχής η προώθηση των θέσεών μας»

Ποια είναι η επόμενη μέρα και πώς αξιοποιούνται αυτές οι επαφές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της διάσκεψης;

Η προώθηση των θέσεων της Κύπρου στο εξωτερικό είναι συνεχιζόμενες και αδιάλειπτες. Έχουμε προγραμματισμένες επαφές για μετά το καλοκαίρι. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως η επανένωση της Κύπρου είναι μονόδρομος. Μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης που να αξιοποιούν τον εθνικό μας πλούτο και τα αποθέματα ενέργειας κατά τρόπο βιώσιμο και παραγωγικό. Ο στόχος να καταστήσουμε την Κύπρο τον καλύτερο τόπο για να ζήσει κανείς δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε συνθήκες ημικατοχής.

Η επανένωση θα απελευθερώσει τις δυνατότητες στην Κύπρο που θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας. Υπάρχουν πολλές διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και σκέφτονται να μεταστεγαστούν και που θα ήθελαν να καταστήσουν την Κύπρο το κέντρο των δραστηριοτήτων τους. Εμείς, οι Κύπριοι πολίτες, πρέπει να γίνουμε επιτέλους εξωστρεφείς, να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας αλλά και του κράτους. Να δώσουμε στην πατρίδα μας αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία. Να την καταστήσουμε έναν τόπο που βρίσκει λύσεις, που παράγει και δημιουργεί χωρίς κωλύματα και αποκλεισμούς.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/410237/alexandros-sinka-i-asfaleia-kleidi-ga-ti-lysi