Τον καταγγέλλουν, αλλά τον δέχονται στα γραφεία τους…

Print Friendly, PDF & Email

13.07 2017

του Κωστάκη Αντωνίου

O Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας,  προέβη σε νέες σοβαρότατες καταγγελίες κατά του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον οποίο κατηγόρησε ότι: Ενώ ερχόταν στην Αθήνα για συνομιλίες μαζί του, περνούσε πρώτα από την τουρκική πρεσβεία,  συναντούσε και συνομιλούσε με διάφορους επιχειρηματίες αλλά και διάφορους δημοσιογράφους στα “βόρεια προάστια”,  οι οποίοι είχαν αντίθετες θέσεις με αυτές  του κ. Κοτζιά στο Κυπριακό.

Δεν γνωρίζουμε εάν όντως, συνέβαιναν στην Αθήνα, όσα ο κ. Κοτζιάς  καταγγέλλει. Δεν μας εκπλήττει εάν συνέβαιναν. Μας εκπλήττει, όμως,  και μας απογοητεύει το γεγονός ότι αυτός ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει στη θέση του και ασκεί καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, προβαίνει  σε συνεχείς καταγγελίες εναντίον του,  για τον καθαρά φιλοτουρκικό ρόλο που ασκεί εδώ και πολύ καιρό.

Γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών τον υποδέχεται στο γραφείο του και συζητεί μαζί του, όταν δηλώνει πως πριν τον συναντήσει περνά  από την τουρκική πρεσβεία; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα την αντικατάσταση του; Γιατί αρκείται σε καταγγελίες, οι οποίες δεν έχουν καμία πρακτική σημασία; Γιατί δεν δηλώνει πως ο κ. Έιντε δεν είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής και μεσολαβητής και διακόπτει κάθε επαφή μαζί του;

Στην Κύπρο, τώρα, ισχύουν τα ίδια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ έχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του, για όσα πράττει και λέγει ο Έιντε, δεν προχώρησε σε κανένα αίτημα προς τον Γ.Γ. για αντικατάσταση του. Συνεχίζει να τον δέχεται στο προεδρικό γραφείο και να διαβουλεύεται μαζί του. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ, παρά τις τόσες καταγγελίες που διατυπώνονται εναντίον του, έχουν συχνότατες επαφές μαζί του και διαβουλεύονται σε αγαστή συνεργασία. Όχι μόνο δεν έχουν εκδώσει ποτέ ανακοίνωση για όσα πράττει, αλλά τον υπερασπίζονται μαζί με τα υπολείμματα της ανανικής πλατφόρμας, τα οποία εξεγείρονται και επιτίθενται κατά του κ. Κοτζιά για όσα καταγγέλλει κατά του Νορβηγού διπλωμάτη.

Δεν είναι περίεργο ο κ. Έιντε να καταγγέλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, ως λομπίστας της Τουρκίας,  αλλά την ίδια στιγμή να γίνεται δεκτός ως συνομιλητής στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, και να αποτελεί τακτικό επισκέπτη των γραφείων της Πινδάρου και της Εζεκίας Παπαϊωάννου; Γιατί προστατεύεται από επίσημους κύκλους, όταν καταγγγέλλεται ως λομπίστας της κατοχικής δύναμης; Γιατί οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου τον διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού; Γιατί αφήνεται ανενόχλητος να εμβολιάζει τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις δικές του θεωρήσεις των πραγμάτων;  Αν ο Έιντε, έπραττε κατά της τουρκικής πλευράς,  όσα καταγγέλλεται ότι πράττει κατά της ελληνικής, ο Ερντογάν ή ο Τσαβούσογλου θα τον υποδέχονταν στα γραφεία τους και θα συνομιλούσαν μαζί του; Δεν θα του επέτρεπαν να πατήσει το πόδι του στην Τουρκία και θα ζητούσαν την άμεση αντικατάσταση του. Θα αρνούντο κάθε διαβούλευση μαζί του.

Εδώ και πέντε χρόνια,  ο κ. Έιντε πηγαινοέρχεται στην Τουρκία, συναντά Τούρκους αξιωματούχους, και δεν ήρθε μία φορά να ενημερώσει σωστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πραγματικές προθέσεις και αποφάσεις της Τουρκίας. Δεν μας είπε ποτέ ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της και τα επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο. Ούτε πρόθεση έχει να αποσύρει τον στρατό της. Πάντοτε μας διαβεβαίωνε ότι η Τουρκία δείχνει ειλικρινή διάθεση για λύση. Παραπλανούσε τον Πρόεδρο και ίσως σε αυτόν να αναφερόταν ο Νίκος Αναστασιάδης ότι κάποιοι τον παραπλανούσαν για τις προθέσεις της Τουρκίας. Άνκαι δεν δικαιολογείται καμία παραπλάνηση  από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προθέσεις της Τουρκίας, και ο Πρόεδρος όφειλε να τις γνωρίζει με βάση τη 43χρονη εμπειρία της  τουρκικής πολιτικής, εν τούτοις, ο κ. Έιντε ήταν  σε θέση να μεταφέρει και να πείθει μερικούς εκ των ηγετών μας ότι “η Τουρκία άλλαξε”. 

Ο κ. Έιντε,  όπως μας είχε δηλώσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν επιλογή της τέως Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταδείξει και τις προσεγγίσεις του και να αποκαλύψει και τη μετέπειτα τακτική του. Ο κ. Έιντε είναι ο τελευταίος, αλλά όχι έσχατος κρίκος στην αλυσίδα των μεσολαβητών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι αποτελούν διεκπεραιωτές αγγλοαμερικανικών εντολών. Προϋπήρξαν οι Ντάουνερ, Ντε Σότο, και άλλοι, ώστε το επαναλαμβανόμενο να μην είναι τυχαίο. Εφόσον οι εκάστοτε απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν επιλογές των αγγλοαμερικανών, και ενόσω  οι κυβερνήσεις μας αμελέτητα δίδουν τη συγκατάθεση τους, τις φιλοτουρκικές και αντικυπριακές “καλές υπηρεσίες” τους θα τις  αντιμετωπίζουμε και στο μέλλον…

 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2175/ton-kataggelloun-alla-ton-dexontai-sta-grafeia-tous