Ανάχωμα το Κυπριακό για διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email

του Παύλου Ξανθούλη

13 Νοε 2016

Αποκαλυπτικό: Η Βρετανία χρησιμοποιεί ως σωσίβιο τις εξελίξεις για λύση του προβλήματος

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Λονδίνου καθίστανται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς όπως πληροφορείται ο «Φ», το Φόρεϊν Όφις αξιοποιεί τα «νέα δεδομένα» προκειμένου να «κόψει την όρεξη» σε όσα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσδοκούν να εγείρουν θέμα παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

 Άριστα ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η Βρετανία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος» να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ «βρισκόμαστε στο κατώφλι της λύσης του Κυπριακού», μετά από 42 χρόνια «διένεξης».

 Το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκης Ενωσης-Τουρκίας θα βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με πυξίδα τη πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η οποία για πρώτη φορά κατέγραψε «οπισθοδρόμηση» της Άγκυρας σε όλα τα πολιτικά κριτήρια και δικαίως χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη αξιολόγηση όλων των εποχών» για τη Τουρκία. Το κλίμα θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ για την Άγκυρα. Σημαίνοντα κράτη-μέλη ζητούν είτε την αναστολή της διαδικασίας, είτε την επιβολή κυρώσεων, σε οικονομικό επίπεδο. Η Αυστρία φλερτάρει ήδη με το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, το Λουξεμβούργο ζητά οικονομικές κυρώσεις και η Ολλανδία θέτει θέμα περικοπών στα προενταξιακά κονδύλια που λαμβάνει η Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, η επικρατούσα θέση των κρατών-μελών (μετά και την ανάληψη «δράσης» από το Λονδίνο), είναι όπως «επί του παρόντος» να μην κλείσει η πόρτα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Άγκυρας. Αλλά, όπως σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν, για τη κατάλυση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία. 

Σε κάθε περίπτωση, οι αυριανές συζητήσεις δεν θα οδηγήσουν στη λήψη άμεσων αποφάσεων. Αναμένεται να αποτελέσουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλα τα κράτη-μέλη, σε πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. 

Το όλο θέμα αναμένεται να παραμείνει ανοικτό, ενόψει των Συμπερασμάτων που θα εκδοθούν στις 13 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» κρατών-μελών, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη θανατική ποινή, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες που τη φέρουν να ετοιμάζει νομοσχέδιο για επαναφορά της, το οποίο θα προωθηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. 

Πηγή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης  ανέφερε στον «Φ» ότι «εάν η θανατική ποινή επανέλθει στη Τουρκία, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας θα διακοπούν», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα έχει αντίθετη άποψη σε μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση».

Στην ίδια γραμμή και η Κομισιόν, η οποία δια του αρμοδίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, επεσήμανε ότι οι ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν «περιλαμβανομένων των σκέψεων για επαναφορά της θανατικής ποινής, φαίνονται ολοένα και πιο ασυμβίβαστες με την επίσημη επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». 

Ο Αυστριακός Επίτροπος δεν δίστασε να επιβεβαιώσει ότι σε κάποια κράτη-μέλη (σ.σ. περιλαμβανομένης όπως πληροφορούμαστε και της χώρας από την οποία προέρχεται), «υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι ακόμη εξακολουθούν να υφίστανται ενταξιακές διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας. 

Σημειώνεται ότι το εγχείρημα αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, προϋποθέτει ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών. Κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο, να εξασφαλισθεί, δεδομένης της εν λευκώ υποστήριξης που παρέχουν στην Άγκυρα αριθμός κρατών-μελών, με πρωτοστάτη τη Βρετανία. «Ομόφωνη πολιτική απόφαση για αναστολή θα είναι προφανώς εύκολο να ληφθεί μόνο εάν η Άγκυρα επαναφέρει τη θανατική ποινή. Εάν όμως το καθεστώς Ερντογάν δεν προχωρήσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής, εκτιμώ ότι θα είναι πιθανότερο να οδηγηθούμε σε μια ντε φάκτο κατάσταση ατονίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χωρίς να ληφθεί επίσημη πολιτική απόφαση για αναστολή τους», επεσήμανε στον «Φ» άλλος έγκυρος κοινοτικός επίσημος. «Το ζήτημα είναι ότι τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο) θα έχουμε την έναρξη μιας πρώτης πολιτικής συζήτησης, βάζοντας στο τραπέζι των «28» και το ζήτημα ενδεχόμενου παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Και αυτό το επεδίωξε και η Κομισιόν», επεσήμανε ο ίδιος επίσημος παραπέμποντας στην έκθεση-κόλαφος που εισέπραξε η Τουρκία στα μέσα της βδομάδας. Άλλωστε, ο επίτροπος Χαν φρόντισε να δηλώσει ότι «αυτή η έκθεση αποτελεί μήνυμα αφύπνισης των κρατών-μελών, για να αρχίσουν μιαν ανοικτή συζήτηση χωρίς κανένα ταμπού, αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μας με τη Τουρκία. Τα δεδομένα βρίσκονται στο τραπέζι. Μετά από αυτές τις εξελίξεις που καταγράφονται στην έκθεση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως να πρόκειται για business as usual», κατέληξε ο Αυστριακός επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Βρυξέλλες και Άγκυρα ανταλλάσσουν βολές 

