Ψυχρός πόλεμος ενόψει της έλευσης του «Saipem 12000»

Print Friendly, PDF & Email

  21 Δεκεμβρίου 2017, 5:00 πμ  

του  Πέτρου Θεοχαρίδη  

Η Τουρκία «δέσμευσε» παράνομα για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού, 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) -καλύπτοντας 10 θαλάσσια τεμάχια- στα νότια της Κύπρου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία δημοσίευσε τη Navtex για το σημείο γεώτρησης στο τεμάχιο «6» και στον στόχο «Καλυψώ» και τη ζώνη προστασίας πέντε μιλίων του γεωτρύπανου «Saipem 12000».

Οι ημερομηνίες της παράνομης δέσμευσης, είναι από τις 25 έως τις 28 Δεκεμβρίου, που είναι προφανώς η περίοδος που οι τουρκικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα προσεγγίσει και θα εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο.

Έτσι, κορυφώνει τις προκλήσεις που εντάθηκαν με ανάλογες ενέργειες από την ώρα που το γεωτρύπανο έβαλε πλώρη για την Κύπρο. Η νέα παράνομη navtex, που καλύπτει εξ ολοκλήρου τα τεμάχια «6», «7», «8» και «9» και μέρη των τεμαχίων «1», «2», «5», «10», «11» και «12», εκτιμάται ότι έχει στόχο να καλύψει και από τις τέσσερις κατευθύνσεις την περιοχή της επικείμενης γεώτρησης, τώρα που έγινε γνωστό, με κύριο στόχο τον εκφοβισμό κυρίως των διεθνών κολοσσών.

Είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες προκλήσεις προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας που θα ξεκινούν οι διαδικασίες γεώτρησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι γειτονικές χώρες και όχι μόνο, όπως και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες ENI και TOTAL, έχουν ήδη συζητήσει σε κυβερνητικό επίπεδο τις προσπάθειες της Τουρκίας, που ήταν προβλέψιμες.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιο για τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το FIR Λευκωσίας, έχει δεσμεύσει με Navtex, που ισχύει από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου 2018, περιοχή ακτίνας πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το σημείο της γεώτρησης, για σκοπούς προστασίας του γεωτρύπανου «Saipem 12000».

Στο σημείο της επικείμενης γεώτρησης, το βάθος της θάλασσας είναι κοντά στα 2.100 μέτρα. Επίσης, η περιοχή του στόχου «Καλυψώ», βρίσκεται στο εσωτερικό του δακτυλίου των ανθρακικών πετρωμάτων γύρω από την υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη. Απέχει μόλις 750 μέτρα από τα όρια του τεμαχίου «10» και 5 χιλιόμετρα από τα όρια του τεμαχίου «7».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/468176/psychros-polemos-enopsei-tis-elefsis-toy-saipem-12000