Δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Mont Pèlerin της Ελβετίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών για το Εδαφικό

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

07/11/2016 13:10

Δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Mont Pèlerin της Ελβετίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών για το Εδαφικό

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο Mont Pèlerin. Ευχαριστώ την Κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να μας φιλοξενήσει. Είμαι εδώ για να ανοίξω αυτή την εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη Εξοχότατου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Εξοχότατου κ. Μουσταφά Ακιντζί. 

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών κ. Espen Barth Eide και θα επικεντρωθούν στο κεφάλαιο του εδαφικού καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα αλληλένδετα. Οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την ελπίδα τους ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν το παν για να πετύχουν λύση εντός του 2016.

Επαινώ τα μάλα τους Εξοχότατους κ. Ακιντζί και κ. Αναστασιάδη για τις προσπάθειες τους. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους 18 μήνες σε αυτή την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία. Την ίδια στιγμή αριθμός ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Γνωρίζω ότι οι δύο ηγέτες είναι εδώ με ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα να εργαστούν προς την επίλυση όλων αυτών των θεμάτων. Οι δύο ηγέτες έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στις συνομιλίες τους. Τους ενθαρρύνω να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη στιγμή και το μομέντουμ. Θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς χειρίζονται τα εκκρεμούντα θέματα δια των κεφαλαίων κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στην Ελβετία και μετέπειτα. 

Επαινώ τους ηγέτες για το όραμα τους, το θάρρος και την ηγετική τους ικανότητα να προχωρήσουν τις συνομιλίες τους όσο ποτέ άλλοτε. Η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και στις δύο κοινότητες. 

Η Κύπρος προσφέρει μια τεράστια ελπίδα στο παγκόσμιο ότι οι μακροχρόνιες διενέξεις μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων. 

Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξη μου και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών στο να τους βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο να πετύχουν τον κοινό τους στόχο σεβόμενοι ότι το μέλλον της Κύπρου θα αποφασιστεί από τους Κυπρίους για όλους τους Κυπρίους. 

Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο – όπως επίσης και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειες τους να ξεπεραστεί επιτέλους η διαίρεση της νήσου τους. 

Πηγή:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/6C14373490FFA3DAC2258064003D67DC?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.