Τσαβούσογλου: Ανόητες και εκτός πλαισίου οι Ε/Κ προτάσεις

Print Friendly, PDF & Email

04 Ιουλίου 2017, 7:14 μμ  

Ανόητες προτάσεις εκτός πλαισίου οι οποίες έπειτα από προειδοποιήσεις επαναφέρονται στο πλαίσιο, χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα. Χαρακτήρισε ανόητες και τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στα τουρκικά, αναχωρώντας από τον χώρο της Διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει υποτιθέμενη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι “η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά” είπε ότι πρόκειται για ασέβεια και θρασύτητα. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη στα αγγλικά ότι  δεν θα υπάρχει sunset clause (ρήτρα λήξης παραμονής των στρατευμάτων). “Αυτό για μας δεν μπορεί να είναι καν όνειρο. Αν κάποιος το ονειρεύεται αυτό πρέπει να ξυπνήσει. Δεν θα υπάρξει sunset clause”, είπε. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να έρθει στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο τέλος των δηλώσεών του, κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση που υποτίθεται έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι δηλαδή ‘η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά’.

Η ερώτηση έγινε από Τ/κ δημοσιογράφο, ο οποίος είχε λάθος μετάφραση των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ και το ΡΙΚ. Η τουρκική πλευρά αντιλήφθηκε επίσης το λάθος στη συνέχεια, αλλά ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε ήδη σχολιάσει μια δήλωση που δεν έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η απάντηση Τσαβούσογλου ήταν πως: “Αυτή είναι μια θρασύτατη λέξη. Τι σημαίνει η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά; Από την αρχή οι δικές μας προτάσεις, και της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, δεν είναι έξω από το πλαίσιο που έχει καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν έχουν δικαίωμα να καλούν την Τουρκία να συμπεριφέρεται σωστά εκείνοι, οι οποίοι είναι έξω από αυτό το πλαίσιο και κάνουν ανόητες προτάσεις και μετά από προειδοποιήσεις τοποθετούνται σε αυτό το πλαίσιο. Η Τουρκία από την αρχή είναι σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του πλαισίου είναι οι προτάσεις που έδωσαν οι ίδιοι. Και μάλιστα στο κεφάλαιο 7 αναφέρθηκαν σε ανόητα πράγματα. Εμείς δεν θέλαμε να τα πούμε αυτά. αλλά το να πουν ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά, είναι ασέβεια, είναι θρασύτητα. Η Τουρκία είναι πάντα στο σωστό δρόμο. Και ο τ/κ ‘λαός’ το ίδιο. Επομένως αυτού τους είδους τις δηλώσεις τις αρνούμαστε. Πιθανόν αυτό να το είπαν στο πλαίσιο της ψυχολογίας στην οποία βρίσκονται. Επομένως, είναι αδύνατον να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας”.

Συνεχίζοντας είπε ότι με την αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους υπάρχει αρμονία. “Και προσπαθούμε με μια εποικοδομητική αντίληψη και υπομονή να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Το θέμα είναι αυτό. Είτε γίνει είτε δεν γίνει, εργαζόμαστε, θα δούμε. Πρέπει να αξιολογηθούν όλα μαζί”.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Τούρκος Υπουργός είπε “εμείς ήρθαμε εδώ με καλή πρόθεση, συνεχίζουμε τις εργασίες μας από την αρχή. Ξέρουμε τι θέλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση το ανακοινώσαμε από την αρχή μαζί με τις κόκκινες γραμμές μας”.

Αλλά, πρόσθεσε, αν στο τέλος θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα πρέπει εδώ αυτή τη βδομάδα να ληφθεί η απόφαση, επειδή αυτό είναι μια τελική διάσκεψη, αυτό το λέμε συνεχώς. Μετά που ήρθε ο ΓΓ του ΟΗΕ βγήκε μια άποψη σχετικά με ένα πλαίσιο. Εμείς προτείναμε να συζητηθούν σε ένα πακέτο όλα τα κεφάλαια για να κερδίσουμε χρόνο. Και ο ΓΓ είπε μερικά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό το πλαίσιο εμείς αναφέρουμε τις απόψεις μας. Η ελαστικότητα που μπορούμε να επιδείξουμε, δείχνουμε καλή πρόθεση, αλλά πρέπει να υπάρξει και ανταπόκριση”.

