Αυτή είναι η νέα στρατηγική που προτείνει ο Ν. Παπαδόπουλος

Print Friendly, PDF & Email

29.09.2017 12:15 

του Γιώργου Καυκαλιά

Με κεντρικό σύνθημα Αλλαγή-Αξιοπιστία-Ελπίδα, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, παρουσίασε τη νέα στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό.

Η παρουσίαση έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, στην παρουσία πολιτικών υποστηρικτών του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και δημοσιογράφων.  

Σε σχέση με τη μορφή λύσης που θα επιδιώξει, χαρακτήρισε ως ψευδοδίλλημα το ζήτημα της Ομοσπονδίας, καθώς, όπως είπε, “Μία από τις πλέον επικίνδυνες στρεβλώσεις των τελευταίων ετών, είναι η συστηματική προσπάθεια όλων όσων επιμένουν στην αποτυχημένη στρατηγική των υποχωρήσεων, να προβάλλουν ένα ψευδοδίλημμα γύρω από το όνομα της λύσης”.

Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα πιο κάτω, λέγοντας ότι “οι συνεχείς υποχωρήσεις της πλευράς μας τα τελευταία χρόνια, έχουν διαβρώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το πλαίσιο και τη βάση επίλυσης του Κυπριακού που καθόρισε η πολιτική ηγεσία μετά την καταστροφή του 1974, ώστε το έχουν καταστήσει αγνώριστο και μη αποδεκτό”. 

Οι βασικές παράμετροι της νέας στρατηγικής είναι:

•Τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε.

•Απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια.

•Νέα διαπραγματευτική τακτική, που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού.

•Απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης (λόγω της απουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της παρουσίας των δύο κοινοτήτων).

•Καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, καθώς και αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.

•Πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας επί του συνολικού φάσματος των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων, και όχι μόνο επί της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας.

•Αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

•Ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω -σε πρώτη φάση- των τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την κατασκευή, εφόσον ανευρεθούν νέα κοιτάσματα, του αγωγού East Med προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των προσφύγων, ώστε να μην προσφεύγουν στη ψευδό-επιτροπή περιουσιών των Κατεχομένων.

•Τερματισμός της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης, μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και μέσα από την επέκταση της συζήτησης εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και των αρμόδιων επιτροπών της.

•Δομική αναβάθμιση και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, ως καθοριστικού παράγοντα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

•Αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων, με τελικό στόχο την κατάργησή τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη νέα στρατηγική όπως έχει καταγραφεί από τον Νικόλα Παπαδόπουλο ΕΔΩ 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/458436/afti-einai-i-nea-stratigiki-pou-proteinei-o-n-papadopoulos