Να απαντήσει ο Πρόεδρος στον Κασουλίδη…

Print Friendly, PDF & Email

13.07.2017 12:08 

του Κωστάκη Αντωνίου

Δεν αποτελεί  θέση της κυβέρνησης το “μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατός”;

‘Η αν  ο Υπουργός Εξωτερικών κάμνει δική του πολιτική  η ‘στρατηγική”

της κυβέρνησης αποτελεί τελικά, ένα  πολύχρωμο μωσαϊκό στο οποίο ο κάθε ένας 

ασκεί δική του πολιτική;

Ο λαός δεν έχει σαφή και πλήρη αντίληψη,  για το τι διαδραματίστηκε στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα. Άκουε, μόνο όσα μετέδιδαν οι απεσταλμένοι των ΜΜΕ, τα οποία, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι όσα διοχέτευαν, ή ήθελαν να διοχετεύσουν, οι κυβερνητικές πηγές και οι πέριξ του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεργάτες. Και από  όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έσπευσε να υποστηρίξει, στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε. Πιθανότατα, να μη πληροφορηθούμε ποτέ, τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, δεδομένης της πλήρους συσκότισης που επικρατεί. 

Πάντως τα τρία  ακλόνητα(;) συμπεράσματα τα οποία μπορεί να εξαγάγει κανείς, τουλάχιστον, από όσα μεταδόθηκαν,  είναι: 1. Ότι η Τουρκία παρέμεινε αμετακίνητη στις αδιάλλακτες θέσεις της όσο  αφορά τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων. 2. Ότι θέλει να έχει επεμβατικά δικαιώματα και τουρκικό στρατό στο νησί, εσαεί, για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εκ νέου(Ομολογία Τσαβούσογλου στον Νίκο Κοτζιά). 3. Ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς καμία πίεση και χωρίς καμία υποχώρηση της τουρκικής πλευράς, παραχώρησε στους Τούρκους τα τελευταία υπολείμματα των κυπριακών διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων: Εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους,  δικαιώματα στους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών, βέτο στους Τουρκοκυπρίους. 

Μέχρι στιγμής επιστεύαμε, ότι  τουλάχιστον στο θέμα των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε αμετακίνητος στην αρχή “μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις”. Αλλά φαίνεται, ότι τώρα πρέπει να αμφιβάλλουμε και γι αυτό,  εάν κρίνουμε από την τελευταία δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο ΡΙΚ,  ότι α “το μηδέν τουρκικός στρατός, μηδέν τουρκικές εγγυήσεις”, δεν είναι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά τουρκική προπαγάνδα.

Εάν όντως προέβη σε τέτοια δήλωση ο κ. Κασουλίδης, τότε πρόκειται για βόμβα τεραστίων διαστάσεων και για μεγάλη ανατροπή σε όσα επιστεύαμε, ή σε όσα μας υποχρέωσε να πιστεύουμε,  το Προεδρικό. Και πρέπει:

1. Είτε να θεωρήσουμε ότι στο Κρανς Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπερέβη τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και την κόκκινη γραμμή του λαού, αποδεχόμενος “λίγα”επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, και “λίγο” τουρκικό στρατό. Αλλά ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Ούτε “λίγες” εγγυήσεις και “λίγος” στρατός. Επ αυτού θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι σε κάποιους κομματικούς, επίσημους και ανεπίσημους κύκλους, ακούετο κατά περιόδους το “επιχείρημα” , “τι ενοχλεί αν από τις 40 χιλιάδες τουρκικό στρατό, μείνουν μόνο μερικές χιλιάδες και αν από τα πλήρη επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, περιοριστούμε σε τουρκικές εγγυήσεις μόνο στο τουρκικό συνιστών κράτος;”

2. Εάν όμως,  η δήλωση Κασουλίδη δεν συνιστά επίσημη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος παραμένει αταλάντευτα σταθερός στη θέση “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις”, τότε οδηγούμαστε σε άλλο τραγικό συμπέρασμα. Οτι δεν υπάρχει σταθερή πολιτική και ενιαία διαπραγματευτική τακτική μέσα στην κυβέρνηση, αλλά ο καθένας πράττει και λέγει ό,τι του καπνίσει. Ο κ. Κασουλίδης είναι γνωστός για τις προχωρημένες θέσεις που κατά καιρούς διατύπωσε στο Κυπριακό και οι οποίες φαίνεται να κρατούν αποστάσεις από εκείνες που εξέφραζε, τουλάχιστον δημόσια,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πάντως,  είτε ο πρώτος συλλογισμός ισχύει,  είτε ο δεύτερος, τα συμπεράσματα είναι τραγικά. Ακόμη και εάν ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφραζε προσωπικές απόψεις, που δεν επιτρέπεται δημόσια ο Υπουργός Εξωτερικών να διατυπώνει προσωπικές απόψεις, είναι ολοφάνερο πως μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, επικρατούν διαφορετικές φωνές, διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές διαπραγματευτικές τακτικές. Στην ουσία, υπάρχει ένα μωσαϊκό πολιτικών, στη βάση των οποίων, δεν μπορεί κανένας να αποδώσει αξιοπιστία στην επίσημη πολιτική στο Κυπριακό με αποτέλεσμα, ούτε οι ξένοι, ούτε ο λαός εδώ, να έχουν καθαρή αντίληψη τι ζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν ισχύει αυτό, τότε δεν έχει καθόλου άδικο ο Γ.Γ. να μην επιρρίπτει ευθύνη στην τουρκική πλευρά, ούτε ο διεθνής παράγοντας να μην  προχωρεί στην καταδίκη της Τουρκίας. 

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις, όσον αφορά την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών. 

*Όντως έχει αποστασιοποιηθεί από τη θέση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” και αν ναι, ποια  είναι η νέα πρόταση του;

*Εάν ο Ιωάννης Κασουλίδης εκφράζει προσωπικές θέσεις, πώς δικαιολογείται η διαφορετική θέση που εκφράζει και πώς νομιμοποιείται ο Υπουργός Εξωτερικών, να διατυπώνει θέσεις που αντιμάχονται εκείνες της κυβέρνησης;

Επ΄ αυτού επείγουν απαντήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Και εφόσον ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δίδει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όσα διαστρεβλωμένα, κατά την άποψη του, εκφράζει η αντιπολίτευση, ας κάμει αρχή με τον Υπουργό του επί των Εξωτερικών. Ανταποκρίνονται σε όσα είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιμένει σε  “μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις”, ή αν δεν είναι αληθή σε όσα λέγει, νομιμοποιείται να διατυπώνει θέσεις εκτός πραγματικότητος και να παραμένει στην κυβέρνηση;

Αναμένουμε απαντήσεις… 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2139/na-apantisei-o-proedros-ston-kasoulidi