Ο Aσφυκτικός Eναγκαλισμός του Ψευδοκράτους από την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

26/8/2018

του Κώστα Βενιζέλου

Ο αυστηρός κλοιός πλήρους ελέγχου των Κατεχομένων που επιβάλλεται από την Τουρκία επιβεβαιώνεται με τις σοβαρές επιπτώσεις που βιώνουν στο ψευδοκράτος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που διανύει η Τουρκία. Περιθώρια αυτόνομης αντιμετώπισης της κρίσης δεν υπάρχουν όχι μόνο λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά και επειδή δεν το επιτρέπει η κατοχική δύναμη. Γι’ αυτό και οι Τουρκοκύπριοι κινδυνεύουν με ασφυξία.

Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και στον οικονομικό πεδίο εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει διαμορφωθεί από το 1974 και εντεύθεν, με την εισβολή, ενώ τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν εδραιώνει αυτό τον έλεγχο με βήματα ενσωμάτωσης. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία αποτρέπει οποιαδήποτε κίνηση ανεξαρτητοποίησης της οικονομίας των κατεχόμενων με ανοίγματα προς άλλες κατευθύνσεις, πλην της «μητέρας πατρίδας».

Στο πλαίσια της επιβολής πλήρους οικονομικής εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία εντάσσονται κι όλες οι κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν, έχουν προχωρήσει στην αγορά ζωτικών υπηρεσιών στα Κατεχόμενα. Αυτή η προοπτική φαντάζει μονόδρομος, καθώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η διαχείριση του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Σημειώνεται συναφώς ότι η διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου γίνεται από τουρκική εταιρεία. Η Τουρκία ελέγχει πλήρως και το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο δεν επιτρέπει καμία πρόσβαση για λόγους που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί.

Η τουρκική πλευρά δεν επέτρεψε στην Παγκόσμια Τράπεζα την πρόσβαση στα στοιχεία και τις δομές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στα κατεχόμενα. Η Παγκόσμια Τράπεζα μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνέτασσαν έκθεση για τα οικονομικά της λύσης. Η έκθεση αυτή δεν συντάχθηκε ποτέ, καθώς οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν ολοκληρωμένη εικόνα λόγω της απαγόρευσης να έχουν δυνατότητα αξιολόγησης στοιχείων. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες στα Κατεχόμενα, που είναι κατά κύριο λόγο τουρκικές, κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Απόβαση» τουρκικών εταιρειών

Στον κατασκευαστικό τομέα, αυτό που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η «απόβαση» τουρκικών εταιρειών, οι οποίες μεταβαίνουν στα Κατεχόμενα με τα μηχανήματά τους, αλλά και με το προσωπικό τους για την εκτέλεση έργων «κρατικών» και ιδιωτικών. Σημειώνεται πως όταν οι σύνδεσμοι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων εργολάβων συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού ή εφαρμογής ΜΟΕ, υπήρξε «χαλάστρα» από τους Τούρκους εργολάβους.

Ως αποτέλεσμα τούτου υπήρξε, μετά από λίγες ημέρες, ανακοίνωση των συνδέσμων Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων εργολάβων, που προανήγγειλλε πως στην περίπτωση ανοίγματος της Αμμοχώστου θα συνεργάζονταν για την ανοικοδόμηση. Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί πως οι τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες δεν εργοδοτούν Τουρκοκυπρίους, εκτός κι εάν δεν έχουν άλλη επιλογή.

Οι περιορισμένες εξαγωγές από τα Κατεχόμενα, που αφορούν χαλούμι και εσπεριδοειδή, γίνονται μέσω Τουρκίας. Ακόμη κι αυτές που καταλήγουν σε άλλες χώρες. Συνεπώς, όλες οι πράξεις γίνονται με Τούρκους επιχειρηματίες, που αναλαμβάνουν να προωθήσουν τα προϊόντα, με δυσβάστακτους πολλές φορές όρους για τους Τουρκοκυπρίους.

