Τα Μεγαλεπήβολα Σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και η Μιζέρια στη Διαχείριση του Κυπριακού

Print Friendly, PDF & Email

Οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης (Α) , της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης (2Α), του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς (2Δ) και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλάρι (Δ), ο οποίος εκπροσώπησε τον Ιταλό υπουργό, Κάρλο Καλέντα, στην Τετραμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στη Λευκωσία. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Α. Βικέτος

6.12.2017

Του Κώστα Βενιζέλου

Η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας αναφορικά με τον αγωγό EastMed, που έγινε προχθές στη Λευκωσία στην παρουσία της Ε.Ε., ανοίγει νέες προοπτικές στο πεδίο της ενέργειας. Είναι προφανές πως η επιλογή αυτή, που κάποτε θεωρείτο ανέφικτη για πολλούς και διάφορους λόγους, τώρα εξετάζεται σοβαρά και αναδεικνύεται ως μια εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι υπογραφή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας εντός του 2018. 

Είναι σαφές πως αυτή η εναλλακτική επιλογή/ διαδρομή αποτελεί απάντηση σε όσους επέμειναν πως η μοναδική οδός για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αγωγούς ήταν μέσω της Τουρκίας. Αυτό διαψεύδεται και εν πολλοίς ακυρώνεται. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής όδευση. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά και  με το χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα αυτή.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου αναφέρει ότι το έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, σαν ένα ακόμη στοιχείο του διαδρόμου (φυσικού αερίου) της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγώγων αερίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί φυσιολογική συνέχεια των ευρύτερων σχεδιασμών που προωθούνται στην περιοχή. Αποτελούν συνέχεια των σχεδιασμών της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες με τέτοιες κινήσεις αναβαθμίζουν το ρόλο τους και αναδεικνύουν τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα. Τέτοιες κινήσεις τοποθετούν Ελλάδα και Κύπρο στη μεγάλη εικόνα των γεωστρατηγικών σχεδιασμών και προβάλλουν τη σημασία τους. Την ίδια ώρα και σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία είναι προφανές πως διαπιστώνεται μια αντίφαση.

Τη στιγμή που επενδύει σε στρατηγικές συμμαχίες και περιφερειακές συνεργασίες, οι οποίες λογικά έπρεπε να λειτουργούν καταλυτικά και για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Κυπριακό, αυτό ποσώς δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη.  Από τη μια οι μεγαλεπήβολοι στόχοι και σχεδιασμοί και από την άλλη, στο Κυπριακό οι συζητήσεις διεξάγονται με όρους της δεκαετίας του ΄70. Αυτή η προσέγγιση ακυρώνει την όποια προοπτική αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν μπορεί να συζητούνται και να συμφωνούνται Μνημόνια που επηρεάζουν την περιοχή και την Ευρώπη και να αναλώνονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στα μικρά και τα μεγάλα τουρκοκυπριακά βέτο, στην εκ περιτροπής προεδρία και στο ψαλίδισμα δικαιωμάτων.

Συνεπώς για να έχουν αξία τα βήματα που γίνονται με τις περιφερειακές συνεργασίες θα πρέπει να αντανακλώνται και στη διαχείριση του Κυπριακού. Να εγκαταλειφτεί η μιζέρια και η ηττοπάθεια.

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/ta-megalepivola-schedia-stin-anatoliki-mesogio-ke-i-mizeria-sti-diachirisi-tou-kypriakou/