Η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό με επανάληψη του σκηνικού πιέσεων

Print Friendly, PDF & Email

22 Ιούλιος 2018, 18:00

 Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Η ΤΖΕΪΝ ΧΟΛ ΛΟΥΤ

Σκηνικό «πίεσης» για οριστική λύση του Κυπριακού, χωρίς αυτή να αφορά μόνο στη Λευκωσία, στήνει τεχνηέντως ο διεθνής παράγων, με θέατρο εξελίξεων για άλλη μια φορά τη Νέα Υόρκη και εργαλείο την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Τζέιν Χολ Λουτ, που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, αφού αύριο ανηφορίσει στο Προεδρικό και περάσει μετέπειτα στα κατεχόμενα, καλείται να κάνει «σταυροβελονιά», ώστε να αναζωογονηθεί η διαδικασία και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο υλοποίησης σεναρίων που μόνο φόβο δημιουργούν. Δηλαδή επίσημη κήρυξη αδιεξόδου, ενεργοποίηση εναλλακτικών και κυρίως έναρξη αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί.

Πολύπλοκο παζλ

Το παζλ, όπως έχει διαμορφωθεί από τα δεδομένα των μηνών που ακολούθησαν την επονείδιστη κατάρρευση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, είναι κυριολεκτικά δυσεπίλυτο. Μα κυρίως επέτρεψε πάλι στους γνωστούς καλοθελητές, είτε ευρωπαϊκά είτε κυρίως υπερατλαντικά, να ενεργοποιήσουν την αγαπημένη τους συνήθεια, αυτήν της άσκησης πίεσης, εκφοβισμού και εκβιασμού ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαράταξης. Μόνο που αυτό δεν εμπίπτει στην ίση μεταχείριση τόσο λόγω της έμμεσης διαγραφής των όρων θύτης και θύμα, όσο και γιατί η τ/κ πλευρά ουδόλως χαλιέται έχοντας δεδομένη τη στήριξη της διάγουσας εξαιρετική περίοδο ισχύος, Τουρκίας.

Περί μηδενικού αθροίσματος

Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα που βρίσκεται στα σπάργανα ευνοείται μεν από τη Λευκωσία, μα υποκρύπτει την ίδια ώρα σοβαρότατους κινδύνους για πλήρη εκτροπή της κατάστασης και άνοιγμα της κερκόπορτας για άλλες, απαράδεκτης μορφής, λύσεις.

Όπως εξηγούσε στη «Σημερινή» της Κυριακής έμπειρος διπλωμάτης, που «σκαλίζει» σε βάθος τα δεδομένα και διατηρεί άκρες στα Ηνωμένα Έθνη, δεν αποκλείεται αυτήν τη φορά το παιχνίδι να έχει όρους μηδενικού αθροίσματος. Εξηγώντας ότι η επιλογή της Αμερικανίδας ήτο πολύ προσεγμένη και φέρει κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ενισχύουν την πιο πάνω πληροφόρηση. Όπερ μεθερμηνευόμενον:

«Δεν θα διστάσει, στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα και έχοντας ως όπλο την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επίδειξη “πραγματικής πολιτικής βούλησης”, να δακτυλοδείξει υπαίτιους και να επιμερίσει ευθύνες χωρίς φειδώ, διαρρηγνύοντας την πεπαλαιωμένη και κυρίως παγιωμένη τακτική των ίσων αποστάσεων. Αυτό, βεβαίως, για όσους ασχολούνται πραγματικά με το Κυπριακό, δεν θα αφήσει την ε/κ πλευρά στο απυρόβλητο, καθώς απέτυχε να πείσει τον διεθνή παράγοντα -όχι επειδή δεν έχει δίκαιο αλλά λόγω των διαχρονικά στρεβλών αντιλήψεων των διεθνών παικτών- ότι το αφήγημά της για την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά αποδίδει στο έπακρον το τι πραγματικά έγινε.

«Αυτό άλλωστε είναι σαφές από το γεγονός ότι παρά τα όσα εμείς, ενδεχομένως δικαίως, λέμε, στο εξωτερικό δεν βρέθηκε ούτε ένας να επιρρίψει ανοικτά την ευθύνη για το ναυάγιο στην Τουρκία. Αντίθετα υπήρξαν και έπαινοι για τη στάση της», υπέδειξε με νόημα ο εν λόγω διπλωμάτης.

