Το Ενεργειακό Μανιφέστο της ΤΡΑΟ

10 Ιούνιος 2018, 18:02

Του Μάριου Πούλλαδου

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ», ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αν το γεωτρύπανο πάει εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία μπορεί να ανακουφιστεί, αλλά αυτό θα σηματοδοτήσει την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελλαδικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο

Στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου αγκυροβόλησε αυτήν την εβδομάδα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», βρίσκονται πλέον στραμμένα τα βλέμματα Λευκωσίας και Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Ερντογάν θα δώσει εντολή έναρξης γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από τις τουρκικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Τα μέχρι στιγμής σενάρια θέλουν την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤPAO να προγραμματίζει εντός καλοκαιριού δύο γεωτρήσεις, η πρώτη στον στόχο «Αλάνια 1», 100 περίπου χιλιόμετρα από το ακρωτήρι Ακάμα, και η δεύτερη στον στόχο «Φοινίκη 1», ανοικτά του κόλπου Αττάλειας στα Βόρεια της Κύπρου. Αν το γεωτρύπανο πάει εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία μπορεί να ανακουφιστεί, αλλά αυτό θα σηματοδοτήσει την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελλαδικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι αυτοί αλλά και οι επιδιώξεις της TPAO στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, όπου έχει υπογράψει παράνομες συμφωνίες με το ψευδοκράτος, αναγράφονται στις ετήσιες εκθέσεις στρατηγικής της ίδιας της εταιρείας.

Τα δεδομένα

Στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αλεξανδρέττας, Κύπρου, Μερσίνας, Αττάλειας, μεταξύ 2005 και 2014, η τουρκική ΤΡΑΟ έχει κάνει 24.000 χλμ δισδιάστατες και 5.600 χλμ τρισδιάστατες μελέτες. Όπως έχει προαναφερθεί, η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για γεωτρήσεις είναι η περιοχή Αλάνια και Φοινίκη (βλ. χάρτη), όπου, σύμφωνα με την TPAO, είχαν δοθεί πρόσφατα άδειες ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου υπέβαλε αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Πετρελαίων (PIGM) του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας για δύο άδειες για διεξαγωγή γεωτρήσεων στους τομείς P34-b και P35-a, που βρίσκονται βορειοανατολικά της Κύπρου, στο τρίγωνο Μερσίνα-Κύπρος-Αλεξανδρέττα. Αυτήν την εβδομάδα βορειοανατολικά της κατεχόμενης Κύπρου, ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες το «Μπαρμπαρός».

Όραμα και στόχοι της ΤPAO

Συμφώνα με την ετήσια έκθεση της ΤPAO, που κυκλοφόρησε πέρσι, οι εγχώριες ανάγκες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία αυξάνονται ραγδαία καθημερινά. «Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν από πηγές, ιδίως από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Οι πρόσφατες μελέτες σε θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου έχουν κερδίσει μεγάλη δυναμική», σημειώνεται.

Όραμα και αποστολή της TPAO, όπως αναφέρεται, είναι η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής αναζήτησης πόρων από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Αφγανιστάν και τη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα. «Έχουμε θέσει στο επίκεντρο των υπεράκτιων ερευνών μας κυρίως την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία των συνεργασιών της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε σε μια παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη».

Αποστολή «Μπαρμπαρός» και γεωτρύπανο

«Στις υπεράκτιες περιοχές, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές για την εθνική μας ενεργειακή πολιτική, στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε το πλοίο γεώτρησης (τον “Πορθητή” πρώην Deep Sea Metro 2), το οποίο θα αναβαθμίσει την TPAO σε ένα υψηλότερο επίπεδο στην εξερεύνηση, με αποτελεσματικότητα σε εθνικά και διεθνή ύδατα, τα μεγάλα βάθη στη Μεσόγειο και μετά στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πως αυτές οι θαλάσσιες περιοχές θα είναι στο επίκεντρο του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

«Το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa, σεισμικό πλοίο, υποστηρίζει τη σεισμική στρατηγική πλοήγησής μας σε αναζήτηση δραστηριοτήτων που θα φέρουν περισσότερα σεισμικά δεδομένα τόσο από άποψη ποσότητας όσο και από πλευράς τεχνολογικής ανάπτυξης. Η TPAO θα επιχειρήσει γεωτρήσεις σε ανεξερεύνητες περιοχές, υπερνικώντας εμπόδια στις σεισμικές μελέτες με τη χρήση τεχνολογικών εγκαταστάσεών όπως το RTA», συμπληρώνει σε άλλο σημείο.

