Ιταλός δεν αφήνει τα λεφτά του εκεί. Αβέρωφ – Άντρος γιατί θέλουν τον αγωγό μέσω Τουρκίας;

Print Friendly, PDF & Email

29.04.2018 07:00
του Σάββα  Ιακωβίδη

Στις 12 Φεβρουαρίου 2005, αντιπροσωπία του ΔΗΣΥ υπό τον τότε πρόεδρό του, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ν. Αναστασιάδης εξήρε την προσωπικότητα του Τούρκου ηγέτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ευρωπαϊστή» και «δημοκράτη». Στις 20.4.2018, ο νυν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, ευχήθηκε «τα σημερινά υψηλά του ποσοστά (του Ερντογάν) να διατηρηθούν μέχρι την ημέρα των εκλογών». Αιτιολόγησε τη θέση του με τον ισχυρισμό ότι, σε ενδεχόμενη κάμψη των ποσοστών του, θα εξωτερικεύσει την εσωτερική κρίση για να συσπειρώσει, φέρνοντας το παράδειγμα της έντασης στο Αιγαίο. Ερωτηθείς πώς ο ίδιος έκρινε τον Ερντογάν, τότε, απάντησε: «Η εικόνα που έχω για τον Ερντογάν, επειδή συναντηθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2005, ως αντιπροσωπία του ΔΗΣΥ, διάβαζες ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι θέλει και με καθαρή σκέψη».

Σωστή η διαπίστωση του Αβ. Νεοφύτου. Ο σουλτάνος, μετά από 15 και πλέον χρόνια στην εξουσία, γνωρίζει τι θέλει και έχει ξεκάθαρη σκέψη πώς να επιτύχει τους στόχους του στο Αιγαίο, στη Δυτ. Θράκη και στην Κύπρο, ειδικά όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες. Φαίνεται, όμως, ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Ν. Αναστασιάδης υποφέρουν από χρόνια και ανίατη πολιτική κώφωση, η οποία τους εμποδίζει να ακούσουν και, κυρίως, να κατανοήσουν τους κατ’ εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, στόχους του Ερντογάν. Στο ίδιο μήκος κύματος και με διαφορά τριών ημερών, ο Α. Κυπριανού επανέλαβε και υποστήριξε παλαιότερη και πρόσφατη θέση του Αβ. Νεοφύτου για μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων πρέσβεων, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε: «Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι, με τη λύση του Κυπριακού, να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». Ούτε που πέρασε ή περνά από τα ηττημένα μυαλά των Αβέρωφ και Άντρου ότι, σε περίπτωση διοχέτευσης κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, η Κύπρος και η Ευρώπη θα είναι εσαεί όμηροι ετσιθελισμών και εκβιασμών της Τουρκίας. Ως εάν οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων να ζουν σε άλλους πλανήτες, δεν ακούν, δεν κατανοούν και δεν τρομάζουν από τις απειλές, τις οποίες ο σουλτάνος καθημερινά διατυπώνει κατά της Κύπρου και της Ελλάδος – τις εννοεί και τις υλοποιεί!

Την περ. Τετάρτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ), ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι, «από την Κύπρο στο Αιγαίο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Θράκη και παντού θα υλοποιήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας». Ο σουλτάνος είναι τόσο ξεκάθαρος ώστε, φαίνεται, να ξεκούφανε κυριολεκτικά τους Αναστασιάδη, Αβέρωφ και Άντρο, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τις απειλές που εκτοξεύει. Τον περ. Φεβρουάριο, η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία και εισέβαλαν, κατέκτησαν το θαλασσοτεμάχιο 3 και απαγόρευσαν στην ιταλική ΕΝΙ να συνεχίσει τις έρευνες.

Ιδού, όμως, θετική εξέλιξη: Την περ. Πέμπτη, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι η εταιρεία ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι τώρα, και τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί (στο τεμάχιο 3)».

Σε ερώτηση για τον αγωγό EastMed, είπε ότι «είναι μια πραγματικότητα. Η Κύπρος είναι στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και υπέγραψε με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ιταλία ένα πολύ σημαντικό έργο. Τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τώρα στην Κύπρο (μελλοντικά στον Λίβανο), είναι απολύτως σημαντικά για την Ευρώπη και για την ανάπτυξη της περιοχής. Η Ευρώπη εισάγει περισσότερο από 80% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί. Αυτή η περιοχή είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος έχει πολύ σημαντική θέση στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά αυτής της περιοχής», κατέληξε.

Ο Ιταλός μίλησε σωστά και ελπίζουμε να εννοεί όσα λέγει. Όμως, ποιος εξουσιοδότησε τον Αβέρωφ και τον Άντρο να προσφέρουν πεσκέσι στον σουλτάνο το κυπριακό-ευρωπαϊκό φυσικό αέριο; Ο λαός δεν τους έδωσε ποτέ τέτοια εντολή. Η εμμονή τους να ικανοποιήσουν ακόμα μια τουρκική αξίωση επιβεβαιώνει το ιστορικά ανεπαρκές, το πολιτικά αβαθές, το ενεργειακά ημιμαθές και το εθνικά ανεπίγνωστο της συμπεριφοράς και τεχνοτροπίας τους. Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνοι για τον τόπο και για τα συμφέροντά του.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2437/o-italos-den-afinei-ta-lefta-tou-ekei-averof-antros-giati-theloun-ton-agogo-meso-tourkias