Δηλώσεις των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και του Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed 

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

05/12/2017 19:14

Δηλώσεις των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και του Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed 

Οι Υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ιταλίας στην Κύπρο, υπέγραψαν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στην Λευκωσία, στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία αναφορικά με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ακολούθως της υπογραφής πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπης να δηλώνει:

«Σε συνέχεια των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 3 Απριλίου 2017, στο Τελ Αβίβ, κατά την πρώτη Τετραμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, βρισκόμαστε σήμερα στην Λευκωσία, για τη δεύτερη Υπουργική Συνάντηση, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Θέλω να καλωσορίσω τους συναδέλφους μου από την Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, και να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εδώ παρουσία της, η οποία υποδηλοί εμπράκτως την υποστήριξή της στον αγωγό EastMed, όπως και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Έργου. 

Σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, που είναι η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο σκιαγραφεί την πολιτική δέσμευση των τεσσάρων χωρών να επιδιώξουν [την υλοποίηση] αυτού του Έργου, αφού όλοι θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για αυτό που ονομάζουμε ως τον διάδρομο του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρούμε ότι αυτό το Έργο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα προς διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αναζητά νέες ενεργειακές πηγές.

Σήμερα, είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο το καθεστώς του Έργου όσο και η κοινοπραξία να μας παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα, για να προχωρήσει στις λεπτομερέστερες τεχνικές μελέτες οι οποίες απαιτούνται.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη σήμερα, ήταν η δέσμευση των τεσσάρων χωρών να εργαστούν επιμελώς για να ολοκληρώσουν την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα καθορίζει τις πτυχές του αγωγού, τις δικαιοδοσίες και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση αυτού του Έργου.

Ολοκληρώνω λέγοντας πως η υπό εξέλιξη προσπάθεια των τεσσάρων χωρών, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εξεύρεση τρόπων ώστε το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι στρατηγικής σημασίας. 

Σήμερα, έχουμε επίσης δηλώσει τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, προσπαθώντας ταυτοχρόνως να την επεκτείνουμε περαιτέρω, ώστε να δημιουργήσουμε και πάλι αυτό που ονομάζουμε τον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας κ. Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, για ένα Έργο το οποίο η Ελλάδα εξαρχής υποστήριξε και το οποίο είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη», καθώς θα αποφέρει οφέλη τόσο για τις χώρες-παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη. 

Σημειώνοντας ότι το Έργο του αγωγού EastMed είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτό, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί επίσης να γίνει ένας δυνητικός παραγωγός καθώς «υπάρχει εξέλιξη σε ό,τι αφορά νέες συμβάσεις για έρευνα και μια νέα διαδικασία υποβολής προσφορών έχει ξεκινήσει».

«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε των δύο υπουργικών συναντήσεων τα πράγματα έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα και εντός του χρονοδιαγράμματος. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς σε ένα Έργο το οποίο ως χώρα υποστηρίζουμε πλήρως», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, για να προσθέσει πως η επόμενη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, στο Τελ Αβίβ, πριν από επτά μήνες. Ήδη, εδώ, έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με χρονοδιάγραμμα υπογραφής τελικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτό το μεγάλο Έργο το συντομότερο δυνατόν.

Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τις λεπτομέρειες και τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Επιτρόπου Ενέργειας και των εκπροσώπων της κοινοπραξίας σε σχέση με το γεγονός πως το Έργο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό».

«Αυτό φαντάζει ως όνειρο, δεν υπάρχει στον κόσμο άλλος τέτοιος μακρύς και βαθύς υποβρύχιος αγωγός φυσικού αερίου, και τώρα μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό είναι δυνατό, είναι βιώσιμο και είναι ένα καλό Έργο».

«Αυτή αποτελεί μια θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών, που φέρει την πολύ δυνατή και ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας και είμαι βέβαιος ότι θα καταστεί αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και φυσικά την Κύπρο όσο και για τις άλλες χώρες της περιοχής της Ευρώπης», είπε ο κ. Steinitz.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Andrea Cavallari, ο οποίος εκπροσώπησε στην τετραμερή υπουργική συνάντηση τον Υπουργό Ενέργειας της Ιταλίας και υπέγραψε εκ μέρους του το Μνημόνιο Συναντίληψης, επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ιταλίας στην ανάπτυξη και υλοποίηση του Έργου EastMed, το οποίο θεωρείται εθνικά και περιφερειακά ως στρατηγικής σημασίας, όπως είπε.

Η Ιταλία προσβλέπει στη μελλοντική εξέλιξη του Έργου, με στόχο την υπογραφή μιας διακυβερνητικής συμφωνίας εντός του 2018, σημείωσε ο κ. Cavallari.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/6E6D4C7DE4191DDBC22581ED005EB794?OpenDocument&L=G