Ενώπιον του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο Ρώσος Πρεσβευτής μιλά για ενιαίο κράτος

Print Friendly, PDF & Email

 

14.07 2017

του Κωστάκη Αντωνίου

Ενώπιον του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Ο Ρώσος πρεσβευτής Στανισλάβ Οσάτζι μίλησε για “ενιαίο κράτος”. Είπε επί λέξει: “Η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς δικαιώματα επέμβασης”. Ο Άντρος Κυπριανού, δεν αντέδρασε. Αν όμως, κάποιος ηγέτης κυπριακού κόμματος μιλούσε ενώπιον του, για “ενιαίο κράτος”, θα αντιμετώπιζε την οργίλη αντίδραση του.

Ενιαίο κράτος δεν μπορεί να είναι η διζωνική ομοσπονδία. Μία υγιής ομοσπονδία με διασφαλισμένες όλες τις αρχές που ισχύουν σε πολλά κράτη εντός και εκτός Ευρώπης, συνιστά ενιαίο κράτος. Διζωνική ομοσπονδία, όμως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά διχοτομημένο κράτος στη βάση εθνοτικών και ρατσιστικών κριτηρίων. Συνεπώς,  το ΑΚΕΛ και οι υπόλοιποι υποστηρικτές της διζωνικής λύσης, οφείλουν να βρουν το απαραίτητο θάρρος και την απαιτούμενη ειλικρίνεια και να ενημερώσουν τον λαό, ότι η διζωνική λύση, με όλα τα στοιχεία τα οποία τη χαρακτηρίζουν και τα οποία έχουν αποδεχθεί, δεν αποτελεί, ούτε γνήσια, δημοκρατική ομοσπονδία, ούτε  ενιαίο κράτος. Οφείλουν να περιγράψουν στον λαό αυτή τη λύση,  η οποία συνιστά τη χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Διζωνική λύση σημαίνει στην πράξη “οι Τούρκοι απ΄εκεί και οι Έλληνες απ΄εδώ”.  Σημαίνει νόμιμα σύνορα με την Τουρκία και σημαίνει απεχθή και αποκρουστικό εθνοτικό διαχωρισμό του κυπριακού λαού.

Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για επανένωση και λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, και τη συνδέει ή την ταυτίζει με τη διζωνική λύση, ασφαλώς μιλά για διαφορετικά πράγματα. Δεν “παντρεύονται” και δεν συμβιβάζονται. Επανένωση σημαίνει Έλληνες και Τούρκοι ενώνονται εκ νέου στις ίδιες περιοχές, στις ίδιες γειτονιές, όπως  στους παλιούς καλούς καιρούς.  Η διζωνική όμως δεν επανενώνει. Διαχωρίζει ανθρώπους. Και όταν ο Ακιντζί λέγει-και με όσα λέγει διατυπώνει το ορθό περιεχόμενο της διζωνικής- ότι οι Τουρκοκύπριοι στη δική τους περιοχή, θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και γης, αυτό κάθε άλλο, παρά κατοχυρώνει τις τρεις βασικές ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης και κατοχής περιουσίας.

Είναι καθαρό ότι  στο μυαλό των ηγετών μας,  υπάρχει  μία πλήρως λανθασμένη αντίληψη της διζωνικής λύσης, ή αν δεν υπάρχει, σκοπίμως και τεχνηέντως στρεβλώνουν και ωραιοποιούν τη διζωνική, προκειμένου να  την αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι.

Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος,  για τον οποίο συζητούμε εδώ και 43 χρόνια χωρίς να βρούμε λύση. Διότι οι  μεν Τούρκοι έχουν στο μυαλό τους  και διεκδικούν μία γνήσια διζωνική (Οι Τούρκοι στον βορρά και οι Έλληνες στον νότο) ενώ οι δικοί μας ηγέτες, έχουν στο μυαλό τους μια άλλη διζωνική η οποία έχει την έννοια της επανένωσης και του ενιαίου κράτους.

Αυτή η σύγχυση, πρέπει να διαλυθεί. Τόσο μέσα στο μυαλό των ηγετών, όσο και στο μυαλό όσων από τη μερίδα του λαού, θεωρούν τη διζωνική ως επανένωση.

Άλλο ομόσπονδο ενιαίο κράτος και άλλο διζωνική. Το ενιαίο κράτος ενώνει, η διζωνική διαχωρίζει και διχοτομεί…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2176/enopion-tou-gg-tou-akel-o-rosos-presveftis-mila-gia-eniaio-kratos