Το Τέρας της Εθνικής Φρουράς (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

Ονήσιλος

22 Οκτ 2016

Είναι αληθές, ότι η μοναδική περίοδος που η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε σημαντικά βήματα στη αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, ήταν επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και αρχηγίας Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου κατά την περίοδο υλοποιήσεως του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου.

Ένα από τα κυριότερα εξοπλιστικά προγράμματα, αφορούσε την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, με νέου τύπου άρματα και  τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Το 1995 – 1996, η Εθνική Φρουρά εντάσσει στο οπλοστάσιο της τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-3  και Τ-80 ρωσικής κατασκευής και προέλευσης και  στελεχώνει αυτά με τους πρώτους εθελοντές πενταετούς υποχρεώσεως.

Ομολογουμένως, ήταν μια από τις ποιοτικότερες επιλογές που έγιναν για τα χρονικά της Εθνικής Φρουράς, η οποία μετά την παρέλευση 16 χρόνων προμηθεύεται ακόμη μια Επιλαρχία Τ- 80. 

Σύγχρονο υλικό για την τότε εποχή, ποιοτικά ανώτερο των αντίστοιχών τουρκικών μέσων, πλην όμως σε περιορισμένους αριθμούς.

Το γεγονός ότι τα υπόψη τεθωρακισμένα βρίσκονται σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση  στην δύναμη εδώ και 21 χρόνια, οφείλεται πρωτίστως στο πάθος και το ψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος των υπηρετούντων σε αυτά, οι οποίοι   έχουν γίνει ένα και το αυτό με το άλλο κομμάτι του εαυτού τους, το άρμα μάχης τους. 

Απολαύστε το Τ-80 της Εθνικής Φρουράς, στα βίντεο που ακολουθούν.  

 

 

ΥΓ:  Ευχαριστούμε το  Praxandros Keriniotis για το βίντεο.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.