Προκλήσεις ανταλλάσσουν Βρυξέλλες και Άγκυρα αναφορικά με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ όπως πληροφορείται ο «Φ», επιχειρείται μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης, την οποία προφανώς θα επιχειρήσει ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Άγκυρα την προσεχή Τρίτη. 

Παρά τη διάθεση που φέρεται να υπάρχει στην πλευρά της ΕΕ, οι προοπτικές προδιαγράφονται δυσοίωνες, τόσο σε σχέση με την ουσιαστική πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και σε σχέση με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του να τεντώσει το σχοινί, προκαλώντας την να λάβει «τελική απόφαση» γύρω από τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Προέβλεψε δε ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να φτάσει στη λήψη «τελικής απόφασης» και να τερματίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, φοβούμενη ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για αναχαίτιση του κύματος μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε χαρακτηριστικά: Η ΕΕ φοβάται «τι θα γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις τερματιστούν και (σ.σ. η Άγκυρα) ανοίξει τις πόρτες, πού θα πάνε τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες; Αυτή είναι η ανησυχία τους» ανέφερε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτούς τους λόγους οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να τερματίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Εξίσου προκλητικός εμφανίστηκε και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας από την Ε.Ε. να πάρει μια απόφαση. «Πάρε μια απόφαση αδελφέ (make a decision, brother)», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, ρίχνοντας επίσης το γάντι στην ΕΕ και υπογραμμίζοντας ότι «εάν θέλετε να τερματίσετε τις διαπραγματεύσεις, κάντε το». 

Οι Βρυξέλλες, διά του Επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επεσήμαναν, χωρίς να απαντούν ευθέως στα τουρκικά σχόλια, ότι «έφτασε η ώρα να μας πούνε στην Άγκυρα τι θέλουν», υποστηρίζοντας ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας. 

Πηγή στην έδρα της ΕΕ επεσήμανε στον «Φ» ότι «επί του παρόντος, καμιά πλευρά δεν δείχνει έτοιμη ή/και πρόθυμη να τραβήξει την πρίζα και να κλείσει την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Επεσήμανε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, πιθανότερο είναι ο κ. Ερντογάν να συνεχίσει την πρακτική των εκκαθαρίσεων και τους σχεδιασμούς του προκειμένου να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του. Και παράλληλα, η ΕΕ να αφήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας να ατονήσουν, χωρίς άνοιγμα νέων κεφαλαίων κ.λπ.». Σύμφωνα με τον ίδιο ευρωπαίο επίσημο, «τα πράγματα θα φτάσουν στο σημείο μηδέν, μόνο εάν και εφόσον η Άγκυρα επιλέξει να προωθήσει νομοσχέδιο για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Εθνοσυνέλευση και βρεθούμε ενώπιον μιας τέτοιας προκλητικής απόφασης».

Τι θα κάνει η Λευκωσία στο Συμβούλιο Εξωτερικών  Υποθέσεων 

Η Λευκωσία θα εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και κατά την πρώτη ανταλλαγή απόψεων γύρω από το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αναμένεται να αναδείξει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα των θεμελιωδών ελευθεριών όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική για τα κυπριακά συμφέροντα.

Παράλληλα, η Λευκωσία εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να τηρήσει αποστάσεις από οποιονδήποτε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό είτε για να ενισχύσει τη θέση περί αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είτε για να την αποδυναμώσει, προσφέροντας σωσίβιο στην Άγκυρα. Άλλωστε, στη προηγούμενη σύνοδο του Συμβουλίου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν δίστασε να διατυπώσει εντονότατη διαφωνία με τις θέσεις του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε θέσει ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή:http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/340125/anachoma-to-kypriako-gia-diasosi-tis-entaxiakis-poreias-tis-tourkias

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.