Το Θράσος του Σουλτάνου και πώς απαντούν Αξιοπρεπώς οι Ηγέτες…

Print Friendly, PDF & Email

 08 Δεκεμβρίου 2017, 11:30 πμ  

  του   Γιώργου Καλλινίκου

Η πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του νεοσουλτάνου απέφερε τελικά το απόλυτο μηδέν. Ως προς την ουσία της. Τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Διότι κάποιο όφελος είχε η επίσκεψη του Ερντογάν όπως θα διαφανεί το τέλος του άρθρου. Εκείνο που είναι εκπληκτικό δεν ήταν το απύθμενο θράσος το οποίο για μια ακόμη φορά επέδειξε ο δικτάτορας. Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί ανέμεναν από την επίσκεψή του να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Να γίνει κάποιο βήμα. Να ανοίξει χαραμάδα ελπίδας. Τόσο αδιόρθωτοι παραμένουμε. Τόσο ελάχιστα έχουμε μάθει τους Τούρκους, που ακόμη ευελπιστούμε να εμφανιστούν οικειοθελώς διαλλακτικότεροι από το άκρον άωτον της αδιαλλαξίας στο οποίο εσαεί βρίσκονται. Είναι, μάλιστα, κάποιοι –όπως για παράδειγμα ο Νίκος Τορναρίτης- που ακόμη και την στιγμή κατά την οποία ο Σουλτάνος προκαλεί ασύστολα με θρασύτατες διεκδικήσεις, πλασάρουν μυθεύματα τύπου, «άλλο τι λέγεται σε δημόσιες δηλώσεις και άλλο πίσω από κλειστές πόρτες». Θεώρημα ορθό. Όταν, όμως, αφορά δύο συνομιλητές που αναζητούν από κοινού συμβιβασμούς. Διότι όταν ο ένας, ενίοτε συμπεριφέρεται σαν πεινασμένος λύκος, τότε μετά βεβαιότητος, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες προκαλούν εγκεφαλικό.

Ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα για να αμφισβητήσει ό,τι είναι νομικώς και πολιτικώς κατοχυρωμένο. Προβαίνοντας σε επίδειξη θράσους με λεονταρισμούς και υψηλούς τόνους στη φωνή του. Με ξεκάθαρη πρόθεση να δρασκελίσει τους φραγμούς που προνοούνται από διεθνείς συμφωνίες. Για να επιδιώξει την επέκταση της τουρκικής επιρροής στις χώρες της περιοχής. Έθεσε όλα τα θέματα που αφορούν Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή είναι η τουρκική πολιτική και τίποτα πέραν τούτου. Όλα τα υπόλοιπα είναι ψευδαισθήσεις, που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες στα μυαλά κάποιων. Που οραματίζονται υποχωρήσεις από τον Σουλτάνο, λύση του Κυπριακού και εισβολή της Κύπρου στην τεράστια αγορά της Τουρκίας!

Εισέπραξε, όμως, ο Σουλτάνος ξεκάθαρες απαντήσεις. Αξιοπρεπείς. Χωρίς να αφήνεται το παραμικρό ψήγμα αμφισβήτησης. Τόσο από τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Του τελευταίου μπορεί να του επισύρουμε ένα σωρό αφού έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη πλάνη. Έχοντας παίξει με τα όνειρα και τις θέσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στην χθεσινή στάση, συμπεριφορά και τοποθετήσεις του, όμως, οφείλουμε να υποκλιθούμε. Ήταν άψογος. Δεν άφησε την παραμικρή πρόκληση εκ μέρους του Σουλτάνου αναπάντητη. Βαδίζοντας στα βήματα Κοτζιά, έθεσε με κρυστάλλινο τρόπο όλη την ουσία του Κυπριακού: «Είμαι 43 χρονών και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου υπάρχει εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Όμως, αυτό συμβαίνει γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία».

Εν κατακλείδι, από την πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του Σουλτάνου απέμειναν ένα μεγάλο ερωτηματικό και ένα αδιαμφισβήτητο όφελος. Το ερωτηματικό γιατί έγινε αυτή η επίσκεψη. Αφού ήταν εμφανέστατα απροετοίμαστη. Με αναπόφευκτο μηδενικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη βελτίωση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Υπάρχει, όμως, και ένα τεράστιο όφελος. Εμπράκτως, πλέον, κατεγράφη ως ιστορικό γεγονός, πώς η ηγεσία μιας χώρας κλείνει την πόρτα σε εξωφρενικές διεκδικήσεις του όποιου συνομιλητή. Με αυτοκυριαρχία. Με πολιτική ευγένεια. Χωρίς το συναίσθημα να προκαλεί εκρήξεις όταν ακούγονται σχιζοφρενικές απαιτήσεις. Με ψυχραιμία που χαρακτηρίζει σκέψεις οι οποίες προέρχονται από τη λογική. Χωρίς να απαιτείται ο ηγέτης να ουρλιάξει, να κτυπήσει το χέρι στο γραφείο ή να κοκκινίσει από θυμό. Με ήπιο αλλά και σταθερό τόνο φωνής, που δεν δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδιάλλακτος ή ότι περιχαρακώνεται απλώς πίσω από την απόρριψη θέσεων. Διατηρώντας με αταλάντευτο τρόπο την αξιοπρέπεια τη δική του και της χώρας του. Χωρίς να υποχωρεί ούτε ένα εκατοστό από τα αναφαίρετα δικαιώματα της πατρίδας του και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του. Προτάσσοντας όσα η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συμφωνίες επιτάσσουν. Ο Τσίπρας, όντας με χαμηλή δημοτικότητα πα και με μυριάδες προβλήματα, μπορεί να εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψη για να κερδίσει πόντους στην εκτίμηση του ελληνικού λαού. Όμως, το γεγονός κατεγράφη. Και για να είμαστε και δίκαιοι, ο καταταλαιπωρημένος ελληνικός και βασανισμένος κυπριακός λαός, έχουν τεράστια ανάγκη από ψυχολογικά ντοπαρίσματα. Κυρίως, από ανάκτηση ψηγμάτων της προ πολλού χαμένης, εξαιτίας μικρών ταγών, αξιοπρέπειας του…

Αυτό το ιστορικό γεγονός το οποίο παρακολουθήσαμε χθες, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική συμπεριφορά που κάποιοι επέδειξαν τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον, το χθεσινό παράδειγμα, θα το κουβαλάνε στην πλάτη τους –και θα κρίνονται βάσει αυτού- όλοι οι ταγοί. Και εν Κύπρω και εν Ελλάδι. Ο πήχης ανέβηκε από χθες πολύ ψηλά. Και ουδείς δικαιούται στο μέλλον να τον χαμηλώσει. Η διεκδίκηση κτισίματος γεφυρών γίνεται χωρίς να παραβιάζεται σπιθαμή η εθνική αξιοπρέπεια. Και χωρίς να βιάζεται ποσώς η λογική ενός λαού, που, απλώς, απαιτεί να ζήσει σε ένα Φυσιολογικό Κράτος!!!

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/463250/to-thrasos-toy-soyltanoy-kai-pos-apantoyn-axioprepos-oi-igtes