Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 24 Οκτ 2016

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΎΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

24/10/2016 22:36

Τους τρόπους εφαρμογής των διαφόρων ελευθεριών ή και δικαιωμάτων συζήτησαν απόψε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν κατά την αποψινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συζήτησαν τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Εδαφικό, είπε ότι «επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας παρά στον καθορισμό του χώρου. Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη».

Ερωτηθείς για την ημερομηνία της συζήτησης για το Εδαφικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση θα γίνει «στις 7-11 Νοεμβρίου» και μάλλον στην Ελβετία.

Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση είπε ότι «συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων είτε ελευθεριών είτε δικαιωμάτων κλπ. Υπήρξε μια, οφείλω να πω, σχετική πρόοδος, που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

Ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα και να μην επαναλαμβάνουμε εαυτούς».
Σε ερώτηση ποιου θα είναι αρμοδιότητα το θέμα των προσωρινών αδειών εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό θα είναι αρμοδιότητα «της κεντρικής κυβέρνησης».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου ότι αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση τότε η Τουρκία θα παίξει ένα άλλο παιγνίδι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει υπόψη τη συγκεκριμένη αναφορά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Σινιρλίογλου θα συνοδεύει τον κ. Ακκιντζί στη συνάντηση στο εξωτερικό για το Εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε πως δεν γνωρίζει αν θα συνοδεύει τον κ. Ακιντζί ο κ. Σινιρλίογλου, προσθέτοντας ότι «εξ όσων γνωρίζω θα πάμε ο καθένας με τη διαπραγματευτική του ομάδα, τους εμπειρογνώμονες κλπ».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε συζήτηση, βεβαίως»

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/E19A1F95AD27A60EC2258056006BB107?OpenDocument&L=G

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.