Όταν οι Δικηγόροι μετατρέπονται σε Στρατάρχες…

Print Friendly, PDF & Email

03.07.2017 08:25 

του Κωστάκη Αντωνίου

“Χωρίς Ειδικούς Συμβούλους, πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά ζωτικά θέματα ασφαλείας και εγγυήσεων;”, ερωτά σε άρθρο του ο Άριστος Αριστοτέλους, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών. 

“Στη διάσκεψη για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και οι συναντήσεις εκεί ίσως αποδειχθούν καθοριστικές. Διερωτάται, ωστόσο, κανείς τι εφόδια και στήριξη έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητά και να διαπραγματεύεται αυτό το πολύ σοβαρό πολιτικό, αλλά εξόχως τεχνικό ζήτημα, χωρίς να έχει ειδικούς συμβούλους, καλώς γνώστες του αντικειμένου, που να τον ενημερώνουν, συμβουλεύουν και καθοδηγούν στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων του;”, ερωτά ο κ. Αριστοτέλους. 

Προσθέτει ότι τα θέματα της ασφάλειας “είναι εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, με πολλές πτυχές και επιδράσεις που για τον καλύτερο και αποδοτικότερο χειρισμό τους απαιτούνται οπωσδήποτε εξειδικευμένες γνώσεις και κατάρτιση σε θέματα στρατιωτικής υφής, αμυντικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και στρατηγικής” και προειδοποιεί ότι ο Πρόεδρος ίσως λάβει αποφάσεις, αγνοώντας ή υποτιμώντας τους κινδύνους που ενδεχομένως θα προκύπτουν για τον τόπο, όπως και τις παγίδες στις οποίες θα μπορούσε να οδηγηθούν από ανεπαρκή γνώση και λανθασμένους ή άστοχους χειρισμούς. 

Ορθότατες οι επισημάνσεις του κ. Αριστοτέλους, αλλά εδώ στην Κύπρο, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας είναι παντογνώστες, γνωρίζουν τα πάντα και μπορούν να μετεξελίσσονται και σε συνταγματολόγους και στρατιωτικούς και ειδήμονες παντός θέματος. Και όχι μόνο να υποδύονται ρόλους που δεν γνωρίζουν αλλά και να λαμβάνουν αποφάσεις. Συνήθως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας είναι δικηγόροι, αλλά μπορούν να χειρίζονται και στρατιωτικά θέματα και πολύπλοκα προβλήματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Δεν αναγνωρίζουν αδυναμίες και άγνοια σε θέματα στα οποία δεν έχουν στοιχειώδη αντίληψη, και δεν  κατέχουν την επιστημονικότητα. Πιστεύουν στην παντογνωσία τους και αποφασίζουν στη βάση της δικηγορικής και πολιτικής τους κρίσης.

Απ’ όλη την κουστωδία που μετέφερε στο Κρανς Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν εντοπίζεται κανένας στρατιωτικός ή αναλυτής, ή γνώστης αμυντικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και στρατηγικής. Οι περισσότεροι είναι νομικοί, οι οποίοι καλούνται να συμβουλεύσουν τον Πρόεδρο, επί στρατιωτικών θεμάτων! 

Ο Πρόεδρος μπορούσε να προστρέξει στις γνώσεις του Άριστου Αριστοτέλους, του πρώην Υπουργού Άμυνας και στρατιωτικού Φοίβου Κλόκκαρη, ή άλλων προσώπων με εξειδικευμένες γνώσεις για το αντικείμενο. Μπορούσε να διαθέσει μερικές θέσεις στη συνοδεία του για να καλυφθεί το κενό. Αλλά φαίνεται ότι είτε το αεροπλάνο δεν διέθετε άλλες θέσεις, είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος, όντας απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων με πλούσια στρατιωτική εμπειρία, δεν χρειαζόταν συμβουλές άλλων. 

Ο Φοίβος Κλόκκαρης αρθρογραφεί τακτικά και προειδοποιεί συχνότατα για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο κυπριακός Ελληνισμός από ενδεχόμενες λανθασμένες αποφάσεις για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Κλόκκαρης προειδοποιεί:

“Θα είναι θανάσιμο λάθος να αποδεχθούμε μεταβατική περίοδο παραμονής στρατευμάτων, μετά την εφαρμογή της λύσης, όταν μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εθνική Φρουρά θα έχουν διαλυθεί και η λήψη αποφάσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα απαιτεί συναπόφαση των δύο κρατιδίων(π.χ. προσφυγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβιάσεις κ.ά.) Επισημαίνεται ότι στο σχέδιο Ανάν, με εμμονή της Τουρκίας, θα παρέμενε αρχικά δύναμη 6.000 Τούρκων στρατιωτών. Πώς δικαιολογείται η πρόταση για παραμονή του 25% των τουρκικών δυνάμεων (10.000) να προέρχεται από τη δική μας πλευρά; Αμετακίνητη θέση μας για το κεφάλαιο της ασφάλειας, πρέπει να είναι: Η διατήρηση του δικαιώματος της Κύπρου να έχει Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν βασικό δικαίωμα της κρατικής υπόστασης και της δυνατότητας αυτοάμυνας. Και η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας και η απομάκρυνση όλων  των ξένων στρατευμάτων ΠΡΙΝ από την έναρξη εφαρμογής της λύσης. Οι Τουρκικές Δυνάμεις μπορούν να απομακρυνθούν όλες σε χρόνο μικρότερο των 40 ημερών, την περίοδο μεταξύ των δημοψηφισμάτων και της ημέρας έναρξης της λύσης. Η απομάκρυνση να αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της λύσης”.

Ο Φοίβος Κλόκκαρης συμβουλεύει επίσης να μην αποδεχθούμε ούτε τροποποιήσεις του συστήματος ασφαλείας που ενδεχομένως να προτείνει η Τουρκία και οι οποίες δεν μεταβάλλουν ουσιαστικά τον ρόλο κηδεμονίας επί της Κύπρου.

Αλλά, είπαμε. Οι Πρόεδροί μας είναι παντογνώστες. Τους αρκεί η δικηγορίστικη παιδεία για να γίνονται και στρατιωτικοί και συνταγματολόγοι και να κατέχουν εξειδικευμένα θέματα παντός τομέως και επιπέδου…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2114/otan-oi-dikigoroi-metatrepontai-se-stratarxes-