Σε «καλό κλίμα» οι συνομιλίες, κορόιδα…

Print Friendly, PDF & Email

01.07 2017

του Κωστάκη Αντωνίου

Όλοι οι Γ.Γ. και οι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι παρακάθονταν σε συνομιλίες των δύο πλευρών, στο Κυπριακό, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για το καλό κλίμα που επικρατούσε. Όπως μας έλεγε κάποτε γνώστης των γεγονότων, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών εντυπωσιάζονταν από τον πολιτισμό, την ευγένεια και το επίπεδο του διαλόγου το οποίο αναπτυσσόταν μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ανέφεραν ότι σε άλλες περιπτώσεις συνομιλιών, οι εκπρόσωποι των αντιμαχομένων καβγάδιζαν συνεχώς, και πολλές φορές επιχειρούσαν να έλθουν στα χέρια, μέσα σε ένα περιβάλλον εριστικό, γεμάτο ένταση και επεισόδια. 

Το “καλό κλίμα” συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Αν εξαιρεθούν κάποιες περιπτώσεις, όπου το κλίμα δυναμιτίζετο προς στιγμήν, στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί ψυχραιμία και αλληλοσεβασμός.  

Πολλές φορές, όμως, το “καλό κλίμα” εφευρίσκεται προκειμένου να καλύψει μεγάλες διαφορές και να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις από τα διαφαινόμενα ναυάγια. Συνήθως την τακτική αυτή την ακολουθούν ανανικά ΜΜΕ προκειμένου να αποκρύψουν από τον λαό τις αδιάλλακτες θέσεις που καταθέτει ο Ακιντζί και γενικά η τουρκική πλευρά. 

“Καλό κλίμα”, επικράτησε και στις συναντήσεις στο Κρανς Μοντάνα. Διαχύσεις, σταυρωτά φιλιά, αγκαλιές, χειραψίες, φιλοφρονήσεις. Σε κάποια στιγμή ακούσαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποκαλεί τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου “μελλοντικό συνεταίρο”. Με τον Τούρκο Υπουργό να τον κοιτάζει έκπληκτος.

Το “καλό κλίμα” δεν έχει να κάμει, πάντως, τίποτε με την ουσία. Είναι ψευδεπίγραφο και καταφύγιο των κάθε επιτηδείων να κρύψουν τις χαώδεις διαφορές των δύο πλευρών και κυρίως την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Από “καλά κλίματα” πέρασαν όλες οι ενδοκυπριακές, λεγόμενες, διαπραγματεύσεις, αλλά από ουσία, γεφύρωση διαφορών και κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, “ζερώσαμε”.

Οι Τούρκοι ηγέτες είναι φιλόξενοι και ευγενικοί με τους φιλοξενούμενούς τους. Οι Ελλαδίτες και Κύπριοι ηγέτες εντυπωσιάζονται κάθε φορά που επισκέπτονται την Τουρκία από την ευγένεια και τη φιλοξενία των οποίων τυγχάνουν από τους ηγέτες της Τουρκίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν επεσκέφθη την Τουρκία και συνάντησε τον Ερντογάν, και άλλους Τούρκους ηγέτες, επέστρεψε ενθουσιασμένος και δήλωσε σε συνέντευξή του στον Μακάριο Δρουσιώτη: “Δεν πήγαμε σε καμιά αυλή του Αρταξέρξη. Βρήκαμε ανθρώπους που μας άκουσαν με προσοχή…”. Ο Άντρος Κυπριανού, όταν πήγε στην Τουρκία και συνάντησε τους Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου, επέστρεψε εντυπωσιασμένος από την ευγένεια με την οποία τον υποδέχθηκαν. “Τώρα γνωρίζουμε πού στεκόμαστε”, είχε πει. Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν βρέθηκε στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πήραν από το χέρι και μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας μοίραζαν τριαντάφυλλα στους δρόμους στις Τουρκάλλες, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας. Σε χρυσό θρόνο σουλτάνου έβαλε τη Μέρκελ να καθίσει ο Ερντογάν, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσκέφθη την Τουρκία.

Αλλά η φιλοξενία-φιλοξενία, και η υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων, καθήκον. Το “κλίμα καλό”,  αλλά η αδιαλλαξία και η εμμονή στις τουρκικές θέσεις αμετακίνητη.

Έτσι, ο συνήθως ευκολόπιστος και εντυπωσιασμένος από τέτοιες κινήσεις αβρότητος, κυπριακός λαός, να μη δίδει σημασία στο “καλό κλίμα” που περιγράφουν οι ειδήσεις. Καλό το  κλίμα, αλλά πάνω από τη “ζεστή ατμόσφαιρα” επικρατεί η τουρκική δολιότητα και η αμετακίνητη αλαζονεία και αδιαλλαξία των Τούρκων ηγετών…  

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2160/se-kalo-klima-oi-synomilies-koroida