Από την τραγωδία του ελληνικού λαού στην Κύπρο. Εκάμαν μας πολλά από το 1955…

Print Friendly, PDF & Email

17.6.2018

της Φανούλας Αργυρού*

Σε συνέχεια του προηγούμενου μου άρθρου «Σήμερα, ταΐζει γάτους για άφεση αμαρτιών ο Τουρκούτ Γεναγλαρί»  (Σημερινή 10.6.2018) παραθέτω το δημοσίευμα της ελληνικής κομμουνιστικής εφημερίδας «Το Βήμα» του Λονδίνου 12 Ιουλίου 1958. Τίτλος «Από την τραγωδία του Ελληνικού λαού στην Κύπρο – Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ – ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ‘ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ’ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ».

Και πρόβαλε η ανταπόκριση:  «Φόνοι, συγκρούσεις, κακοποιήσεις, βανδαλισμοί.  Οι επικουρικοί συμμετέχουν στο Τουρκικό όργιο. Δολοφονία Τούρκου ειδικού χωροφύλακα από Τούρκο… Ο Ευαγόρας Νικολάου, 60 χρόνων από τη Λεμεσό πυροβολήθηκε πέθανε αμέσως με δύο σφαίρες στη ράχη, ήταν κουτσός, εγκαταλείπει σύζυγο και ένα κορίτσι 15 χρόνων… Τούρκοι επικουρικοί, όρμισαν χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία εναντίον του Κωστάκη Μαλλιώτη, 20 χρόνων γιό του γιατρού κ. Α. Μαλλιώτη… η μητέρα του μπήκε μπροστά και ο Κωστάκης κατόρθωσε να διαφύγει. Οι επικουρικοί κτύπησαν τη μητέρα και την υπηρέτρια της… Ο Λάμπρος Τρύφωνα 21 χρόνων καταδιώχθηκε από πλήθος 100 Τούρκων… έξαλλοι Τούρκοι κτύπησαν άγρια την έγκυο γυναίκα του και την πενθερά του…»  Η λεζάντα της ανταπόκρισης είναι μια φωτογραφία με Βρετανούς ένοπλους στρατιώτες και Τούρκους Επικουρικούς «Μια σκηνή από την στρατοκρατούμενη Κύπρο – Υπάρχουν 37,000 στρατιώτες στην Κύπρο σήμερα. ΄Όμως, κι ΄αυτοί και η αστυνομία είναι μονάχα για τους Έλληνες. Οι Τούρκοι νεοβάρβαροι συνεχίζουν το όριο του εγκλήματος σχεδόν ανενόχλητοι».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Το Βήμα’ που εκδιδόταν στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριους κομμουνιστές, που υπαγόντουσαν στο Βρετανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Turkish hooligans – αλλά και συνεργάτες…

Στις 4 Ιουνίου 1958 έγραψε προς τον Υπουργό Αποικιών ο τότε κυβερνήτης Σερ Χιού Φούτ: « Τούρκοι χούλιγκαν αύξησαν τις δραστηριότητές τους τις τελευταίες μία δύο εβδομάδες… Αυτά μετά τις δολοφονίες αριστερών Τούρκων από την ΤΜΤ και την διανομή φυλλαδίων με τους πλέον άγριους όρους, που δείχνει ότι οι Τούρκοι είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω βία…».

Στις 12 Ιουνίου 1958 έγραψε και πάλιν ο Σερ Χιού Φούτ: « Η ΤΜΤ, δολοφόνησε ακόμα δύο αριστερούς Τούρκους. Επιπλέον είναι τώρα ξεκάθαρο ότι αυτή η οργάνωση είναι αναμεμειγμένη με τη σοβαρή ενδο-κοινοτική βία των τελευταίων ημερών και με τις δολοφονίες τουλάχιστον πέντε Ελλήνων και δύο Τούρκων (πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν) και με σοβαρές ζημιές σε ελληνικές περιουσίες, επί τω πλείστον με εμπρησμούς… Πιστεύω ήλθε ο καιρός, κρίνοντας από την κατάσταση, για αυτή την τρομοκρατική οργάνωση να απαγορευθεί και τα πιο βίαια μέλη της να συλληφθούν

