10 Ιούνιος 2018, 18:01
Του Σωτήρη Παπαδόπουλου
ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝ ΦΕΡΒΕΪ ΟΤΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ
Η ad hoc δικοινοτική επιτροπή έχει αναστείλει τις εργασίες της, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά
Με «στημένες τράπουλες», που δημιουργούν συνθήκες έμμεσης αναγνώρισής του, προσπαθεί το κατοχικό καθεστώς να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες. Το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί από την «πίσω πόρτα» να κερδίσει κονδύλια, μέσω του Κανονισμού για τη Χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, για μια σειρά έργων που γίνονται.
Η οικονομική ενίσχυση από τη μια, αλλά και η συνέχιση των διαδικασιών για την εναρμόνιση του ψευδοκράτους με το κοινοτικό κεκτημένο από την άλλη, αποτέλεσαν το δίπολο που έθεσαν στον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Φέρβεϊ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο την περασμένη Τρίτη, τόσο ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, όσο και ψευδοϋπουργός οικονομίας και ενέργειας, Οζντίλ Ναμί.
Κύκλοι των κατεχομένων έκαναν τεράστιες προσπάθειες, ώστε να αναβαθμίσουν την επίσκεψη Φέρβεϊ, «κλείνοντας» επαφές για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ανάλογες με αυτές που πραγματοποίησε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει ουσιαστικά τη συνέχιση της εναρμόνισης μόνο και μόνο, ώστε να δείχνει, έμμεσα, ότι αποτελεί μια τρίτη χώρα που θέλει να εισέλθει στους κόλπους της Ένωσης.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι ζητά από τις Βρυξέλλες τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., μια κίνηση που δείχνει την προσπάθεια την οποία κάνει η κατοχική πλευρά να εμφανιστεί ανεξάρτητη και αυτόνομη.
Ούτε βήμα πίσω
Η Λευκωσία ήταν καλά διαβασμένη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημέρωσε τον Φέρβεϊ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, να καθιστά σαφές ότι η θέση της παραμένει ξεκάθαρη: Δεν μπορεί να τεθεί θέμα συνέχισης των διαδικασιών για την εναρμόνιση των Τ/κ, εφόσον δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Το Προεδρικό έστειλε στον κ. Φέρβεϊ ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι συνέχιση της διαδικασίας εναρμόνισης των Τ/κ, ενόσω επιλέγουν να βρίσκονται εκτός της τράπεζας των συνομιλιών, θα δημιουργούσε εντυπώσεις που εύλογα παραπέμπουν σε αναβάθμιση μιας χωριστής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, η οποία, ανεξαρτήτως της προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού, συνεχίζει αυτόνομα να εναρμονίζεται με το κεκτημένο.
Η γλώσσα της κατοχής
Το κατοχικό καθεστώς επιθυμεί την πραγματοποίηση περισσότερων επαφών με την Ε.Ε. και συνεχώς αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά γίνεται θύμα των εμποδίων που θέτει η ε/κ πλευρά.
Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την τ/κ κοινότητα, η συνέχιση των προσπαθειών για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η σημασία δημιουργίας γεφυρών μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο, κάτι που τονίστηκε στη συνάντηση Ακιντζί – Φέρβεϊ.
Οι γνωστοί «τσάτσοι» της Άγκυρας στις Βρυξέλλες
Η Λευκωσία εξακολουθεί να πορεύεται με βάση την επιστολή Γιούνκερ τον Ιούνιο του 2016 προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία ξεκαθάριζε τα εξής:
1. H αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, θα αρθεί, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003, θέση που ικανοποιεί τη Λευκωσία.
2. Eκκρεμούσης της λύσης, οι ενέργειες της Κομισιόν για την εργασία τής (σ.σ. ad hoc δικοινοτικής) Επιτροπής δεν μπορούν να εκληφθούν ως αναγνώριση οποιασδήποτε δημόσιας Αρχής σε εκείνες τις περιοχές, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δεν μπορούν να εκληφθούν ως προηγούμενο για οποιανδήποτε άλλη περίπτωση.
Είχε προηγηθεί η επιστολή Αναστασιάδη, στην οποία τόνιζε χαρακτηριστικά ότι: «Η ταχύτητα της εργασίας της Επιτροπής θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ταχύτητα και πρόοδο των διαπραγματεύσεων αυτών καθαυτών (για λύση του Κυπριακού)».
Η ad hoc δικοινοτική επιτροπή έχει αναστείλει τις εργασίες της, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, με τη Λευκωσία να ενημερώνει τις Βρυξέλλες ότι η εξοικείωση/εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων προϋποθέτει την παράλληλη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
Η ad hoc Επιτροπή για να ενημερωθούν οι Τ/κ για το ευρωπαϊκό κεκτημένο συστάθηκε έπειτα από σχετική συνεννόηση, μάλιστα γραπτή, του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αφορά ενημέρωση σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πάντα στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του 2003. Λειτουργούσε από τον Οκτώβριο του 2015 με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης και θεωρήθηκε πως αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους Τ/κ.
Ωστόσο, κύκλοι των Βρυξελλών δημιουργούν κλίμα ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στενοί συνεργάτες του, εμφανίζονται να ευνοούν τη διατήρηση της διαδικασίας εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το Κοινοτικό Κεκτημένο, παρά την απουσία συνομιλιών για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Η Λευκωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται απόλυτα την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κομισιόν, με τη συναίνεση και των Τουρκοκυπρίων, διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς η ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά στην Ε.Ε. μετά τη λύση.
Ρόλο στο παιχνίδι αυτό παίζει φυσικά και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τις συνεχόμενες, έμμεσες και άμεσες, παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η εναρμόνιση των Τ/κ με το κεκτημένο, ανεξαρτήτως της συνέχισης ή μη των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/513326/theatro-skion-me-protagonisti-ton-akintzi