Όταν την εκ Περιτροπής την Απέρριπταν με Βδελυγμία (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

07 Ιουλίου 2017, 12:01 μμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

«Η πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία έγινε από τον Πρόεδρο Χριστόφια χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τον ΔΗΣΥ (…) Η πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία συνιστά σοβαρό σφάλμα». Τα έλεγε αυτά, 25/2/2010, ο βουλευτής τότε του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, ένας εκ των συναγερμικών στελεχών που ήθελαν να βγάλουν κυβέρνηση μαζί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για να λύσουν το Κυπριακό. Έλεγε, επίσης, ότι «αν κάποτε οι συνομιλίες φθάσουν στο περιβόητο πάρε-δώσε, η δική μας πλευρά θα πρέπει να την αποσύρει. Εκτός και αν σκοπός μας είναι να πάμε στο δημοψήφισμα για πλάκα». Τα θυμηθήκαμε για δυο λόγους: 

Πρώτον, διότι στο Κραν Μοντάνα πριν ακόμα φτάσουμε στο πάρε – δώσε ο Πρόεδρος έδωσε τελεσίδικα την εκ περιτροπής Προεδρία για να πάρει ελπίδα, αντί να την αποσύρει, και δεύτερον, διότι ακούμε τους πολιτικούς που έμειναν στην Κύπρο να μας ενημερώνουν τα μεσημέρια από τα κανάλια και νομίζουμε ότι είναι πια τόσο χαμένοι που λένε ό,τι κόψει ο νους τους, όποιο παραμύθι θυμηθούν, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητά τους. Όπως, χτες, που εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαϊδης, στο ΡΙΚ, επέμενε με φανατισμό πως την εκ περιτροπής τη δέχτηκε πρώτα ο Γλαύκος Κληρίδης και μετά ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Κι ο καημένος ο Χριστόφιας, δηλαδή, την βρήκε έτοιμη. «Ουδέποτε ο ΔΗΣΥ συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής Προεδρία», έλεγε ο Χρ. Πουργουρίδης, διότι είναι «σχεδόν βεβαιότητα η απόρριψή της από τους Ε/κ σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα».

Λοιπόν, αναμένοντας το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων Γκουτέρες, και με την ελπίδα ότι το πρωί, που θα τυπωθούν αυτές οι γραμμές, δεν θα έχουν σημασία διότι θα γίνει θαύμα και θα φτάσουμε σε λύση, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική με την οποία οι ηγέτες μάς οδηγούν σε μια συμφωνία της πλάκας και στο τέλος θα κάνουμε και δημοψήφισμα για πλάκα. Ο Γιώργος Λουκαΐδης, λοιπόν, κι άλλες φορές άλλοι πολιτικοί, δικαιολογεί την αποδοχή της εκ περιτροπής φορτώνοντας δικές τους αποφάσεις σε άλλους. Όπως φορτώνουν τη Διζωνική στον Μακάριο. Ο Τάσσος, λένε, στη σύνοψη που κατέθεσε το 2005 στα Ηνωμένα Έθνη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, δεν ήγειρε θέμα εκ περιτροπής Προεδρίας. Η ουσία είναι ότι το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως έγραψε η Ιστορία, απέρριψε ολόκληρο ο Τάσσος, δεν προέβλεπε εκ περιτροπής Προεδρία, όπως την αποδέχτηκε ο Χριστόφιας το 2010 και ο Αναστασιάδης σήμερα. Δεν υπήρχε Πρόεδρος, αρχηγός του κράτους με εκτελεστικές εξουσίες, υπήρχε προεδρικό συμβούλιο έξι ατόμων, τέσσερις Ε/κ και δύο Τ/κ (συν τρεις χωρίς δικαίωμα ψήφου) και του συμβουλίου θα προήδρευε εναλλάξ (ή εκ περιτροπής, αν προτιμάτε) ένας από τους έξι. Θα προήδρευε του συμβουλίου, όχι του κράτους. Όμως, ο Τάσσος, σε συνέδριο του ΑΚΕΛ τον Νοέμβριο του 2005, εξήγησε ότι στη σύνοψη δεν έβαλε δικές του απόψεις γιατί θεωρούσε λάθος να αποκαλύψει τις σκέψεις του ως συνομιλητή προτού καν αρχίσουν οι συνομιλίες. Η σύνοψη που υπέβαλε, όπως είπε, ήταν οι απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι οι δικές του. «Διατήρησα και διατηρώ για τον εαυτό μου το δικαίωμα είτε να προσθέσω είτε να αφαιρέσω θέματα, αναλόγως της προόδου των διαπραγματεύσεων», είπε τότε στους Ακελιστές, αλλά σήμερα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για να μην έχουν οι ίδιοι ευθύνη των αποφάσεών τους. 

Μας λένε ακόμα ότι τη δέχτηκε και ο Κληρίδης και ότι μάλιστα το αποκάλυψε αυτό ο Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξη. Ο κ. Μαρκίδης μίλησε πράγματι σε συνέντευξη στην Αλήθεια (24/1/2010) εξηγώντας ότι: «Ο κ. Ντενκτάς ζητούσε πάντοτε εκ περιτροπής Προεδρία. Ιδιαίτερα από ένα στάδιο και μετά ήταν θέση του. Η δική μας πλευρά το απέρριψε μετά βδελυγμίας (…) Σε κάποια από τις όλες στιχομυθίες, στην οποία ήμουν παρών, κάπου το 1998 – 1999, ο Κληρίδης είπε “μπορεί να δεχθώ την εκ περιτροπής με αναλογία 3:1”, αλλά δεν ήταν το δέχομαι, αλλά το “μπορεί να δεχθώ”. Βεβαίως, όταν ο συνομιλητής σου ακούσει το “μπορεί να δεχθώ”, το ερμηνεύει “δέχθηκες”. Αμέσως μετά, αρχίσαμε μια συστηματική αντίδραση σε όποιον έλεγε ότι ο Κληρίδης δέχθηκε την εκ περιτροπής». Ο κ. Μαρκίδης εξηγούσε, μάλιστα, ότι δέχτηκαν το προεδρικό συμβούλιο για να αποφύγουν την εκ περιτροπής Προεδρία που ήταν χειρότερη, αλλά δεν υπάρχει χώρος για να προσθέσουμε περισσότερα. Εξάλλου, την εκ περιτροπής, όπως την απαιτούσε ο Ντενκτάς, την παραδώσαμε σήμερα στο πιάτο.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/413498/otan-tin-ek-peritropis-tin-aperriptan-me-bdelygia

 

ΣΧΟΛΙΟ ΟΝΗΣΙΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΚΆΤΩ ΒΙΝΤΕΟ: