Πυρ ομαδόν κατά Κουρσουμπά

Print Friendly, PDF & Email

του Μάριου Αδάμου

28 Οκτ 2016

Αντιδράσεις για την τοποθέτησή της σε σχέση με τις επισκέψεις μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Οργίλη ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν χθες οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στα όσα αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η ανακίνηση του ζητήματος σε σχέση με τις σχολικές επισκέψεις μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα και την τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά.

Η κ. Κουρσουμπά, απαντώντας σε άρθρο που δημοσιεύσαμε την περασμένη Δευτέρα στη «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Γιατί δεν πρέπει να απαγορευτούν οι επισκέψεις μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα», επανέφερε παλαιότερη τοποθέτησή της (2012) για το θέμα.

Στην τότε τοποθέτησή της τόνιζε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κρίνω ότι, υπό τις περιστάσεις, η επίσκεψη των παιδιών νηπιακής και δημοτικής ηλικίας στον χώρο των φυλακισμένων μνημάτων και της αγχόνης δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το σχολείο να επιτύχει στον στόχο του να καλλιεργήσει τον σεβασμό στις εθνικές αξίες, την ιστορία και την παράδοσή μας.

Το σχολείο έχει ποικιλία άλλων εργαλείων για να πετύχει τον στόχο αυτόν. Από την άλλη, αντλώντας και από τις ίδιες τις αντιδράσεις των παιδιών (αισθήματα δυσφορίας απέναντι στη σκληρότητα με την οποία έρχονται σε επαφή), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί εικόνες και ενδεχομένως δημιουργεί παραστάσεις τις οποίες, ανεξάρτητα από το νόημα με το οποίο τις επενδύει η ευρύτερη κοινωνία, θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών να αποφύγουν.

»Ως εκ τούτου, έχω την άποψη ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να επανεξετάσουν την πρακτική των επισκέψεων των παιδιών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, οι επισκέψεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται, αφού προηγηθεί διάλογος μαζί τους, όπως θα πρέπει να γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικής ή/και ψυχαγωγικής επίσκεψης», σημείωνε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Αντιδρώντας στην πιο πάνω τοποθέτηση, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 εξέδωσαν χθες μακροσκελή ανακοίνωση, διά της οποίας εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Οι Σύνδεσμοι στην ανακοίνωσή τους κρίνουν πως η Επίτροπος Κουρσουμπά «είναι υπερβολική στις θέσεις της, βλέπει μονόπλευρα, αγνοεί και παραμερίζει πολλούς συντελεστές και πολλές παραμέτρους, παρακάμπτοντας βασικά στοιχεία που επενεργούν, πλάθουν και διαπλάθουν τη ζωή και τον άνθρωπο».

ΕΟΚΑ-ΠΑΙΔΙΑ1Όπως επισημαίνουν δε, μεταξύ άλλων, «σήμερα η νεολαία μας, επειδή δυστυχώς δεν την καθοδηγούμε ορθά, ούτε της δίνουμε τα πρότυπα που πρέπει (ας μην εθελοτυφλούμε), έχει ξεφύγει και φθείρεται. Σήμερα οι νέοι μας κάνουν τους τρελούς και εξασφαλίζουν πιστοποιητικά για να μην υπηρετήσουν την πατρίδα τους.

Ακόμα και οι χαρές της ζωής έχουν ξεφτίσει και αναζητούν την ηδονή σε αρρωστημένες καταστάσεις, σε ουσίες θανατηφόρες και σε ομοφυλοφιλικές διεξόδους. (…) Τα παιδιά, κυρία Κουρσουμπά, πρέπει να δουν και τις αγχόνες και τα Φυλακισμένα Μνήματα για να κάμουν αντισώματα… Πρέπει να επισκεφθούν την Ακρόπολη για να νιώσουν περήφανα για τους προγόνους τους και να τους μοιάσουν.

Ελπίζω να μας καταλαβαίνετε. Εξάλλου, κυρία Κουρσουμπά, για να πούμε και του στραβού το δίκαιο, πόσα απαράδεκτα και φθοροποιά δεν βλέπουν καθημερινά στις τηλεοράσεις, στα Μ.Μ.Ε., στα περιοδικά; Τι να πει κανείς; Το προσκύνημα στους Ιερούς χώρους σάς προβλημάτισε; Ο κίνδυνος είναι μήπως δουν τον Παρθενώνα(!);», διερωτώνται περαιτέρω και τονίζουν πως «εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να κάμετε μαμμόθρεφτα και φραγκολεβαντίνους τα παιδιά μας».

Εκστρατεία ευνουχισμού του κυπριακού Ελληνισμού, βλέπει ο ΣΙΜΑΕ

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ) Ανδρέας Μαϊμαρίδης, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «εκστρατεία ευνουχισμού του κυπριακού Ελληνισμού και άμβλυνση των αντιστάσεών του, διαγράφοντας την ιστορία του ή και παραποιώντας την.

