Τουσκ: Η Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

23.02.2018 20:44 

SigmaLive

Ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής, με το βασικό μήνυμα ότι συνάντηση της Βάρνας πλέον τίθεται υπό αίρεση, αναλόγως της συμπεριφοράς της Τουρκίας. 

Ο Ντ. Τουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και αφού εξήγησε ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην κρίση της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για “παράνομες ενέργειες” εκ μέρους της Τουρκίας, κάτι που προσθέτει βαθμούς στα επιχειρήματα της Κύπρου για τις τουρκικές παραβιάσεις και την παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος. 

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σε συστοιχία με τους νόμους της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου αλλά και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε.

Σημείωσε ότι η πράξεις αυτές της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με όλα τα Κράτη Μέλη.

Οι Ευρωπαίοι θα επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην συνάντησή τους το Μάρτιο και θα κρίνουν αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας.

Από την άλλη ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, θέσαμε το θέμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος».

Πρόσθεσε δε ότι: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/490894/tousk-i-tourkia-na-termatisei-aftes-tis-drastiriotites