Δυστυχώς, συνέχισε, “από την απέναντι πλευρά μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να δούμε αυτή τη θετική ανταπόκριση, μπορεί να έχουν άλλες ανησυχίες. Μάλιστα είδαμε και κάποιες διαρροές εγγράφων παρόλο που δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά ως αποτέλεσμα αν εδώ θα υπάρξει μια λύση πρέπει αυτή την καλή μας πρόθεση να την δει και η απέναντι πλευρά και προσεγγίσει με ειλικρίνεια. Εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα τις εποικοδομητικές μας εργασίες, οι αρχές μας είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και από την αρχή θέσαμε τις κόκκινες γραμμές μας”.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι “είπαμε από την αρχή ότι για μας δεν θα είναι καν σημείο έναρξης ζητήματα όπως το μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις τα οποία δεν είναι καν όνειρο. Το είπαμε και το πρώτο βράδυ, το είπαμε και το πρώτο πρωί, το λέμε πάλι και τώρα για να περάσει και στα πρακτικά. Από κει και πέρα από το 2014 μέχρι τώρα συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη λύση, για να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών. Έγιναν στο νησί, έγιναν στο Μοντ Πελεράν, μετά εμείς συναντηθήκαμε στη Γενεύη. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, πρέπει πλέον να ληφθεί μια απόφαση αν θα γίνει ή δεν θα γίνει”.

Σε ερώτηση εάν θα έρθει στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αν μπορέσει να έρθει, θα έρθει την Πέμπτη, επειδή υπάρχουν εργασίες στη Νέα Υόρκη που είχαν προγραμματιστεί από προηγουμένως. “Επομένως μπορεί την Πέμπτη και έπειτα να έρθει. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα έρθει ή όχι”, ανέφερε. 

Ερωτηθείς εάν θα εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει πρόοδος ή όχι, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε: “Αν υπάρξει πρόοδος, αν διανυθεί απόσταση. Ούτε και ο ΓΓ δεν θέλει να έρθει εδώ χωρίς λόγο. Αλλά κατά την άποψή μου ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να έρθει σε κάθε περίπτωση.Όταν ήρθε είχε δημιουργηθεί μια αντίληψη να συζητηθούν όλα σε ένα πακέτο. Μετά που έφυγε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε κάποιες αντιπροσωπείες υπήρξαν αλλαγές σε διάφορες θέσεις σε αυτό το θέμα. Δηλαδή είτε θα γίνει είτε δεν θα γίνει είναι ωφέλιμο να είναι εδώ ο ΓΓ. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δικές μας προτροπές”.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κοτζιά ότι η ελληνική πλευρά είναι άνετη και η τουρκική νευρική, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε με ερώτηση: “Μας είδατε εμείς να είμαστε νευρικοί;”. “Εμείς είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, γνωρίζουμε τι θέλουμε, ποτέ δεν ήμασταν νευρικοί. Όταν λες κάτι που δεν τους αρέσει, τότε η τουρκική πλευρά είναι νευρική”.

Όταν, πρόσθεσε, “ο  τ/κ ‘λαός’ λέει ότι έχει ανησυχίες και πρέπει να διασκεδαστούν, αντί να το καταλάβουν αυτό προσφεύγουν σε κατηγορίες και λένε γιατί ανησυχείς. Πρώτα κατάλαβε, γιατί, παραδέξου αυτά που έγιναν στο παρελθόν. Εδώ δεν ήρθαμε για να κάνουμε χαρούμενους όλους. Για μας εδώ τα συμφέροντα του τ/κ ‘λαού’ και της Τουρκίας είναι βασικά. Ασφαλώς όταν ακούνε από εμάς αυτά που δεν τους αρέσουν ή όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στα απαράδεχτα αιτήματά τους τότε η τουρκική πλευρά είναι νευρική. Νευρικότητα και τέτοια δεν υπάρχουν. Αυτά όπου αποδεχόμαστε τα αποδεχόμαστε, αυτά που δεν αποδεχόμαστε ανακοινώνουμε γιατί δεν τα αποδεχόμαστε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νευρικότητα”, είπε. 

Σε ερώτηση στα αγγλικά εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχτεί λύση χωρίς εγγυήσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις είναι σημείο μη εκκίνησης για την Τουρκία και για τους Τ/κ. Είναι σημαντικές οι ανησυχίες και των δύο πλευρών για την ασφάλεια”. Πρόσθεσε ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για να καλύψει τις ανησυχίες των Τ/κ για την ασφάλεια και οι Τ/κ είναι σαφείς σε κάθε συνάντηση ότι έχουν ακόμη ίσως και περισσότερες ανησυχίες για την κατάσταση”. “Αντί να τους κατηγορείτε γιατί έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί έχουν αυτές τις ανησυχίες. Αυτό είναι το κριτήριο για την Τουρκία”, είπε. 

Ερωτηθείς για το sunset clause (ρήτρα λήξης παραμονής), ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρχει sunset clause. “Αυτό για μας δεν μπορεί να είναι καν όνειρο. Αν κάποιος το ονειρεύεται αυτό πρέπει να ξυπνήσει. Δεν θα υπάρξει sunset clause”, είπε. 

Ο Τούρκος Υπουργός ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν για πάντα οι τουρκικές εγγυήσεις και τα στρατεύματα στην Κύπρο, και απάντησε ότι μπορεί να προσαρμοστεί η συνθήκη εγγυήσεων αλλά ρήτρα λήξης παραμονής δεν θα υπάρξει και τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν στο νησί επειδή αυτή είναι η απαίτηση των Τ/κ. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