Χάσαμε τη μάχη στο Κυπριακό. Οφείλουμε να την κερδίσουμε στο ενεργειακό

Print Friendly, PDF & Email

14.07.2017 11:18 

του Κωστάκη Αντωνίου

Ο φυσικού πλούτος της χώρας μας δεν

προσφέρεται ούτε για παζάρεμα, ούτε

προς τροφή εξημέρωσης του θηρίου

Tη μάχη για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, την εχάσαμε. Οφείλουμε να κερδίσουμε τη μάχη για τη διαφύλαξη των ενεργειακών αποθεμάτων και του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Αυτό προϋποθέτει, απαρασάλευτη εμμονή στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, άρνηση συζήτησης του διαμοιρασμού των κερδών πριν από τη λύση, και αμυντική και  διεθνή θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ. Περιττόν να προσθέσουμε την αποφυγή κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης να καταστήσει το ευαίσθητο και σημαντικό αυτό   θέμα της Κύπρου, επικοινωνιακό όπλο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Απευχόμαστε το γεωτρύπανο  να αντικαταστήσει τους πυραύλους S300, όπως η τότε κυβέρνηση έπραξε, με τις γνωστές καταστροφικές επιπτώσεις. 

Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και επιθετική. Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εκπλήξει και να δημιουργήσει ανεπιθύμητες και απευκταίες καταστάσεις. Δεν μπορεί να εφησυχάζουμε και να δηλώνουμε πως “σκύλο που γαυγίζει μην το φοβάσαι”. Κάθε φορά που η Τουρκία “γαυγίζει”, δαγκώνει. Τα επεμβατικά της δικαιώματα, τα οποία αρνήθηκε να ακυρώσει στο Κρανς Μοντάνα, επανέρχονται στο προσκήνιο. Γίνεται επίκληση τους. Τα επικαλείται ο Υπουργός Ενέργειας της κατοχικής χώρας. Το δήλωσε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Νίκο Κοτζιά, στην τελευταία διάσκεψη. “Θέλουμε τα επεμβατικά δικαιώματα  γιατί μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά”, τόνισε. Ήδη, μέρα με τη μέρα,  οι προκλήσεις της Τουρκίας  καθίστανται πιο έντονες.

Υπάρχει διεθνής θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ με την εμπλοκή μεγάλων εταιρειών ισχυρών κρατών στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου. Αλλά δεν υπάρχει αμυντική θωράκιση από πλευράς της κυβέρνησης. Πριν από μερικές ημέρες, ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος σε σχετική είδηση του στο Sigmalive, αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ανακοίνωσε την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 367 εκ. ευρώ με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. Οι ισραηλίτες μεριμνούσαν πάντοτε για την άμυνα της χώρας. Στην κυριολεξία διέθεταν τεράστιους πόρους για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Οι δικοί μας ηγέτες, πάντοτε μεριμνούσαν για την καλοζωή, την οποία ούτε και αυτήν απολαύσαμε. Τελικά και την οικονομία χρεοκόπησαν και την Κύπρο κατέστησαν ανοχύρωτη πολιτεία. Μέχρι και το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης λήστεψαν,  προκειμένου να κλείσουν τρύπες στα δημοσιονομικά.

Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί  όσο αφορά τη γενικότερη στάση του Ισραήλ. Αληθωρίζει και προς την πλευρά της Τουρκίας και προς την πλευρά της Κύπρου. Πριν καιρό, Υπουργός της Κυβέρνησης, μου αποκάλυψε χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ, στέλλει διφορούμενα μηνύματα και προς τις δύο πλευρές. Την Τουρκία την προειδοποιεί “κοιτάξτε, υπάρχει και η Κύπρος”, αλλά την ίδια στιγμή, απευθύνεται και σε εμάς και μας λέγει “κοιτάξτε υπάρχει και η Τουρκία”. Ζούμε στην εποχή των συμφερόντων. Και το Ισραήλ, αν κρίνει σε κάποια στιγμή, ότι τα συμφέροντα του εξυπηρετούνται μέσω Τουρκίας, προς την Τουρκία θα κλίνει.

Είναι δυστύχημα η απουσία ρωσικών εταιρειών από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου. Ήταν αποτέλεσμα ρωσικής βούλησης να μην εμπλακεί η χώρα τους, σε μία διαμάχη “διαφιλονικούμενων νερών”; Ή η κυβέρνηση μας ενήργησε κατά τρόπο, που απέκλειε τη ρωσική ανάμιξη; Οφείλουμε πάντως να υπενθυμίσουμε,  ότι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιεζόμενος από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων, έστειλε τον τότε Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να προσφέρει…γην και φυσικό αέριο στους Ρώσους,  η απάντηση της Μόσχας ήταν: “Η κυπριακή πλευρά προσήλθε απροετοίμαστη και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, στις συναντήσεις. Η Ρωσία δεν πρόκειται να αποδεχθεί εμπλοκή σε μία διαμάχη διαφιλονικούμενων νερών”.

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εμπλοκή αμερικανικών, γαλλικών, ιταλικών και άλλων ισχυρών εταιρειών στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου. Υπάρχουν σημαντικά ξένα συμφέροντα εδώ, τα οποία οι οικείες κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν, και παράλληλα αυτά τα συμφέροντα  δεν επιτρέπουν στην Τουρκία, να επιδίδεται σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. 

Η κυβέρνηση καλείται να παίξει παιγνίδι λεπτών ισορροπιών. Να αξιοποιήσει τα θετικά και  να διαγράψει τα αρνητικά. Το ενεργειακό δεν είναι μόνο αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Είναι και μέρος του Κυπριακού, και  αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης επί της Τουρκίας, αλλά αν πολιτευθούμε αρνητικά μπορεί να καταστεί μπούμεραγκ και αντικείμενο παζαρέματος το οποίο θα καταλήξει εις βάρος μας. 

Ορθά ο Πρόεδρος αρνείται να το συζητήσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Αποτελεί θέμα που αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι θέμα διακοινοτικής διαφοράς. Μόνο σε περίπτωση λύσης,  οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη. Σε καμία περίπτωση προτού συμφωνηθεί λύση.  Πρέπει να μείνουμε σταθεροί στη θέση αυτή. Και πρέπει επιτέλους έστω και για πρώτη φορά, να σταματήσουμε να αυτοσχεδιάζουμε χωρίς σταθερή γραμμή. Είναι πολύ πιθανόν, Τούρκοι και ξένα κέντρα αποφάσεων, να μας σπρώξουν σε παζάρεμα. Είτε ως επιχείρημα αποσόβησης μίας κρίσης, είτε ως αποτέλεσμα, πονηρών σκέψεων για διευκόλυνση λύσης του πολιτικού προβλήματος. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και αδιάλλακτοι. Επειδή όχι λίγες φορές, πλεονεκτήματα τα οποία είχαμε στο χέρι, τα μετατρέψαμε σε μπούμεραγκ, λόγω ακριβώς των φοβιών, των αυτοσχεδιασμών και των ψευδαισθήσεων μας ότι υποχωρούντες, ηρεμούμε το θηρίο. 

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας δεν προσφέρεται ούτε για συζήτηση, ούτε για παζάρεμα, ούτε πολύ περισσότερο σαν αντάλλαγμα να ημερέψει το θηρίο…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2141/xasame-ti-maxi-sto-kypriako-ofeiloume-na-tin-kerdisoume-sto-energeiako