Θα υπάρχει Κύπρος και μετά τις Προεδρικές του 2018

Print Friendly, PDF & Email

  14 Οκτωβρίου 2017, 11:01 πμ  

του   Κώστα Μαυρίδη*     

Όποιο το αποτέλεσμα και παρά τις έντονες διαφωνίες, ο νέος Πρόεδρος θα διαχειριστεί και το Κυπριακό. Αλλά μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του 2018, διαμορφώνεται ένα ασυγχώρητο σενάριο του 2004. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος ήταν το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος, θυσιάζοντας κάτι πολύ σοβαρό.  

Από το 1974 και για δεκαετίες, επικράτησε η θέση Κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας ότι η Τουρκία απώλεσε τυχόν επεμβατικό δικαίωμα, όπως τεκμηριώνεται σε πρόσφατο έγγραφο του Έλληνα Υπ.Εξ.: Η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει με την εισβολή και συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή με παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο τις Συνθήκες του 1960, περιλαμβανομένης της Συνθήκης Εγγυήσεως που η Τουρκία επικαλέστηκε για να επέμβει. Λόγω της ωμής παραβίασης των Συνθηκών από την Τουρκία, η ίδια έχει απωλέσει τυχόν εγγυητικό δικαίωμα («έχει καταργηθεί ντε φάκτο»). Τη θέση του Έλληνα Υπ.Εξ. υιοθετούν ουσιαστικά τα πλείστα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ κ.ά.) και ο Κύπριος Υπ.Εξ. Γ. Κασουλίδης. 

Το 2004 ενόψει του δημοψηφίσματος στο Σχ. Ανάν, υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση με πρωτοστάτη υπέρ του Σχ. Ανάν –πριν και μετά τη συντριπτική απόρριψή του, ζητώντας επαναφορά του– τον Ν. Αναστασιάδη και σε δεύτερο ρόλο τον Αβ. Νεοφύτου. Το Σχ. Ανάν απέδιδε επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία και η Κύπρος θα ήταν όμηρος της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο σημερινός διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης τις προάλλες. Η απόδοση επεμβατικού δικαιώματος στην Τουρκία εύλογα τρόμαζε τους Ελληνοκύπριους. Τότε ήταν που οι προωθητές του Σχ. Ανάν «ανακάλυψαν» ότι η Τουρκία είχε μονομερές επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα σε όλη την Κύπρο και πλέον το επικοινωνιακό τέχνασμα ήταν ότι το Σχ. Ανάν δεν χειροτέρευε την κατάσταση αλλά τη διατηρούσε. Εν ολίγοις, Αναστασιάδης – Αβ. Νεοφύτου επέμεναν τότε ότι η Τουρκία είχε «μονομερές εγγυητικό δικαίωμα» στην Κύπρο, παρά την ωμή παραβίαση της Συμφωνίας Εγγυήσεως του 1960 και υποδείκνυαν σε όσους το απέρριπταν ότι έπρεπε να το ξανασκεφτούν διότι η Τουρκία είχε επεμβατικό δικαίωμα είτε το απέρριπταν είτε όχι!!! 

Τότε, επιχείρησα απεγνωσμένα να πείσω με παρεμβάσεις μου ότι αυτή η επικοινωνιακή «ανακάλυψη» για πλασάρισμα του Σχ. Ανάν, ήταν φοβερό λάθος διότι θα ετύγχανε εκμετάλλευσης από την Τουρκία την επομένη της απόρριψης του Σχ. Ανάν. Δυστυχώς έτσι έγινε. Έκτοτε η Τουρκία επιμένει για επεμβατικό δικαίωμα στην Κύπρο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Η επιδίωξη για ένα πρόσκαιρο επικοινωνιακό κέρδος, τελικά επέφερε σοβαρή ζημιά. Άλλο να διαπραγματεύεσαι για επίσημη κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων –με δεδομένο ότι τυχόν εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας έχει καταργηθεί– και άλλο να διαπραγματεύεσαι αναγνωρίζοντας στην Τουρκία σήμερα μονομερές εγγυητικό δικαίωμα.   

Στο ερώτημα σήμερα, αν συνεχίζουν οι δύο τους να αναγνωρίζουν εγγυητικό δικαίωμα στην Τουρκία, σιωπούν αλλά η Τουρκία δεν σιωπά. Κατανοώ τις έντονες διαφωνίες μας αλλά δεν κατανοώ την έλλειψη σοβαρότητας πολιτικών ηγετών που διαχειρίζονται το Κυπριακό, με δεδομένο ότι η δική τους πολιτική δοκιμάστηκε και απέτυχε. Δυστυχώς όμως, και πάλιν χάριν πρόσκαιρου επικοινωνιακού τεχνάσματος και σκοπιμοτήτων, όπως αναγνώρισαν στην Τουρκία επεμβατικό δικαίωμα το 2004 και το βρίσκουμε μπροστά μας έκτοτε –παρά τη σιωπή τους–, έτσι επιδιώκουν να αλυσοδέσουν και να φορτώσουν στον κυπριακό Ελληνισμό όλες τους τις υποχωρήσεις, ώστε τον Φεβρουάριο, όποιος και νάναι Πρόεδρος να είναι δεσμευμένος. 

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)  

costas.mavrides@europarl.europa.eu

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/438164/tha-yparchei-kypros-kai-meta-tis-proedrikes-toy-2018