Ο Aμανές του Ερντογάν

25 Μάρτιος 2018, 18:01 

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΑ

Ειρωνικά χαμόγελα προκάλεσε η αναφορά Ερντογάν ότι το φυσικό αέριο που θα εντοπίσει, θα το μοιραστεί με την ελληνοκυπριακή κοινότητα

Στην πιο σημαντική περίοδο, όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, έχει εισέλθει πλέον η Κύπρος. Πρώτον, θα αποδειχθεί αν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το «τσουνάμι» γεωτρήσεων που φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει μέσα στο 2018 και παράλληλα να δει πόσα είναι τα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Δεύτερον, θα φανεί μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αντίδραση της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Άγκυρα αυτό που λέει στις δηλώσεις της, το υλοποιεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν αγόρασε το πλωτό γεωτρύπανο Deepsea Metro II για να… κάθεται. Θα το στείλει, άμεσα, όπως τόνισε, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν

Με κάθε μεγαλοπρέπεια ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει τις πρώτες γεωτρήσεις σε περιοχή που παράνομα θεωρεί ότι του ανήκει, σε συνεργασία με το ψευδοκράτος. Ο σουλτάνος είπε: «Διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεωτρύπανα στον κόσμο, μήκους 36 μέτρων. Σύντομα το γεωτρύπανό μας θα βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη εξόρυξη. Ελπίζω η καθαρή στάση μας να έχει δώσει το κατάλληλο μάθημα σ’ εκείνους που πραγματοποιούν εργασίες εξόρυξης εναντίον της Τουρκίας, παρά τις αντιρρήσεις της. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τ/κ», πρόσθεσε. Το τοπίο των ερευνών γίνεται βεβαίως πολύ πιο σύνθετο, λόγω του ότι η κρίσιμη αυτή ερευνητική περίοδος συμπίπτει με τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Προκλήσεις συνεχώς

Σε όλες τις προηγούμενες γεωτρήσεις η Τουρκία ακολούθησε την ίδια τακτική: έστελνε ένα σεισμογραφικό να περιφέρεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, λιγότερο ή περισσότερο προκλητικά, όπως και μία ή περισσότερες φρεγάδες να παρακολουθούν από σχετικά μεγάλη απόσταση το γεωτρύπανο. Τώρα οι κινήσεις κλιμακώθηκαν και πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει ότι θέλει να «το τραβήξει» το σχοινί μέχρι να σπάσει.

Το επεισόδιο με την ΕΝΙ

Στις 3 Μαρτίου ο κ. Ερντογάν, σε ερώτηση εάν το τουρκικό γεωτρύπανο θα κάνει σύντομα ερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο, με φόντο την κρίση με την ΕΝΙ, ανέφερε ότι «ασφαλώς και θα κάνει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνει. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τον ελληνοκυπριακό τομέα. Σ’ εκείνη την περιοχή, χωρίς την συγκατάθεση της “ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα. Στο επεισόδιο με την ΕΝΙ αυτό δείξαμε». Λίγες ημέρες μετά προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση. Το μόνο που μένει πλέον να δούμε είναι πότε θα υλοποιήσει την εξαγγελία του.

Οι εκτιμήσεις

Η εξήγηση της συμπεριφοράς του Ερντογάν «βρίσκεται» και στις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτές, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ. Όπως έχει αναφέρει το Bloomberg, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.

Η σταθερή πολιτική του Ταγίπ

Η ιστορία με τη θέση ότι τα ενεργειακά αποτελούν θέμα που πρέπει να συζητηθεί ως ανεξάρτητο κεφάλαιο του κυπριακού προβλήματος, δεν είναι σημερινή. Η ιστορία ξεκινάει κάποια χρόνια πίσω. Ήδη στην περίοδο 2011-2014 ο Ερντογάν, βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως το γεγονός ότι εντοπίστηκαν κοιτάσματα τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Ισραήλ και στη συνέχεια στην Κύπρο, έσπευσε να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να σπάσει την ενοποίησή της με την ελληνική.

Παράλληλα, από την περίοδο της πρώτης κρίσης με το «Μπαρμπαρός» πριν από δύο χρόνια, ο κατοχικός ηγέτης συνεχώς προσπαθούσε να βάλει στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, προσπαθεί πλέον να επιβάλει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει δικαιώματα επί των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ, ανεξαρτήτως της λύσης ή όχι του κυπριακού. Η Τουρκία εγείρει η ίδια, ανεξάρτητα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διεκδικήσεις επί ορισμένων περιοχών που συγκαταλέγονται στα οικόπεδα του κυπριακού γύρου παραχωρήσεων, τις οποίες και αμφισβητεί. Τον Ιούνιο του 2017, σε δηλώσεις του από το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», ο γαμπρός του Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι στα τέλη του φθινοπώρου ή τον χειμώνα η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση στη Μεσόγειο.

«Επικίνδυνη διαμάχη»

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η ανάλυση που έχει κάνει γνωστή γερμανική εφημερίδα για όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η διαμάχη για το αέριο μπροστά από την Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη». Η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης τονίζει ότι στην υπόθεση έχει παρέμβει και η Ε.Ε., με την Κομισιόν να καλεί την Άγκυρα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσημα την Κυβέρνηση της Κύπρου, ενός μέλους της Ε.Ε., και ενεργεί σαν να έπρεπε στο παρελθόν η Γερμανία να είχε ρωτήσει τη Ρωσία, ως προστάτιδα δύναμη, πριν γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα», αναφέρει.

Νέα Navtex

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Navtex για τη δέσμευση περιοχής που περιλαμβάνει το Καστελόριζο εξέδωσε εκ νέου η Τουρκία, με στόχο τη διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης. Με τη Navtex 0420/18, η Άγκυρα δεσμεύει την Τρίτη (27 Μαρτίου) χερσαία περιοχή στις επαρχίες Μούγλων και Αττάλειας, καθώς και θαλάσσια ζώνη νοτίως των επαρχιών αυτών, εντός της οποίας βρίσκεται και το Καστελόριζο. Σημειώνεται πως η νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους έρχεται λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα σε σχέση με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/497401/o-amanes-tou-erntogan