Kοτζιάς-Αντιγόνη-Δημοκρατία-Αντίσταση

Print Friendly, PDF & Email

της Ελένης Θεοχάρους

29 Οκτ 2016

Με βαθύτατη θλίψη γράφω αυτό το κείμενο, ωστόσο αισθάνθηκα την ανάγκη να καταγράψω αυτά που μας πόνεσαν κι αυτά που θεωρούμε επικίνδυνα από συγκεκριμένες πολιτικές, έννοιες βέβαια συναφείς και αλληλένδετες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, αφού «έμεινε κατάπληκτος που Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες διαδήλωσαν πριν λίγες ημέρες έμπροσθεν της Ελληνικής Πρεσβείας, εγκατέλειψαν το κοινό μετερίζι και ξέχασαν ποιος είναι φίλος σήμερα της Κύπρου και ποιος όχι», σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη στο Κυπριακό.

Η Αλληλεγγύη ήταν ανάμεσα στους «αντιδημοκράτες» που διαδήλωναν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία και όχι ανάμεσα στους «δημοκράτες» που πήγαν στα κατεχόμενα για να καμαρώσουν το ΚΘΕ, το Εθνικό Θέατρο Αθηνών και τον ΘΟΚ να «εκτελούν» την «Αντιγόνη».

Η Αλληλεγγύη βεβαίως δεν βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι με όσους ενδεχομένως θα παρακολουθούσαν χορό της κοιλιάς μέσα στην Αγιά Σοφιά χωρίς να ενοχλούνται.

Τότε, ο Υπουργός συμπλήρωσε την τοποθέτησή του για τους αγροίκους που διαδήλωναν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, (λες και μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη για να εκφράσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους), ότι «ευτυχώς ο δημοκρατικός κυπριακός λαός πήρε αποστάσεις από τέτοιες ενέργειες». Δεν ξεκαθάρισε ποιος ζήτησε την άδεια του «Υπουργείου πολιτισμού της ΤΔΒΚ» για την παράσταση της «Αντιγόνης» από τα Εθνικά μας Θέατρα, ούτε μας είπε αν εξακολουθεί να πολεμά από το μετερίζι δημιουργίας κράτους «Κυπροκεντρικού». Διότι στο παρελθόν, είχε υποστηρίξει τη δημιουργία κυπροκεντρικής συνείδησης σε ένα τρίτο κοινό ομοσπονδιακό κρατίδιο και ποτέ δεν έχει αναιρέσει τις θέσεις του, ενώ σε πρόσφατες συνεντεύξεις του εκφράζει την προσήλωσή του στη ΔΔΟ και στους τεράστιους συμβιβασμούς που έχουν κάνει οι κυβερνώντες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα!

Ταυτόχρονα, όμως, τάχθηκε και εναντίον των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων. Στο έγγραφο του ΥΠΕΞ αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει αναίρεση των επιπτώσεων της τουρκικής παράνομης επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η αναζήτηση ενός συμβιβασμού».

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η άρση των τετελεσμένων της εισβολής σημαίνει την απελευθέρωση του τόπου μας. Δεν φαίνεται όμως να σημαίνει το ίδιο και για τον κ. Κοτζιά. Και βεβαίως, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Το θέμα της ασφάλειας δεν επιλύεται μόνο με την απομάκρυνση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων. Αλλά και με την ανάληψη των ελληνικών ευθυνών στην Κύπρο. Εθνικών, νομικών και ηθικών. Τον πόλεμο του ’74 δεν τον χάσαμε μόνοι, αλλά με την Ελλάδα. 

Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι προτάσεις Κοτζιά συνιστούν αποποίηση των ελληνικών ευθυνών. Διότι εν τοιαύτη περιπτώσει η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα και να εφαρμόσει πολιτικές πρακτικές αρχίζοντας από την ΕΕ. Διότι, όπως έχει διαπιστώσει ο Υπουργός, «μερικοί πιέζουν μονόπλευρα και θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από κάθε κόστος εκ της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών. Ακόμα και να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων την κατοχή.  Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, οι εν γένει σχέσεις της Τουρκίας με σειρά δυνάμεων, αλλά η τυχόν ανεκτικότητα και ”κατανόηση” που δείχνουν αυτές οι δυνάμεις στις παρανομίες της Τουρκίας». Ιδού λοιπόν, η οφειλή της Ελλάδας: Θα πρέπει να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Είτε η κατοχική χώρα απαλλάσσει την Κύπρο από τον Αττίλα και τις εγγυήσεις είτε σταματά πάραυτα η ενταξιακή της διαδικασία.

Εάν το κείμενο Κοτζιά δεν συνοδευτεί από πολιτικές πρακτικές θα είναι άνευ ουσίας. Διότι, εκτός των άλλων, δεν έχουμε ακούσει ακόμη την πρόταση ασφάλειας μετά τη λύση. Εφόσον δε, δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική, δεν μπορεί να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη.

Τι πράττει προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα; Τίποτα. Είμαστε εκτός των επιχειρησιακών της σχεδιασμών. Και αν οι Τούρκοι πουν ναι σε μια φόρμουλα χωρίς εγγυήσεις και στρατό δεν σημαίνει ότι γλυτώσαμε. Ο καθηγητής Ήφαιστος μιλά για πειραματικό μοντέλο «μετα-εθνικού κράτους» για την Κύπρο. Φτάνει πια πειράματα σε βάρος μας. Δεν θέλουμε να έχουμε την τύχη των Ιμβρίων, των Τενεδιών, των Κωνσταντινουπολιτών. 

Και κάτι άλλο: Ασφάλεια μετά τη λύση δεν προκύπτει, δυστυχώς, ούτε μέσα από την πρόταση του Προέδρου για Πολυεθνική Δύναμη κάτω από το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ην. Εθνών. Αυτή η φόρμουλα έχει πολλά κενά. Ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο, βάσει του οποίου αποδέχεται η Άγκυρα την αποστρατιωτικοποίηση και την κατάργηση εγγυήσεων, δεν μπορεί να ξεχνάμε ότι ο τουρκικός στρατός απέχει ελάχιστα από την Κύπρο. Και αν τον καλέσουν οι «Τουρκοκύπριοι»; Ποιος θα ανακόψει την Άγκυρα; Άλλωστε, εκτός του τουρκικού στρατού το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανασφάλειας προκαλείται από την υπό συζήτηση ομοσπονδιακή λύση. Που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μετατροπή της ΚΔ σε προτεκτοράτο και τη φινλανδοποίηση της Κύπρου. 

Με αυτή τη λύση δεν διαφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Αντιθέτως, είναι υπέρμαχος. Εναπόκειται στον «αντιδημοκράτη» λαό να αποδεχθεί ή να απορρίψει την οδό της αυτοχειρίας που του εισηγούνται. 

Πηγή:http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/338047/kotzias-antigoni-dimokratia-antistasi

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.