Στον τομέα του τουρισμού η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν περιέλθει στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών, ενώ οργανωμένες εκδρομές, διακοπές, που γίνονται με όλα πληρωμένα (το λεγόμενο δηλαδή all inclusive), αγοράζονται στην Τουρκία.

Το πάνω χέρι έχει η λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα. Διαχειρίζεται την υλοποίηση του Οικονομικού Πρωτοκόλλου και ελέγχει την αξιοποίηση των κονδυλίων που στέλνονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Ο έλεγχος της Άγκυρας και διά της «πρεσβείας» είναι ασφυκτικός και είναι προφανές πως και σε πολιτικό επίπεδο ο έλεγχος είναι ο ίδιος και πιο έντονος.

Ο εκάστοτε «πρέσβης» της Τουρκίας θεωρείται υπερνομάρχης! Η Τουρκία δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους δεσμούς ελέγχου των Κατεχομένων. Στην προκειμένη περίπτωση όσο βυθίζεται η ίδια, θα παρασύρει μαζί της και την κατεχόμενη Κύπρο. Η μεταφορά νερού και ο σχεδιασμός και για ηλεκτρικό ρεύμα διαφοροποιεί επί του εδάφους τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διαπιστώνονται κινήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του έργου για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αν και το ψευδοκράτος επενδύει σε αυτό.

Πλήρης εξάρτηση

Πρόσφατα, ο λεγόμενος «υπουργός» Οικονομικών, Οζντίλ Ναμί, είχε αναφέρει πως αναμένουν το έργο αυτό να προχωρήσει ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις. Τι σημαίνει, όμως, πολιτικά η μεταφορά του νερού, που έγινε, και του ηλεκτρισμού εάν και εφόσον υλοποιηθεί;

  1. Πλήρης εξάρτηση και βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
  2. Απόλυτος έλεγχος των κατεχομένων από την Τουρκία.
  3. Ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού και ενίσχυση της οικονομίας του κατεχόμενου τμήματος.
  4. Αναβάθμιση της αξίας των εηηνοκυπριακών περιουσιών και περιπλοκή των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
  5. Περιπλοκές και στο εδαφικό.

Σημειώνεται πως η γη από όπου περνά ο αγωγός του νερού βρίσκονται στην κυριότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι ιδιοκτησία της. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ηλεκτρισμού, η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υπερπόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.

Να προσθέσουμε εδώ ότι στα Κατεχόμενα χρειάζονται επιπρόσθετα φορτία ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα και της λειτουργίας του συστήματος και της διανομής του νερού από την Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών με έγγραφό του που διαβιβάσθηκε προς τα Ηνωμένα Έθνη πέρσι το φθινόπωρο, επί υπουργίας, Γιαννάκη Κασουλίδη, κατήγγειλε την Τουρκία για ενέργειες αφομοίωσης των Κατεχομένων. Στην καταγγελία, μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, για το γεγονός ότι το έργο δόθηκε σε εταιρείες υπόπτου σχέσης με τον περίγυρο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη μορφή μονοπωλίου.

Περαιτέρω, στην καταγγελία, που διαβιβάσθηκε με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, γίνεται αναφορά στην αύξηση του εποικισμού διά της παροχής «υπηκοοτήτων» μετά από το μορατόριουμ που ίσχυσε αρχικά κατά τις διαπραγματεύσεις. Ακόμη στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα περιλαμβάνεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία εισάγει την ισλαμιστική μορφή της παιδείας σε μια κοινότητα καταφανώς κοσμική. Στο έγγραφο σημειώνεται, επίσης, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλλήψεις στα κατεχόμενα, βάσει λίστας προγραφών για συμμετοχή τάχα στην οργάνωση Γκιουλέν.

ΠΗΓΗ:https://slpress.gr/ethnika/o-asfyktikos-enagkalismos-toy-pseydokratoys-apo-tin-toyrkia/