Η Δική μας Διχόνοια Επιτρέπει στην Τουρκία να Προχωρεί

Print Friendly, PDF & Email

08 Οκτώβριος 2017, 18:00

Με τον Ανδρέα Σ. Αγγελίδη*

Ο Νιχάτ Ερίμ έδωσε την πρώτη κατεύθυνση μιας στρατηγικής σε βάρος της Κύπρου. Ο Νταβούτογλου, με το βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος», συγκεκριμενοποίησε ευρύτερα την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει η Τουρκία με όλους τους γείτονές της και ειδικά για την Κύπρο υπέδειξε ότι, και να μην υπήρχε ούτε ένας έστω Τούρκος στο νησί, θα έπρεπε να το εφεύρουν!

Η θεωρητική και επιστημονική άποψη και προδιαγραφή στόχων της τουρκικής πολιτικής δεν έμειναν γράμμα κενό. Δυστυχώς, μεσολάβησαν και συνέβαλαν αποφασιστικά στην προώθηση των επιδιώξεων αυτών, τα δικά μας λάθη, με μέγιστο το άφρον και προδοτικό πραξικόπημα, όπως και οι έκτοτε συνεχείς υποχωρήσεις – παραχωρήσεις μας προς εξευμενισμό της θέλησης της Τουρκίας για δήθεν λύση. Τα πράγματα, όμως, έγιναν απόλυτα δύσκολα με την τακτική της Πρωθυπουργίας και στη συνέχεια της Προεδρίας του κ. Ερντογάν, που εμφανίζεται τόσο αποφασιστικός για τον όποιο στόχο καθορίσει, που ενίοτε συγκρούεται με τη Γερμανία, άλλοτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμαχεί με Ρώσους, ενώ έχει φίλους τους Αμερικανούς.

Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία έχει και προκαλεί ως μεγάλη στρατιωτική μηχανή, προβλήματα με διεκδικήσεις της σε βάρος γειτόνων της, με αμφισβήτηση ακόμη και προηγούμενων διεθνών συνθηκών που ισχύουν για χρόνια όπως ακόμη και αυτήν της Λωζάννης. Σαφής αμφισβήτηση συνόρων και προκλητική επεκτατική πολιτική. Δεν αποκρύπτει ότι διεκδικεί κατά του Αιγαίου, της Συρίας, των Κούρδων, της Αρμενίας και βέβαια κατά της Κύπρου, όπου για 43 και πλέον χρόνια κατέχει παράνομα ένα μεγάλο τμήμα αυτής.

Και όμως εμείς ελπίζουμε ακόμη ότι η Τουρκία θα προβεί σε υποχωρήσεις και θα συνδράμει την προσπάθεια για μια «ενδοκυπριακή» λύση, που θα επιτρέπει τη λειτουργικότητα και επιβίωση της κρατικής μας οντότητας ως μιας των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε με την υποχώρησή μας και την αποδοχή της πενταμερούς πετύχαμε να κάμψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Τώρα θα απαιτήσει νέες από τη δική μας πλευρά υποχωρήσεις, ενώ η ίδια θα προχωρεί στην πλήρη ενσωμάτωση των κατεχομένων και την επικυριαρχία της σ’ ολόκληρο το νησί. Κατάσταση που προωθεί από χρόνια με τη μεταφορά ηλεκτρισμού, νερού, τώρα δασμοί για τη βοήθεια προς εγκλωβισμένους, χωρίς αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραχωρήσεις που στέρησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία το δόρυ και ασπίδα του δικαίου και των δικαιωμάτων μας. Η Κερύνεια και όλη η υπό κατοχήν περιοχή δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στον παράνομο κατακτητή και τους εποίκους του. Ποία πολιτική ηγεσία θα ήταν έτοιμη και με ποίου την εντολή, να αγνοήσει το δίδαγμα της ιστορίας, την υπενθύμιση των θυσιών και τη δύναμη της μήνης;

Όσοι και για όσα χρόνια διαφεντεύουν τις αλύτρωτες και αδικημένες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να αφαιρέσουν το δικαίωμα για επιστροφή και αποκατάσταση του δικαίου. Τα βολεμένα μυαλά και οι έτοιμοι για να συνθηκολογήσουν, δεν μπορούν να εξωθούν στο να διαγράψουμε την ιστορία και τα δικαιώματά μας. Τότε μόνο θα είναι δικαία η λύση, εάν δικαιωθεί η Κερύνεια. Απλώς χρειάζεται επιτέλους να αντιληφθούμε πως ο διχασμός μάς φέρνει μπροστά στην ορατή πλέον καταστροφή.


*Δικηγόρος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/459840/i-diki-mas-dixonoia-epitrepei-stin-tourkia-na-proxorei