To μήνυμα του Προέδρου

O ίδιος ο Πρόεδρος της εταιρείας, Melih Han Bilgin, αναφέρει πως «το πετρέλαιο αποτελεί βασικό στοιχείο μιας εθνικής οικονομίας και διατήρησε τη στρατηγική του σημασία εδώ και δεκαετίες. Οι υπεράκτιες δραστηριότητες εξερεύνησης, ωστόσο, έχουν αποτιμηθεί πρόσφατα για προσθήκη υδρογονανθράκων παγκοσμίως. Υπό το φως αυτού του γεγονότος, με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες, ξεκινάμε μια εκστρατεία εξερεύνησης για την αποκάλυψη του δυναμικού των υδρογονανθράκων στο τουρκικό μέρος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας».

Προηγούμενες έρευνες στην Κύπρο

Στην Κύπρο, η TPOC (Turkish Petroleum Overseas Company) ασχολείται με δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών για την εξερεύνηση, διάτρηση, παραγωγή, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΤP με το «υπουργείο ενέργειας» της «ΤΔΒΚ», οι έρευνες δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι οι έρευνες στην κατεχόμενη ΑΟΖ της Κύπρου δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι δεν θα ρισκάρουν χρήμα και χρόνο για γεωτρήσεις που μπορεί να μην αποδώσουν, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το σενάριο αυτό αποκλείεται.

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη γειτονική ΑΟΖ Ισραήλ-Λιβάνου φαίνεται να αναλαμβάνει δράση ο αμερικανικός παράγοντας και συγκεκριμένα ο Ντέιβιντ Στέτερφιλντ, ενεργός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Near Eastern Affairs, που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες ως μεσολαβητής. «Υπάρχουν μερικές νέες ιδέες στο τραπέζι. Περισσότερο από αυτό δεν μπορώ να συζητήσω», ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο κ. Στάινιτς είπε ότι έχει συμμετάσχει και ο ειρηνευτής διαπραγματευτής του Προέδρου Donald Trump, Jason Greenblatt. Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Λιβάνου, Cesar Abi Khalil, αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ ή τα συγκεκριμένα σημεία που έθεσε ο Στάινιτς.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιβάνου, Nabih Berri, παραδέχτηκε την Τετάρτη στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κοινοποίησαν στον Λίβανο την ετοιμότητα του Ισραήλ να συζητήσουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τον καθορισμό των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μπερρί δήλωσε ότι «λάβαμε ένα μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ ότι είναι έτοιμοι για μια τελική λύση σε γη και θάλασσα».

Η οριοθέτηση των νότιων συνόρων του Λιβάνου βρέθηκε και στο επίκεντρο μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο παλάτι Baabda, μεταξύ του Προέδρου του Λιβάνου Michel Aoun και άλλων κρατικών αξιωματούχων και στρατιωτικών. Η εφημερίδα Al-Joumhouria αναφέρει, επίσης, ότι η συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων αλλά αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο Ναούμ, προκειμένου να «ενοποιήσει τη θέση του Λιβάνου υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και του διορισμού του νέου απεσταλμένου των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σκίνγκερ για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για τα αμφισβητούμενα σύνορα της ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου».

Την πληροφορία ωστόσο αυτή διαψεύδει το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, κάνοντας λόγο για γραμματικό λάθος της εφημερίδας σχετικά με την αναφορά της Κύπρου αντί του Λιβάνου στην επίμαχη φράση.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/513248/to-energeiako-manifesto-tis-trao