Πολυεθνική Δύναμη η φόρμουλα Ασφάλειας

Print Friendly, PDF & Email

του Γιώργου Κασκάνη

29 Οκτ 2016

Ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης ότι η Ένωση διαθέτει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου της λειτουργίας των κρατών-μελών της, μετέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι στον Μουσταφα Ακιντζί. Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στόχος πλέον είναι να πεισθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει ανάγκη ξένες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του ομόσπονδου κράτους καθώς όλα περνούν από την ΕΕ η οποία μπορεί και να ανακαλέσει στην τάξη όποιον δεν συμμορφώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μογκερίνι προσέγγισε θετικά την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής δύναμης η οποία θα αναλάβει την εφαρμογή και την επιτήρηση της λύσης. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι σε βάρος της ΕΕ στρέφεται η πιθανή εγγύηση ενός κράτους-μέλους της από μια τρίτη χώρα. Η Ευρωπαία αξιωματούχος έδειξε πάντως να πιστεύει ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να καμφθούν οι τουρκικές απαιτήσεις, χαρακτηρίζοντας το κεφάλαιο της ασφάλειας το πιο δύσκολο.

Πολυεθνική

Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούν ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μιας φόρμουλας η οποία να προβλέπει την πολυεθνική δύναμη που ενδεχομένως να είναι και κάποιου είδους μετεξέλιξη της σημερινής ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ήδη, υπάρχουν χώρες που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μια τέτοια δύναμη. Σε ότι αφορά τώρα τις τουρκικές εγγυήσεις, η προσοχή στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε σημαντική αποχώρηση από την πρώτη μέρα, εμφανίζεται ωστόσο έτοιμη να συζητήσει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης που να πείθει την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος χρόνος για να λειτουργήσει το κράτος. Το χρονοδιάγραμμα αυτό πρέπει όμως να είναι κάτω των δέκα χρόνων, καθώς θεωρείται υπέρ αρκετό το διάστημα αυτό για να αρθούν οι όποιες ανασφάλειες των τουρκοκυπρίων.

Επίσημα ο Μπαν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν θα κηρύξει την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στην Ελβετία, ανακοίνωσε χθες και επίσημα, με γραπτή του δήλωση, ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Στην ανακοίνωση ο κ. Εϊντε υπενθυμίζει ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εντατικές τους διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου και ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με την ευγενή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελβετίας.

Η συνάντηση, αναφέρεται, θα επικεντρωθεί στο εδαφικό καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο. Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.

Ο κ. Έιντε επισημαίνει στη δήλωσή του ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται άμεσα το θέμα του εδαφικού και πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην τρέχουσα διαδικασία.

Είναι σημαντικό, προσθέτει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, να αναγνωρίσουμε ότι αυτό το κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις δύο πλευρές και αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισαν ( οι δύο πλευρές) να γίνουν οι συνομιλίες εκτός Κύπρου και ο λόγος που θέλουν αυτές να διεξάγονται αλληλένδετα με άλλα σχετικά κεφάλαια.

Καταλήγοντας ο κ.Έιντε αναφέρει πως ο ΓΓ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και προσβλέπει στο να μπορέσει να παράσχει την προσωπική του στήριξη στο έργο των δύο ηγετών που εισέρχονται σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεών τους.

Ο Πρόεδρος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δοξολογίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα που πρέπει να φρονηματίσει όλους. Με ποιαν έννοια; ότι οσάκις ο Ελληνισμός ήταν ενωμένος είχε τη δυνατότητα να επιτύχει ανάλογες με τη νίκη, αλλά και τη δόξα που απονέμεται στο έθνος στις 28 του Οκτώβρη 1940.

Πιστεύω ότι είναι μια μέρα απόδοσης τιμής σε εκείνους που μας κάνουν περήφανους. Αλλά και μια μέρα προβληματισμού για τα όσα θα πρέπει να πράξουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την ελευθερία ολόκληρης της πατρίδας μας.

Είμεθα υπό κατοχή και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανένας να την παραγνωρίσει. Όσοι ζουμε σε ένα μέρος της πατρίδας μας ελεύθεροι θα πρέπει μέσα από τους αγώνες μας να επιτύχουμε την επανένωση, αλλά και την απαλλαγή του τόπου από την κατοχή. Αυτό είναι το χρέος μας».

Σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς από κόμματα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω ανησυχίες που εκφράζονται από οποιονδήποτε. Είναι απόλυτα σεβαστές. Το θέμα είναι να εργαστούμε κατά τρόπο που να ξεπεραστούν ή να μη δικαιολογούνται. Και αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι πολλές των ανησυχιών δεν έχουν έδαφος και δεν δικαιολογούνται. Αλλά θέλω να πω ακόμα κάτι. Δεν μπορεί επειδή ανησυχούμε για κάτι να μας καταλάβει ο παραλυτικός φόβος και να μείνουμε αδρανείς για να εδραιωθεί η κατοχή».

Ερωτηθείς αν έχει κλειδώσει η ομάδα που θα τον συνοδεύει στην Ελβετία, ο Πρόεδρος είπε ότι γίνονται οι προετοιμασίες,για τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς συμβούλους που θα τον συνοδεύουν.

Σε ερώτηση τι να αναμένεται από το Εθνικό Συμβούλιο της Κυριακής, ο Πρόεδρος είπε ότι «εκείνοι αναμένουν την ενημέρωση και εγώ βεβαίως την υποστήριξη». 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/poliethniki-dinami-i-formoula-asfalias

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.