Γιατί να ανεξαρτητοποιηθούν; Είναι ήδη ανεξάρτητοι…

Print Friendly, PDF & Email

01.11.2017 14:11 

του Κωστάκη Αντωνίου

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση ή ενσωμάτωση

των Τουρκοκυπρίων θα έλθει με τη λύση κατάρρευσης. 

Η μη λύση θα έχει ως ασπίδα την Κυπριακή Δημοκρατία, 

η κατάρρευση της λύσης θα αφήσει τον κυπριακό Ελληνισμό

εκτεθειμένο πλήρως στο τουρκικό θηρίο  

Άνεμος απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης πνέει σε Ευρώπη και αλλού. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα, μετά τη διάλυση των ομοσπονδιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν στη βάση συνένωσης, δήθεν, διαφορετικών λαών με ξεχωριστές κουλτούρες και διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά. Και ναι μεν αυτήν τη στιγμή αυτό το αποσχιστικό κίνημα μπορεί να εξουδετερώνεται από εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά και από φόβους διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά δεν αποκλείεται σε δεδομένη στιγμή να επικρατήσουν άλλες συνθήκες και να υπάρξουν εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Άλλωστε, ας μη λησμονείται ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως η περίπτωση της Καταλωνίας δεν θα επηρεάσει το Κυπριακό, και πιθανώς να έχει δίκαιο. Η Τουρκία ξέρει καλά πώς να αξιοποιεί διεθνείς συγκυρίες και πώς θα αποφεύγει ενέργειες που θα προκαλέσουν διεθνείς αντιδράσεις, τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν. Συνεπώς, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς Τουρκοκυπρίων να κινήσουν τις διαδικασίες απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης. Άλλωστε, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος είναι ήδη αποσχισμένο και ανεξαρτητοποιημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν προνομίων δύο κρατών και ενός παράνομου (Τουρκίας, “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”, Κυπριακής Δημοκρατίας) και επιπλέον θεωρούνται και Ευρωπαίοι πολίτες. Τι περισσότερο να διεκδικήσουν; Πέραν τούτου, θα ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως με την προδιαγραφόμενη λύση, αφού οι ευφυείς ηγέτες μας προνόησαν, ώστε με την επίτευξη συμφωνίας το ψευδοκράτος να καθίσταται νόμιμο, με αναγνωρισμένο έδαφος και δικές του κυβερνήσεις και βουλές. Άρα το ψευδοκράτος καμία διάθεση και κανένα κέρδος δεν θα έχει από μία απόσχιση, αφού ήδη έχει αποσχισθεί. Και σε πολλούς τομείς είναι ήδη αναγνωρισμένο και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επί του παρόντος, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Τα δημοψηφίσματα και η επισημοποίηση της ανεξαρτητοποίησης θα έλθουν αργότερα, με την επίτευξη της λύσης διάλυσης. Με την έμπρακτη εφαρμογή της διζωνικής ομοσπονδίας. Ομοσπονδίες οι οποίες δημιουργήθηκαν στο όνομα της “ένωσης” διαφορετικών εθνοτήτων, στη βάση διαφορετικών κουλτούρων λαών, κατέρρευσαν και εξαφανίστηκαν. Είναι ποτέ δυνατόν να ελπίζει κανείς ότι θα στερεωθεί ομοσπονδία δύο ζωνών αποτελούμενη από δύο διαφορετικές εθνότητες και κουλτούρες, η μία μάλιστα, ευρισκόμενη υπό την επιρροή της Τουρκίας; 

Μπορεί μεν εμείς οι Ελληνοκύπριοι να λέγουμε ότι δεν υπάρχουν δύο λαοί και δύο εθνότητες στην Κύπρο, αλλά διαψευδόμαστε, όταν η μορφή της λύσης την οποία διεκδικούμε είναι καθαρή λύση διαχωρισμού δύο εθνοτήτων. Σημασία δεν έχει τι λέγουμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι. Σημασία έχει ότι η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως τμήμα του τουρκικού έθνους, γι’ αυτό άλλωστε επέβαλε τη διζωνική ομοσπονδία με τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Η απόσχιση και η ανεξαρτητοποίηση των Τουρκοκυπρίων δεν θα έλθει τώρα. Θα έλθει με τη λύση διάλυσης και την κατάρρευσή της. Μέσα στο τουρκικό στρατηγικό σχέδιο, το δημοψήφισμα αποτελεί την τελευταία λέξη της Τουρκίας, μετά την κατάρρευση της λύσης. Τότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί για να εκφράσουν οι Τουρκοκύπριοι τη βούλησή τους για το μέλλον του. Θα έλθει όταν δεν θα υπάρχει κυπριακό κράτος, και όταν ο κυπριακός Ελληνισμός θα καταστεί κοινότητα. Τότε, με την κατάρρευση του νέου κράτους, και με την αύξηση του εποικισμού, η Τουρκία θα δώσει το σύνθημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε είναι που οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτητοποίησης, ή της ενσωμάτωσης στην Τουρκία, ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν απομείνει μόνοι και χωρίς την προστασία κράτους. 

Εν ολίγοις, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ τη “λύση” που προωθούν, να φοβούνται, και όχι τη μη λύση. Η μη λύση έχει ως ασπίδα την Κυπριακή Δημοκρατία. Η λύση θα έχει ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία κράτους, την πλήρη κυριαρχία του τουρκικού στοιχείου, την αφαίρεση κάθε ίχνους προστασίας του κυπριακού Ελληνισμού και, εν τέλει, την εξαφάνισή του. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2292/giati-na-aneksartitopoiithoun-einai-idi-aneksartitoi