Ο σκόπελος της… ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αυτή η φράση κολλάει όσο τίποτα άλλο για τα όσα έλαβαν χώραν και ακόμη λαμβάνουν σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP). Όντως η έσχατη πολιτική των Αμερικανών για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν αποσυνδέει την εκμετάλλευση του θέματος από σειρά διεθνών παραγόντων για άσκηση πίεσης στη Λευκωσία για άρον – άρον κλείσιμο του Κυπριακού.

Με τους Βρετανούς να μη χάνουν την ευκαιρία και τους Αμερικανούς να θέλουν διασύνδεση της ειρηνευτικής αποστολής με την πολιτική διαδικασία είναι δεδομένο ότι ακόμη και μετά την ανανέωση της θητείας των κυανόκρανων -που φαίνεται να είναι δεδομένη- θα επικρέμαται πάνω από το κεφάλι της Λευκωσίας η δαμόκλειος σπάθη για αλλαγή των όρων εντολής της, ίσως και έναρξη διαδικασίας αποχώρησής της, αν παρ’ ελπίδα στη νέα διαδικασία που βρίσκεται στα σπάργανα δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη.

Το σκηνικό θυμίζει σε πολλούς την περίοδο μετά το σχέδιο Ανάν και την απόρριψη από την πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού ενός επαίσχυντου σχεδίου. Τότε που η διεθνής κοινότητα, μη εγκύπτοντας στην ουσία, τιμωρούσε ανηλεώς την ε/κ πλευρά με εργαλείο τη μείωση του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανώτατη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως ακόμη και αν ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς προβλήματα, οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα εφησυχάσουν αλλά παράλληλα με τις όποιες διεργασίες για λύση του Κυπριακού θα ακολουθούν το θέμα της Ειρηνευτικής Δυνάμεως, ώστε αν δεν υπάρξει λύση, να μην υπάρξουν απόνερα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Βεβαίως τούτο προϋποθέτει μη κατάληξη της νέας προσπάθειας, κάτι που πραγματικά απευχόμαστε. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει κατάληξη αυτήν τη φορά, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πολύ καλύτερα από το παρελθόν ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν, ώστε να μη βρεθεί το θύμα -η ε/κ πλευρά- να τιμωρείται και πάλι, γιατί η Τουρκία δεν συναινεί σε μια λύση που θα μετατρέπει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα κανονικό, φυσιολογικό κατά τον Αντόνιο Γκουτέρες, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομογενείς σε δράση

Τις προηγούμενες μέρες προέκυψαν διάφορες ειδήσεις για την (όντως) πρωτοφανή κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολιτικά και διπλωματικά, προς αποφυγήν δυσάρεστων εξελίξεων στο ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Από τη μεγάλη εικόνα, όμως, δεδομένης της απευθείας εμπλοκής στο θέμα των ΗΠΑ, έλειψαν οι αναφορές στον παρασκηνιακό αγώνα που για βδομάδες δίνουν οι Κύπριοι Ομογενείς στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αυτό όμως δεν διαγράφει τη συμβολή τους στην προσπάθεια (που ευτυχώς φαίνεται να στέφεται με επιτυχία) για αποτροπή νέων τετελεσμένων. Αντίθετα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Επίτροπο Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα ομογένειας, Φώτη Φωτίου, μας διαβεβαίωσε ότι «η προσφορά των ομογενών είναι διαχρονική και πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις αξιοποιείται, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων».

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤ

  1. Βάση Λύσης:

Ε/κ πλευρά: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Τ/κ πλευρά: Δύο κράτη ή Χαλαρή Συνομοσπονδία

2. Πλαίσιο Γκουτέρες

Ε/κ πλευρά: Προνοεί κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και πλήρη αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Τ/κ πλευρά: Δεν προνοεί κατάργηση αλλά νέο μοντέλο ασφάλειας.

3. Χρονοδιαγράμματα:

Ε/κ πλευρά: Δεν μπορεί να υπάρχει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα γιατί αυτό εκφεύγει των συμφωνημένων, υπό τα Η.Ε., παραμέτρων.

Τ/κ πλευρά: Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε μια νέα διαδικασία ανοικτού τέλους γιατί η ε/κ πλευρά πάντα ροκανίζει τον χρόνο.

4. Επόμενη μέρα:

Ε/κ πλευρά: Δεν μπορεί να συζητούνται οι όροι διαζυγίου πριν από έναν πιθανό γάμο.

Τ/κ πλευρά: Πρέπει να γνωρίζουμε το στάτους της κοινότητας σε περίπτωση κατάρρευσης της όλης διαδικασίας.

ΠΗΓΗ:https://www.onisilos.gr/wp-admin/post.php?post=19277&action=edit