Κύπρος, το Nησί όπου και οι Eλέφαντες μπορούν να… Πετούν!

Print Friendly, PDF & Email

22 Οκτώβριος 2017, 18:00

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΑ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΟΠΟΤΕ ΛΑΧΕΙ, ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ Β. ΒΑΣΕΩΝ

ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΕΙ ΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ (ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΚΥΡΙΑΡΧΑ) ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι άλλοτε ομογνωμούντες μεταξύ τους για το πόσα θα ρίξουν στη ζυγαριά και το αλισβερίσι, για να δεήσει ο Τούρκος εισβολέας να μας ρίξει κι εμάς τους «ηττημένους» λίγα ψίχουλα, σήμερα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και κατηγορούν ο ένας τον άλλο, επειδή δεν ρίξαμε όσα θα έπρεπε στη χοάνη των παραχωρήσεων για να χορτάσει ο αχόρταγος σφετεριστής

Ένας Ούγγρος δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής, σε ένα βιβλίο του για την Κύπρο, λίγα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, έγραφε πως στο νησί της Αφροδίτης όλα τα παράδοξα και οξύμωρα μπορεί να συμβούν, ακόμα και ελέφαντες… να πετούν. Παράδοξα, οξύμωρα και αντιφατικά συμβαίνουν στην πολυακρωτηριασμένη Κύπρο, με τους ηγέτες μας να τσακώνονται ποιος είναι ο άξιος που θα πάρει το τιμόνι του μισοβυθισμένου σκάφους.

Οι άλλοτε ομογνωμούντες μεταξύ τους για το πόσα θα ρίξουν στη ζυγαριά και το αλισβερίσι, για να δεήσει ο Τούρκος εισβολέας να μας ρίξει κι εμάς τους «ηττημένους» λίγα ψίχουλα, σήμερα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και κατηγορούν ο ένας τον άλλο, επειδή δεν ρίξαμε όσα θα έπρεπε στη χοάνη των παραχωρήσεων για να χορτάσει ο αχόρταγος σφετεριστής. Οι άλλοι υπόσχονται τόσα πολλά, που είναι δύσκολο να πιστέψει ο απλός πολίτης πως μπορεί να γίνουν εφικτά, καθότι τα συνθήματα ευημερούν και η ωμή πραγματικότητα χάσκει ενώπιόν μας.

Πόσα πανό με εύηχα συνθήματα ξεδιπλώσαμε την εποχή της νιότης μας και πιστέψαμε σε ανεκπλήρωτα όνειρα και υποσχέσεις, πως εκείνοι που θεωρούσαμε άξιοι εξελίχθηκαν σε ανάξιους και δεινούς ψεύτες; Πώς εξελίχθηκαν, στην πορεία, ασήμαντα άτομα σε ηγέτες και πρωτοκλασάτους αξιωματούχους, εκείνοι που έδιναν νερό σε σφετεριστές και καταλύτες της Δημοκρατίας για να ξεδιψάσουν ώστε να έχουν δύναμη να ρίχνουν και άλλα βόλια στο πληγωμένο κορμί της πατρίδας;

Βρετανικός δάκτυλος πάντα

Στο κάδρο των παράδοξων και των οξύμωρων αντιθέσεων είναι σήμερα η συνθηματολογία, η κριτική και οι αλληλοεπιθέσεις για την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τι έγινε στην περιβόητη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία. Επικρίσεις από τους μεν για τους δε, αλλά και από τον σφετεριστή την Τουρκία, που προσδοκούσε να πάρει τα εύσημα για την δήθεν καλή της βούληση για λύση.

Κανένας, ωστόσο, δεν βρέθηκε να εκτιμήσει πως οι εκάστοτε Γ.Γ. του ΟΗΕ τα τελευταία 20-30 χρόνια τηρούσαν ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη. Εκχωρούσαν στον επιδρομέα ληστή μερτικό δυσανάλογο του γηγενούς τ/κ πληθυσμού αλλά και στην ίδια την Τουρκία διασφάλιζαν εις το διηνεκές στρατιωτική παρουσία και ρόλο χωροφύλακα της όποιας λύσης μαζί με την πρώην αποικιοκρατική Βρετανία. Είτε Κουεγιάρ είτε Βάλντχαϊμ είτε Γκαλι είτε και αυτός ο αλήστου μνήμης Κόφι Ανάν και αργότερα ο Μπαν Κι Μουν, δεν περιελάμβαναν στις εκθέσεις τους την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ούτε και έκαναν αναφορά πως οι Βρετανικές Βάσεις είναι κατάλοιπο αποικιοκρατίας και πρέπει να αποχωρήσουν.

