Ο Κοτζιάς, που τους παρέσυρε όλους, και οι Μαξιμαλισμοί

Print Friendly, PDF & Email

12 Ιουλίου 2017, 12:01 μμ    

του  Άριστου Μιχαηλίδης   

Είναι η πρώτη φορά στη μακρά πορεία των διαπραγματεύσεων που η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε σταθερή και εμπεριστατωμένη θέση για το θέμα που την αφορά, τις εγγυήσεις. Με σαφές πλαίσιο, που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μήνες προηγουμένως, είχε κοινοποιήσει σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ότι η εγγυήτρια Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και ότι δεν συμμετέχει σε καμιά άλλη διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα κεφάλαια, πλην αυτού που την αφορά. 

Στο Κραν Μοντάνα, ο Νίκος Κοτζιάς στήριξε με συνέπεια τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, επιχειρηματολογώντας υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων, των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων και της τελικής αποχώρησης του κατοχικού στρατού. Αυτή ήταν η θέση του Προέδρου, εξ όσων γνωρίζουμε. 

Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τρομάζαμε με τη σκέψη ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να ήταν στο Κραν Μοντάνα εντελώς μόνος του, χωρίς την Ελλάδα, ή θα μπορούσε στη θέση του Κοτζιά να ήταν ο Γιωργάκης Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη ή κάποιος ανάλογης εθνομηδενιστικής λογικής υπουργός, από αυτούς που γεννά η Αθήνα με τις ντουζίνες, και όποτε ασχολούνται με το Κυπριακό το κάνουν μόνο για να νίψουν τας χείρας ποντιοπιλατικά. Ευτυχώς, αυτή τη φορά ήταν ο Κοτζιάς, που προφανώς με τη στήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού ανέλαβε αξιοπρεπώς την ευθύνη και το βάρος που αναλογεί στην Ελλάδα.

Δεν τα λέμε αυτά εν είδει εγκωμίων. Αλλά, γιατί βρισκόμαστε πάλι μπροστά στον παραλογισμό να κατηγορείται στην Κύπρο ο Κοτζιάς για τη στάση του και να του επιρρίπτονται ευθύνες για τα ναυάγιο. Χτες, η κυβερνητική εφημερίδα Αλήθεια, με άρθρο στελέχους της, υποστήριζε ότι ναι μεν φταίει η Τουρκία για το ναυάγιο αλλά κι εμείς με την προσκόλληση στο «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός» δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Και σε αυτό φταίει ο Κοτζιάς «ο οποίος με δογματική επιμονή κατάφερε στο τέλος να συμπαρασύρει σε αυτήν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και σύσσωμη την κυπριακή και ελλαδική πολιτική ηγεσία». Ο Κοτζιάς το έκανε αυτό! Τόσο εύκολα παρασύρονται οι ηγέτες μας από έναν υπουργό; Και, μάλιστα, δεν τον ενοχοποιεί πλήρως τον Κοτζιά, έγραφε, (τον ενοχοποιεί μερικώς, φαίνεται) διότι «εξίσου ευθύνη έχουν και εκείνοι που αφέθηκαν να συρθούν σε μια τόσο μαξιμαλιστική θέση». Μαξιμαλιστική θέση είναι αυτό που επανέλαβε προψές ο Πρόεδρος ότι δεν πρέπει να υπάρχει εξάρτηση της νέας Κύπρου από την Τουρκία γιατί έτσι «δεν μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, αλλά ένα ενδεχόμενα προτεκτοράτο της Άγκυρας». Αν αυτή είναι η άποψη του Προέδρου, διερωτώμαι γιατί τον παρέσυρε ο Κοτζιάς και δεν είναι ο Πρόεδρος που παρέσυρε τον Κοτζιά. Εκτός κι αν οι υποστηρικτές του, και ειδικά η δική του εφημερίδα, θέλουν να μας πουν ότι δεν είναι αυτή η άποψή του, ότι ο Πρόεδρος στην πραγματικότητα αποδέχεται παραμονή κατοχικού στρατού, τουρκικών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και μας κοροϊδεύει όταν τα λέει αυτά για να μην παραδεχτεί ότι κοτζάμ Πρόεδρος παρασύρθηκε σε «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Αυτά, περί Κοτζιά, βρίσκονται σε απόλυτη εναρμόνιση με την εκστρατεία που κάνει το ΑΚΕΛ (την οποία, για να εξηγούμαστε, συμμερίζονται και πολλοί του ΔΗΣΥ αλλά αυτοί δεν τολμούν να μιλήσουν ανοικτά, τα λένε πίσω από κλειστές πόρτες) για να πείσει ότι για το ναυάγιο ευθύνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Χτες, ο Άντρος Κυπριανού ήταν απολύτως καθαρός: Ο Αναστασιάδης, είπε, πήγε στο Κραν Μοντάνα όχι για να λύσει το Κυπριακό αλλά για να κερδίσει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Οπότε, για το αποτέλεσμα ευθύνονται η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Ήδη, χθες, η τουρκική Σαμπάχ επικαλείτο την κριτική του ΑΚΕΛ για να ισχυριστεί ότι οι συνομιλίες απέτυχαν εξαιτίας της στάσης Αναστασιάδη και Κοτζιά. Τα ίδια λένε οι Τούρκοι, ο Άιντε κι ένας Δανός αξιωματούχος της ΕΕ, διότι οι συνομιλίες τερματίστηκαν και βρισκόμαστε στη φάση του λεγόμενου blame game, του παιγνιδιού επίρριψης ευθυνών. Αλλά, γιατί να μην τα λένε οι ξένοι όταν τα λέει το ΑΔΗΣΟΚ του ΔΗΣΥ και το μεγάλο ΑΚΕΛ, το οποίο, όπως ένιωσε χθες την ανάγκη να ανακοινώσει, «θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται πατριωτικά και υπεύθυνα»; Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ακιντζί έχει δίκαιο 100%.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/414734/o-kotzias-poy-toys-paresyre-oloys-kai-oi-maximalismoi