Δεν αποκλείεται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελβετία, δήλωσε ο Έιντε

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

27/10/2016 19:08 

Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν από κοινού να μεταβούν στην Ελβετία και να αρχίσουν να ανακινούν το το εδαφικό ένα από τα πιο δύσκολα και ευαίσθητα θέματα του Κυπριακού είναι ένα σημάδι ότι αισθάνονται πως βρισκόμαστε σε τέτοιο στάδιο των συνομιλιών ώστε αυτό είναι εφικτό, δήλωσε το απόγευμα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρουσίας τον Νοέμβριο στην Ελβετία και του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν, ο κ. Έιντε είπε ότι η συνάντηση στο Mont Pèlerin διοργανώνεται από τα ΗΕ στο υψηλότερο επίπεδο και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ αλλά αυτό μπορεί να συμβεί”.

Είπε ότι εργαζόμαστε πάνω στις ακριβείς λεπτομέρειες των συνομιλιών αλλά η βασική επικέντρωση είναι στο να εργαστούμε πραγματικά με ένα δομημένο τρόπο και η συγκεκριμένη εκπροσώπηση από τα ΗΕ θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό.

“Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ένας δεινός υποστηριχτής της επίλυσης του Κυπριακού και είναι βαθιά δεσμευμένος και από τον 38ο όροφο του ΟΗΕ όπου είναι το γραφείο του βλέπει ότι αυτή η διαδικασία (επίλυσης του Κυπριακού) είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

Ανέφερε ότι ο ίδιος ο κ. Μπαν κατάγεται από μια διαιρεμένη χώρα, την Κορέα, και συμμερίζεται πολύ τον πόνο των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στο να βλέπουν την ίδια τους την χώρα να διαιρείται στα δύο, έτσι αναλαμβάνει προσωπική δέσμευση στο να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή”.

Είμαι σίγουρος, συνέχισε ο κ. Έιντε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει όλα όσα μπορεί και ότι είναι σωστό στο τέλος της ημέρας για τη διαδικασία αυτή.

Θέλησε να υπενθυμίσει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις όπως αυτές που θα γίνουν στην Ελβετία δεν πραγματοποιήθηκαν στην ουσία ξανά, όχι για πολύ πολύ καιρό επειδή κατά τις προηγούμενες φάσεις των συνομιλιών για το Κυπριακό στο τέλος της ημέρας κάποιος άλλος, συνήθως τα ΗΕ, είναι που πρότειναν χάρτες για το εδαφικό.

Ο κ. Έιντε είπε ότι τώρα στην Ελβετία δεν θα το κάνουμε αυτό, η διαδικασία είναι ολοκληρωτικά κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγούμενες από τις δυο κοινότητες και στο κεφάλαιο στο κεφάλαιο του εδαφικού θα γίνει διαπραγμάτευση όπως συμβαίνει με όλα τα κεφάλαια και επίσης στο πλαίσιο φυσικά της ευρύτερης κατάστασης που άλλαξε τώρα ριζικά από τις προηγούμενες απόπειρες επίλυσης του Κυπριακού”.

Πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τώρα εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σταθερά ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες οι οποίες ενεργούν ως κλειδί στο να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο θα μοιράζονται την ίδια ταυτότητα του να είναι πολίτες ενός ομόσπονδου κράτους με τα ίδια δικαιώματα όπου κι αν βρίσκονται στο νησί.

“Αυτό αλλάζει το περιεχόμενο στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για το εδαφικό με ένα σημαντικό τρόπο”, είπε ο κ. Έιντε.

Σημείωσε ότι  θα εργαστούμε πολύ σκληρά τώρα με τις διαπραγματευτικές ομάδες στο να προετοιμασθούμε για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η πολύ σημαντική στιγμή στην Ελβετία.

Ο κ. Έιντε είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως η Ελβετία δεν είναι το τέλος της ιστορίας και θα υπάρχουν πολλά πράγματα να επιλυθούν μετά από αυτό το γεγονός αλλά είναι μια κρίσιμη συνάντηση και εκτιμώ βαθύτατα τη σθεναρή υποστήριξη του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ στη διαδικασία που κάνουμε στο να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων του νησιού”.

Καταλήγοντας είπε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία στο να κινηθούμε προς τα εμπρός αλλά συμμερίζομαι και αυτά που είπε ο κ. Κυπριανού ότι συζητήσαμε πως το εναλλακτικό της μη επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να μην είναι κάτι που επιθυμούμε να συζητούμε γιατί δεν μπορούμε κατ΄ ανάγκη να πάρουμε την παρούσα κατάσταση ως δεδομένη και είναι για αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε το καλύτερο από αυτή την ευκαιρία.

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι “εμείς ως ΑΚΕΛ θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αποτύχει και αυτή η διαδικασία διότι δυστυχώς εάν αποτύχει τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις δίχως να μπορούμε επ` ακριβώς να γνωρίζουμε πώς η Τουρκία θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “είναι δεδομένο και για μας και τον κ. Έιντε ότι η ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακή και είναι οι δύο κοινότητες που θα πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.