Αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαφωνεί με το έγγραφο Άιντα γιατί “τρέχει” στην Ελβετία; 

Print Friendly, PDF & Email

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη “Νήσο των Αγίων”… Οι πάντες αναρωτήθηκαν, διαβάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τι στο καλό συμβαίνει και γιατί αντιμετωπίζεται το εθνικό θέμα της Κύπρου με όρους καφενείου; ΕΔΩ 

Δεν καταλάβαμε… Γιατί μεταβαίνει στην Ελβετία για τη νέα Πενταμερή Διάσκεψη για την Κύπρο ο κ. Νίκος Αναστασιάδης; Όλες, μα όλες, οι προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος μετά την περιβόητη Συμφωνία του Δείπνου, της 4ης Ιουνίου, στη Νέα Υόρκη, δεν εκπληρώθηκαν. Ο ίδιος το ανακοίνωσε. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα τον αγνόησε, επιδεικτικά μάλιστα. Και τον παρουσίασε στα μάτια του λαού ως ένα άνθρωπο που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. 

ΛΟΙΠΟΝ: Όχι μόνο δεν υπάρχει «κοινό και συμφωνημένο» κείμενο, το οποίο έθεσε ως προϋπόθεση για τη σύγκληση της Πενταμερούς αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη γραπτή δήλωσή του απορρίπτει αυτό που παρουσίασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Όχι μόνο περίεργα, αλλά και τρελά πράγματα… Απέρριψε στο έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που τυλίγει την Κύπρο και την Ελλάδα σε μία κόλλα χαρτί, αλλά θα πάει στην Ελβετία. Και μαζί του, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, για να μην αφήσει μόνη η “Μάνα” τη “Θυγατέρα”… 

Στη δήλωση του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως «…ενόψει του γεγονότος ότι το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο το εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπεσε στην παγίδα που του έχουν στήσει ο κ. Άιντα και το Λονδίνο και δυστυχώς έχει σύρει μαζί του και την Αθήνα. Οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν εισακούστηκαν. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας του τηλεφώνησε τρεις φορές πριν το δείπνο της Νέας Υόρκης για να του αναφέρει πως δεν ευνοεί σύγκληση νέας Πενταμερούς. Ο Νίκος Αναστασιάδης δέσμευσε και την Αθήνα. Κι αυτό το πράττει για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες. 

Αύριο μεταβαίνει στην Ελβετία αναθεωρώντας όλα όσα ο ίδιος καθόρισε ως προϋποθέσεις. Η σημερινή του δήλωση δείχνει να έχει αντιληφθεί τα λάθη διαχείρισης που έχει κάνει. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως μεταβαίνοντας στο Κραν Μοντάνα θα αποφύγει νέα λάθη. Κυρίως όταν αναμένονται ισχυρές πιέσεις από διάφορες πλευρές, εντός και εκτός Κύπρου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αναλογιστεί ποιο θα ήταν το μεγαλύτερο κόστος: Να μεταβεί στην Ελβετία με ρίσκο να παγιδευθεί στους σχεδιασμούς τρίτων ή να δηλώσει πως δεν θα πάει μέχρι να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί; Η δεύτερη επιλογή θα είχε κόστος, όμως, θα ήταν καλύτερηαπό την πρώτη. Δεν την επέλεξε. 

Ο κ. Άιντα συνεχίζει να διαδίδει ότι στην Ελβετία θα υπάρξει συμφωνία. Ενδιάμεση συμφωνία, που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως, ακόμα και να ανακοινώσει η Τουρκία την απόσυρση του 90% των κατοχικών στρατευμάτων, δεν αλλάζει τίποτα. Όσοι απομείνουν μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά του Ταγίπ Ερντογάν… 

Πηγή:http://mignatiou.com/2017/06/afou-o-proedros-anastasiadis-diafoni-me-to-engrafo-ainta-giati-trechi-stin-elvetia/