Αντίθετα σε όλα τα σχέδια λύσης υπήρχε ο βρετανικός δάκτυλος, με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της στην περιοχή. Κι όχι μόνο. Εξακολουθεί να δρα ως εμπρηστής των γνήσιων συμφερόντων των Κυπρίων και ανερυθρίαστα τάσσεται υπέρ των θέσεων της τουρκικής πλευράς τηρώντας εγκληματικές αποστάσεις. Αναφέρεται σε «δύο πλευρές» και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στο παράνομο υποτελές μόρφωμα της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σήμερα, ενώ ηγέτες κομμάτων δηλώνουν δημόσια πως είναι εναντίον της παραμονής στρατού και εγγυήσεων από την Τουρκία, στην πράξη κλείνουν το μάτι υπέρ μιας τέτοιας διευθέτησης και κατηγορούν άλλους πως δεν θέλουν λύση, οδηγώντας την Κύπρο στη διχοτόμηση. Μάλιστα, στέλεχος κόμματος δήλωνε πρόσφατα σε συνεδρία συλλογικού οργάνου πως «καλύτερα μια κακή λύση παρά η υφιστάμενη κατάσταση». Δηλαδή μια κακή λύση, που θα ελλοχεύει νέα δεινά και τουρκοποίηση της Κύπρου; Ή ακόμα το χείριστο. Να δεχθούμε τον βιασμό επειδή δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον βιαστή.

Kαι ενώ οι κατηγορίες και η επίρριψη ευθυνών εκτοξεύονται από τα διάφορα εκλογικά επιτελεία και κόμματα, στο κάδρο των δολιοφθορέων και υπευθύνων για τα δεινά της Κύπρου δεν βρίσκεται η Βρετανία. Στις συζητήσεις των κεφαλαίων για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων. Ασφαλώς όχι τυχαία. Έχουν «γνώσιν» οι φύλακες του ΝΑΤΟ.

Όλοι πλέον οι πολιτικοί φαίνεται να έχουν συμφιλιωθεί πως η Κύπρος θα έχει κατεχόμενα εδάφη από τους Τούρκους και αποικιοκρατικά κατάλοιπα (ως δήθεν κυρίαρχα) σε άλλες περιοχές.

Ως εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία εκπροσωπήθηκε στην πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά με απούσα βεβαίως την Κυπριακή Δημοκρατία και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν και η εκπροσώπηση σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό δεν ήταν μόνο πάγιο αίτημα του ΑΚΕΛ μετά την τουρκική εισβολή, αλλά Καταστατική αρχή και συνεδριακή απόφαση, αφέθηκε στην πορεία να ξεθωριάσει και να μην αναφέρεται καν.

Η Βρετανία με τις υπόγειες μεθοδεύσεις της σε πλήρη ταύτιση με τον ΝΑΤΟϊκό της σύμμαχο την Τουρκία και σε πλήρη συνεννόηση με τον φιλότουρκο Έιντε, κατάφεραν σε αυτές τις πενταμερείς Διασκέψεις για το Κυπριακό (Μον Πελεράν και Κραν Μοντανά) να απουσιάζουν εκκωφαντικά οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τώρα μόνο τους θυμηθήκαμε για να μας βοηθήσουν προκειμένου να μην περάσει ως ψήφισμα η Έκθεση Γκουτέρες.

Να τοποθετηθούν ευθαρσώς

Tώρα είναι η ώρα, κόμματα και υποψήφιοι να τοποθετηθούν ευθαρσώς και να θέσουν επί τάπητος την απομάκρυνση και των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο. Το γεγονός και μόνο πως η Βρετανία (παρά την οικονομική της στενότητα) επένδυσε τον τελευταίο καιρό 46 εκατομμύρια λίρες για να αναβαθμίσει την αεροπορική της βάση στο Ακρωτήρι, θα έπρεπε να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιμιλιταριστικών διαδηλώσεων.

Παχυδερμία ελεφάντων. Πού τέτοια ευαισθησία. Καρφάκι δεν τους κάηκε, ούτε όταν ο Βρετανός ΥΠΑΜ δήλωνε πως «μέχρι το 2019 οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη επί μονίμου βάσεως εκτός της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου»!

Τώρα που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Κύπρου – Βρετανίας για το Brexit, δεν αναμένουμε πως η κυβέρνηση των «ναι μεν αλλά» Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θα εγείρει θέμα απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων. Άλλωστε ήταν πέρα από σαφής ο ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδης για το τι θα περιλαμβάνει περίπου η ατζέντα. Ούτε καν νύξη για να πάνε από κει που ήρθαν.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/463506/kypros-to-nisi-opou-kai-oi-elefantes-mporoun-na-petoun