Αλλά βέβαια ο Σερ Χιού Φούτ δεν τολμούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο εφόσον είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τους Τούρκους Επικουρικούς της μειονότητας του 18% και τη ΤΜΤ εναντίον της ελληνικής πλειοψηφίας του 82% και ήδη είχαν προχωρήσει σε διχοτομικές παραχωρήσεις προς την ‘σύμμαχό’ τους Τουρκία.  Όπως έγραψε και πάλιν στη συνέχεια ο ίδιος (Σερ Χιού Φούτ) : «… Αν η ΤΜΤ συνεχίσει τις δολοφονικές της επιθέσεις ίσως να μην έχουμε εκλογή… Βέβαια θα είμαστε εκτεθειμένοι σε σοβαρές επικρίσεις αν δεν απαγορεύσουμε την τουρκική τρομοκρατική οργάνωση όταν έχουμε προγράψει την ελληνική τρομοκρατική οργάνωση.  Όμως και εκτός και αν συνεχιστούν οι τουρκικές τρομοκρατικές ενέργειες, προτιμώ να μην προγράψουμε την ΤΜΤ προς το παρόν. Αν το κάνουμε τώρα, φαντάζομαι θα υπάρξουν έντονες και αρνητικές αντιδράσεις στην Τουρκία…».

Προβοκατόρικοι  τουρκικοί ισχυρισμοί εις βάρος Ελλήνων

Στις 22 Ιουνίου 1958 ο Φούτ ξανά προς τον Υπουργό Αποικιών στο Λονδίνο:

« Τουρκική επίσημη ανακοίνωση στις 16 Ιουνίου έλεγε ότι την 1η Ιουνίου η ΕΟΚΑ απείλησε να σφάξει Τουρκοκύπριους. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια μαρτυρία ή πληροφορία στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης που να επιβεβαιώνει τέτοιο ισχυρισμό.

Υπάρχουν , όπως ξέρετε,  δυνατές έμμεσες αποδείξεις που δείχνουν ότι οι ταραχές που ξέσπασαν το βράδυ της 7ης Ιουνίου είχαν προ-ετοιμαστεί από τους Τούρκους.  Στις ταραχές, που συνεχίστηκαν για τις επόμενες μέρες, δύο Τούρκοι και δώδεκα Έλληνες έχασαν τη ζωή τους». 

(Στους 12 Έλληνες περιλαμβάνονταν και οι 8 δολοφονηθέντες/σφαγιασθέντες Κοντεμενιώτες στο χωριό Κιόνελι στις 12 Ιουνίου 1958).

Στις 5 Ιουλίου 1958 ο Σερ Χιού Φούτ προς τον Υπουργό Αποικιών: «… 1) Κανένα τουρκικό σπίτι πυρπολήθηκε στην Αμμόχωστο ή στην Πάφο και κανένα τουρκικό κατάστημα λεηλατήθηκε στη Αμμόχωστο όπως επικαλούνται. 2) Ο ισχυρισμός ότι 6 Τούρκοι δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ σε ενέδρες επίσης είναι αναληθής… 3) Δεν έχουμε πληροφορίες ότι Τούρκοι ηγέτες πήραν προειδοποιήσεις από την ΕΟΚΑ να εγκαταλείψουν την Κύπρο».

Στις δε 18 Ιουλίου 1958 το Φόρειν ΄Οφις έγραψε προς την βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα:

«Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε Ελληνοκύπριους.  Ακολουθούν τα κύρια επεισόδια επιθέσεων εναντίον Ελληνοκυπρίων και των περιουσιών τους μεταξύ 13 Ιουλίου και 17 Ιουλίου : « 13 Ιουλίου (α) – Δύο Ελληνοκύπριοι τραυματίστηκαν στο Καϊμακλί. Συνελήφθηκε ένας Τουρκοκύπριος. (β) Τουρκοκύπριοι λιθοβόλησαν Ελληνοκύπριους στη Λεύκα. Δύο Ελληνοκύπριοι τραυματίστηκαν.

