Εισήγηση τέως Προέδρου Βουλής να τεθεί θέμα τοποθέτησης ΕΕ για Εγγυήσεις

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ 

20 Οκτ 2016

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εισηγούμενος όπως η Κυβέρνηση θέσει θέμα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

«Θα ήταν αδιανόητο αλλά και εξόχως προσβλητικό για την ΕΕ να αποδεχθεί ρύθμιση, πρόνοια ή διεθνή συνθήκη με βάση τη οποία, στην περίπτωση της Κύπρου, μια χώρα, μη μέλος της Ένωσης, όπως είναι η Τουρκία, να αναλάβει εγγυητικό ρόλο και /ή να κέκτηται δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης, σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε ανακοίνωσή του.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «η Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα ασφάλειας και άμυνας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να κληθούν τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Συλλογικά Όργανα, να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να παρέμβουν αποφασιστικά για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου που θα αποτελεί απροκάλυπτη ανάμιξη τρίτης χώρας, σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας χώρας – μέλους».

«Για το θέμα έχω αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εισηγούμενος την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών προς τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Συλλογικά Θεσμικά Όργανα», ενημερώνει ο κ. Ομήρου.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.