Σε ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις των πλευρών επί των κριτηρίων του εδαφικού συμφώνησαν οι ηγέτες (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – της Ραλλής Παπαγεωργίου – Έλβετία/ ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ

 09/11/2016 21:26 

Σε έγγραφο όπου θα ενσωματωθούν οι θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά τα κριτήρια του εδαφικού, το οποίο θα καταγραφεί απόψε, συμφώνησαν το απόγευμα κατά την μισάωρη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως δήλωσε απόψε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για να καλύψουν τις συνομιλίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτό έχει γίνει με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, να υπάρχει ένα ενοποιημένο έγγραφο, ενώπιον των δύο πλευρών, όπου με μπλε θα καταγράφονται οι θέσεις της ε/κ πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τ/κ πλευράς. “Και αύριο το πρωί ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση έχοντας ως βάση το ενοποιημένο αυτό έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού”.

Το έγγραφο, είπε, θα περιλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών όπως εκφράστηκαν σήμερα το πρωί, “δεν είναι μια δύσκολη εργασία και αύριο το πρωί επί του συγκεκριμένου εγγράφου ξεκινά η συζήτηση”. Στόχος, πρόσθεσε, είναι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αυτά τα κριτήρια να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, να υπάρξει πρόοδος και να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμό της τ/κ πλευράς ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν στην Ελβετία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη. Να αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή να δούμε. Οι εξελίξεις όπως θα διαμορφωθούν αυτές τις μέρες θα καθορίσουν και το πως θα προχωρήσουμε”.

Σε παρατήρηση ότι η σημερινή ημέρα είχε χαρακτηρισθεί ως τεστ προθέσεων (crash test) για το που θα πάει η κατάσταση στο εδαφικό με τις θέσεις που θα κατατίθεντο από την τ/κ πλευρά και εάν έχουμε περάσει αυτό το τεστ, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι καταγράφεται ως σημαντικό το γεγονός και για κάποιον που ασχολείται στοιχειωδώς με την ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού από το 1976 και μετά είναι θετική εξέλιξη ότι “επιτέλους συζητούνται τα κριτήρια του εδαφικού. Είναι μια θετική εξέλιξη. Θέλω να είμαι ειλικρινής προς όλους, δεν αναμέναμε πως σήμερα θα υπήρχε κατάληξη ή πρόοδος. Το γεγονός ότι έχουμε ενώπιόν μας αυτό το ενοποιημένο έγγραφο και αρχίζει αύριο η ουσιαστική συζήτηση, θεωρούμε ότι είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση”.

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, να κάνουμε υπομονή να δούμε πως θα εξελιχθεί ο διάλογος.

Ερωτηθείς εάν ο χρόνος φτάνει μέχρι την Παρασκευή για να επιτευχθεί πρόοδος, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι εάν υπάρχει αναγκαία βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο χρόνος είναι ικανοποιητικός.

Σε ερώτηση εάν στο ενοποιημένο έγγραφο εκτός από κόκκινα και μπλε υπάρξουν και μαύρα (συγκλίσεις), ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν μαύρα. Πέραν των τίτλων που υπάρχουν στο έγγραφο, πρόσθεσε, στόχος είναι να μετατραπούν σε μαύρα.

Ερωτηθείς για τα θέματα περιουσιακού υπό το πρίσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών που συζητήθηκαν για πρώτη φορά στις συνομιλίες, και εάν υπήρξε πρόοδος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι γεγονός πως σε κάποια των θεμάτων του περιουσιακού που έχουν συζητηθεί άπτονται πτυχών που δεν συζητήθηκαν στην Κύπρο, “και πιο συγκεκριμένα πτυχών που αφορούν περιουσίες που είναι υπό εδαφικές αναπροσαρμογές. Υπάρχει μια πρόοδος προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση”. Τώρα όμως, είπε, η συζήτηση επικεντρώνεται επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Σε ερώτηση εάν υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια του εδαφικού αλλά δεν μπορούν να την καταγράψουν σε χάρτη, θα συνεχισθεί στη Λευκωσία η συζήτηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “σίγουρα. Είπαμε ότι οι συζητήσεις εδώ δεν είναι το τέλος του δρόμου. Στόχος είναι να υπάρξει εκείνη η πρόοδος, να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα”. Περισσότερη σημασία, είπε, έχουν τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το αν η τουρκική πλευρά πάρει ημερομηνία για πολυμερούς διάσκεψης, αν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων αλλά αυτά δεν αποτυπωθούν σε χάρτη, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διακαναλική διάσκεψη πριν τη μετάβαση στην Ελβετία, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος. “Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να καταγραφούν αυτά τα κριτήρια σε χάρτη”, επεσήμανε.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.