14 Ιουλίου – Υποθέσεις εμπρησμών εναντίον ελληνοκυπριακών περιουσιών στη Λευκωσία, Αμμόχωστο, Λεμεσό και Λεύκα.

15 Ιουλίου – Δύο υποθέσεις εμπρησμού  εναντίον ελληνοκυπριακής περιουσίας στη Λευκωσία, δύο στην περιοχή Πάφου, μία στη Λεμεσό και μία στην περιοχή Αμμοχώστου.

16 Ιουλίου – (α) Ελληνοκύπρια γυναίκα μαχαιρώθηκε από 3 νεαρούς στη Αμμόχωστο. Συνελήφθηκε ένας Τουρκοκύπριος. (β) Υπόθεση απόπειρας εμπρησμού στη Λεμεσό. Συνελήφθηκαν δύο Τουρκοκύπριοι».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΣΜΟ – ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ 

Και όλα αυτά, όπως υπερήφανα ομολόγησε ο Τουρκοκύπριος Τουρκούτ Γεναγλαρί  «όσα ακούγονται ότι γινόντουσαν τον καιρό εκείνο εγώ και η ομάδα μου  τα κάναμε…ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΣΜΟ για να γίνει η Κύπρος  ΤΟΥΡΚΙΚΗ…»  Τον ίδιο δε καιρό  Τούρκοι και στο Λονδίνο διοργάνωναν μεγάλες διαδηλώσεις για ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ, ότι η Κύπρος ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ με την ανοχή της βρετανικής κυβέρνησης,  που είχε ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου 1956 προδιαγράψει την πορεία της Κύπρου προς τον τουρκικό όλεθρο με την  μυστική συμφωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Α. Μεντερές στις 16 Δεκεμβρίου 1956 στην Κωνσταντινούπολη. Στις 19 Δεκεμβρίου 1956 έδωσε επίσημα την δέσμευση του Λονδίνου για διχοτόμηση και ξεχωριστή αυτοδιάθεση σε μια μειονότητα του 18% σε τελική λύση του Κυπριακού…

Όλα όσα έκαναν για τον ΤΟΥΡΚΙΣΜΟ οι Τουρκοκύπριοι στο νησί ήσαν συνυφασμένα τόσο με την τουρκική πολιτική του Δρ. Νιχάτ Ερίμ για τουρκοποίηση της Κύπρου όσο και με την βρετανική ρατσιστική διαιρετική  πολιτική νέο-οθωμανικού τύπου, που προχωρούσε σε παράλληλη πορεία εις βάρος της πλειοψηφίας του νησιού. 

 Το εξώφυλλο του βιβλίου του Δρ. Φ. Κουτσούκ για διχοτόμηση.

Όταν ο Γεναγλαρί δήλωσε ότι για όσα έκαναν σύμφωνοι ήσαν και οι ηγέτες τους δηλαδή ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ επιβεβαιώνεται με το βιβλιαράκι που εξέδωσε το 1957 ο Δρ. Κουτσιούκ με την Κύπρο διχοτομημένη στον 35ο παράλληλο στο εξώφυλλό του και που πρόβαλα σε διάφορα άρθρα μου.

Είναι καιρός εκείνο το αδίστακτο  «εκάμαμεν τους τσε εμείς» που τολμούν ακόμα κάποιοι δικοί μας να ξεστομίζουν για να δίνουν υπόσταση στα όσα μας έκαμαν οι συμπατριώτες μας Τούρκοι της Κύπρου, από το 1955 (αν όχι και από πιο πριν όπως ομολόγησε ο μακελάρης Γεναγλαρί) για να τουρκέψουν την Κύπρο για να αποτρέψουν την Ένωσή της με την Ελλάδα, να απαντιέται πλέον με το «Εκάμα μας πολλά από το 1955…»

 Αυτά τα λίγα εν συντομία προς το παρόν.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Η συνέντευξη  του Τουρκούτ Γεναγλαρί σε μετάφραση  από τα τουρκικά στα ελληνικά από την γράφουσα γραπτώς  εδώ : http://www.sigmalive.com/news/local/512225/graptos-olokliri-i-synentefksi-tou-tk-dolofonou-ek-amaxon

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/514534/ekaman-mas-polla-apo-to-1955