«Από πού θα συνεχίσει» ο κ. Αναστασιάδης;

Print Friendly, PDF & Email

22 Οκτώβριος 2017, 18:04

Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Αν η Τουρκία δεχθεί να αρχίσει τη διαπραγμάτευση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, θα είναι με την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι προτάσεις του ΠτΔ για την εκ περιτροπής προεδρία, για την παραχώρηση του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στους Τούρκους υπηκόους, για την παραχώρηση της ιδιοκτησίας στους χρήστες, για το βέτο με τη μια θετική ψήφο της κάθε κοινότητας για λήψη αποφάσεων, για το εδαφικό.

Ο ΠτΔ δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με την άλλη πλευρά για λύση του Κυπριακού «από εκεί που μείναμε στον Γκρα Μοντανά». Κάθε Κύπριος πατριώτης διερωτάται: Πού μείναμε άραγε στο Γκραν Μοντανά; Είναι ένα σημείο, τόσο δελεαστικό, που πρέπει να μας ενθουσιάζει; Μήπως είναι ασπίδα προστασίας και κεκτημένο, όπως διακηρύσσει ο κ. Νεοφύτου; Τα πράματα ήταν συγχυσμένα, πριν τα ξεκαθαρίσει ο κ. Γκουτέρες στην έκθεσή του:

«Μέχρι το τέλος της διάσκεψης οι πλευρές είχαν καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και την αποτελεσματική συμμετοχή». Και «οι πλευρές είχαν ουσιαστικά επιλύσει το βασικό ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής». Επίσης, ορισμένες διαφορές στο ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης των Τούρκων υπηκόων, που αξιώνει η Τουρκία, «περιορίστηκαν τώρα σε ένα ζήτημα ορισμένων λεπτομερειών και όχι αρχών. Προέκυψε και αρχική συμφωνία για την εδαφική προσαρμογή». Στο περιουσιακό, «οι πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε δυο ξεχωριστά καθεστώτα ιδιοκτησίας, ενώ κάποιες λεπτομέρειες παρέμειναν». Δηλαδή, ο κ. Γκουτέρες ξεκαθαρίζει ότι οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη περιλαμβάνονται στο κεκτημένο της συμφωνίας. Τουρκικές υποχωρήσεις δεν υπάρχουν ως κεκτημένο, γιατί οι Τούρκοι τίποτε δεν αποδέχτηκαν. Ακούεις, κ. Αβέρωφ;

Εδώ μείναμε λοιπόν και απ’ εδώ θα ξεκινήσουμε. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως επιτυχία το έγγραφο Γκουτέρες (όχι το πλαίσιο), επειδή σ’ αυτό γίνεται αναφορά στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού για να γίνει η Κ.Δ. ένα κανονικό κράτος. Όταν αρχίσουν όμως ξανά οι συνομιλίες «από εκεί που μείναμε», για να ρωτηθεί η Τουρκία αν αποδέχεται την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, ο Γ.Γ. ή ο εκπρόσωπός του θα πρέπει να αναφερθεί και στο πλαίσιο Γκουτέρες, στο οποίο βρίσκονται οι καταστροφικές υποχωρήσεις του ΠτΔ, όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση Γκουτέρες.

Αν η Τουρκία δεχθεί να αρχίσει τη διαπραγμάτευση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, θα είναι με την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι προτάσεις του ΠτΔ για την εκ περιτροπής προεδρία, για την παραχώρηση του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στους Τούρκους υπηκόους, για την παραχώρηση της ιδιοκτησίας στους χρήστες, για το βέτο με τη μια θετική ψήφο της κάθε κοινότητας για λήψη αποφάσεων, για το εδαφικό.

Σε τέτοια περίπτωση, τι θα πράξει ο ΠτΔ; Θα διακόψει τη συζήτηση και θα κηρύξει αδιέξοδο, αποσύροντας τις προτάσεις του, ή θα αποδεχθεί να αρχίσει διαπραγμάτευση για τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις, λέγοντας ότι οι προτάσεις του επαναφέρονται και ισχύουν; Σε τέτοια περίπτωση τι έχουν να πουν οι υποστηρικτές του Νίκου Αναστασιάδη και της διεκδικητικής του πολιτικής, που κατάφερε να συζητείται το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού; Θα πανηγυρίζουμε επειδή οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να το συζητούν; Θα αποδεχθούμε την εκ περιτροπής προεδρία, θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα ιδιοκτησίας υπέρ των χρηστών, θα δεχθούμε την κάθοδο των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, θα αποδεχτούμε τον απαράδεκτο χάρτη με τις ελάχιστες αναπροσαρμογές και θα νομίζουμε πως θα πετύχουμε την απελευθέρωση; Εγώ λέω ο ΠτΔ θα τα αποδεχτεί, λέγοντας ότι τα αποδέχτηκε ο Τάσσος.

Αν πρόκειται να σταχυολογήσουμε τα κεκτημένα της «διεκδικητικής» πολιτικής Αναστασιάδη για λύση ΔΔΟ, αυτά είναι τα πιο κάτω καταστροφικά:

– Πενταμερής διάσκεψη, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δυο κοινοτήτων, απούσης της Κ.Δ.

– Αναβάθμιση του παράνομου κράτους και του ηγέτη του.

– Διολίσθηση σε Δ.Δ. ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ με διαχωρισμό της κυριαρχίας, της ιθαγένειας και του δικαιώματος διπλών διεθνών συμφωνιών.

– Αντικατάσταση της Κ.Δ. με νέο συνεταιρισμό δυο ισότιμων κρατών και νεφελώδης ύπαρξη της Κ.Δ.

– Τις παραχωρήσεις που περιγράφει στην έκθεσή του ο κ. Γκουτέρες.

Αν συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, σύντομα θα καταντήσουμε ένα τουρκικό προτεκτοράτο. Εκτός αν ανακόψει την καταστροφική πορεία ο λαός. Και ο λαός οφείλει να πάρει θέση και να απαντήσει στο ερώτημα: Θέλουμε νέες υποχωρήσεις ή νέα στρατηγική, που τουλάχιστον θα διασώσει την Κ.Δ. και θα αποτρέπει την τουρκοποίηση; Αν ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να αποσύρει τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του, μπορεί να αποσύρει ο λαός, για να διασώσει τον Ελληνισμό της Κύπρου και την Κ.Δ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/463273/apo-pou-tha-synexisei-o-k-anastasiadis