Οι Ηγεσίες του κυπριακού Ελληνισμού αποφάσισαν και αγωνίζονται στις συνομιλίες για έναν έντιμο συμβιβασμό πατώντας πάνω στο ισχυρό θεμέλιο των αγώνων και θυσιών του λαού μας, χωρίς να διαγράφουν ή διαστρεβλώνουν την ιστορία μας. Είναι παράλογο πολίτες αξιωματούχοι της πολιτείας να προσπαθούν να διαγράψουν με διάφορα κόλπα την ταυτότητα και ιστορία αυτού του λαού, που τόσα υπέστη και υφίσταται μέχρι σήμερα χωρίς να αλλοιωθεί.

Εάν οι κυρίες Κουρσουμπά και Σαββίδου (Επίτροπος Διοικήσεως) έχουν άλλη θεώρηση της Ιστορίας μας, μπορούν να καταθέσουν τα αξιώματά τους, να πολιτευτούν και να θέσουν τις απόψεις τους ενώπιον του λαού. Όχι όμως με τον Δούρειο Ίππο των αξιωμάτων τους», καταλήγει.

Έχει πιο σοβαρά θέματα ν’ ασχοληθεί

Εξάλλου το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, συγχαίρει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, «για την εθνοπρεπή δημόσια απάντησή του προς την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία θεωρεί βλαπτική την επίσκεψη των μαθητών του δημοτικού στα Φυλακισμένα Μνήματα. (…)

Θεωρούμε ότι είναι πολλαπλώς ωφέλιμο για τα Ελληνόπουλα της Κύπρου να έρχονται σε επαφή με χώρους οι οποίοι έχουν σχέση με διαχρονικές αρχές, ακατάλυτες αξίες και αιώνια ιδανικά που έκαναν βίωμά τους και για τα οποία θυσιάσθηκαν οι ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η επίσκεψη μαθητών στον χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων και της αγχόνης προβάλλει ως αδήριτη, προκειμένου το σχολείο να επιτύχει στον στόχο του να καλλιεργήσει τον σεβασμό στις εθνικές αξίες, την ιστορία και την ελληνική μας παράδοση. (…)

Η κ. Κουρσουμπά έχει μεγάλο έργο να επιτελέσει σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία κατακρεουργούνται καθημερινά από απάνθρωπες πολιτικές και κερδοσκοπικές πρακτικές, και ως εκ τούτου καλό είναι να εστιάσει την προσοχή της στην κατεύθυνση αυτή.

Ο υπερβάλλων ζήλος της, που θέλει να αποτρέπει τους μαθητές να επισκέπτονται τους ιερούς κι εθνικούς χώρους, μόνον ανησυχία και ζημιά προκαλούν στην κοινωνία και τη μαχόμενη Κύπρο, σε δύσκολες μάλιστα στιγμές για τον κυπριακό Ελληνισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θα συζητηθεί στη Βουλή το θέμα

ΠΕΡΑΝ των προαναφερθέντων αντιδράσεων, αντιδράσεις υπήρξαν και από κόμματα. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαρακτήρισε τη δήλωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού «άκρως λανθασμένη», λέγοντας ότι «είναι κατά των δικαιωμάτων του παιδιού, κατά του συμφέροντος του παιδιού, κατά της απαίτησης από το ίδιο το παιδί ως ανθρώπινο δικαίωμα να είναι σε θέση να μαθαίνει ή να διαπαιδαγωγείται, σε σχέση με αρετές που κάποιοι άνθρωποι έδειξαν ή κάποιοι άνθρωποι βίωσαν».

ΕΟΚΑ ΠΑΙΔΙΑ2Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε, ακόμη, πως θα εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για συζήτηση. Επίσης, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε πως η τοποθέτηση της κ. Κουρσουμπά μοιάζει τουλάχιστον αντιπαιδαγωγική. «Με τη λογική της κ. Κουρσουμπά, θα πρέπει να σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν στα μουσεία, γιατί υπάρχει γυμνό. Η διαπαιδαγώγηση είναι μέρος της παρουσίας των παιδιών στους χώρους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, και ένας από αυτούς τους χώρους είναι και τα φυλακισμένα μνήματα».

Πρόσθεσε δε πως ο τρόπος που θα γίνεται μπορεί να συζητηθεί, ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι υποχρέωση της εκπαίδευσης να παίρνει τα παιδιά μας στους χώρους όπου θυσιάστηκαν οι ήρωες αυτού του λαού». Τέλος ο Μιχάλης Γιωργάλλας, Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, είπε πως «η δήλωση της κ. Κουρσουμπά εκτός από αντιπαιδαγωγική είναι το λιγότερο προκλητική», για να προσθέσει ότι του θυμίζει τη λαϊκή ρήση «αφήσαμεν τα θέρη τζαι ξηκανναουρίζουμεν».

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/374938/pyr-omadon-kata-koursoumpa

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.