Θα προσευχηθώ στον Αλλάχ να πεθάνω αν χαθεί η “ΤΔΒΚ”, δηλώνει ο Τορέ στα κατεχόμενα

Print Friendly, PDF & Email
ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 
20/10/2016 

Θα προσευχηθεί στον Αλλάχ να του πάρει την ψυχή εάν εξαφανιστεί η “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ως αποτέλεσμα της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο “βουλευτής” του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Τορέ υπογράμμισε τη σημασία να στηρίξουν το ψευδοκράτος, “παρακαταθήκη των ηρώων και απομάχων και στήριγμα της εθνικής μας ταυτότητας” λέγοντας ότι θα στηρίξει μια λύση που θα στηρίζονταν σε δύο ίσες κυριαρχίες και δεν θα προσφυγοποιήσει τον “λαό”. Και ο “πρωθυπουργός” Χουζείν Οζγκιουργκιούν, είπε, μια τέτοια λύση στηρίζει, υποστηρίζοντας ότι στον δρόμο που έχει χαράξει ο Μουσταφά Ακιντζί τις διαπραγματεύσεις διεξάγουν ο “βουλευτής” του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί (και τ/κ διαπραγματευτής) και μέλη του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, του κόμματος Νέα Κύπρος και του πολιτιστικού κέντρου Μπαράκα. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει ονόματα για το ποιους εννοεί, όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής. Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, συνεργάζεται με την αντιπολίτευση και όχι με την “κυβέρνηση”.

Επανέλαβε τη θέση του ΚΕΕ ότι επιθυμεί μια λύση με την ενεργό στήριξη και επιρροή της Τουρκίας (εγγυήσεις), που δεν θα προσφυγοποιήσει τον κόσμο και θα συνεχίσει να ζει η “ΤΔΒΚ”. Υπενθύμισε δε ότι και επί εποχής Ταλάτ υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες αλλά η λύση δεν ήρθε.

Ο κ. Τορέ είπε ότι στις κλειστές συνεδριάσεις της “βουλής” για ενημέρωση για το Κυπριακό κάλεσε επανηλλειμένως τον Μουσταφά Ακιντζί να πει στο “λαό” ότι “δεν θα δώσουμε την Μόρφου”, αλλά ο Τ/κ ηγέτης του απάντησε πως δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο γιατί το εδαφικό ακόμα δεν έχει συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. “Η ε/κ πλευρά κάθε μέρα κάνει δηλώσεις για το εδαφικό” και ζητεί επιστροφή εδαφών, πρόσθεσε λέγοντας ότι στη Μόρφου υπήρχε πλειοψηφία Τ/κ και γι` αυτό δεν πρέπει να δοθεί πίσω.

Για το περιουσιακό ανέφερε πως θα πρέπει να λυθεί όπως και σε άλλες χώρες μετά από πόλεμο, δηλαδή με αποζημιώσεις. Αυτό, είπε, έγινε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας.

Στο εδαφικό προέβλεψε ότι θα υπάρξει αδιέξοδο στα θέματα εδαφικού και εγγυήσεων και είπε ότι ο “λαός” θα αντισταθεί στο να έρθουν μετά τη λύση οι Ε/κ και να πάρουν τα εδάφη και τα σπίτια των Τ/κ στην τ/κ πλευρά. Ο Ταγίπ Ερντογάν, είπε, δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της Τουρκίας και για λόγους ασφάλειας ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει από την Κύπρο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.