Προς Αντιληφθέντας (;)

Print Friendly, PDF & Email

17/10/2018

του Γ. Σέρτη

ΙΔΟΥ, λοιπόν,  όπως λέγαμε και χτες, που εξαιτίας της σουλτανικής αντίδρασης και του εκνευρισμού των Ερντογάν και Τσαβούσογλου, ύστερα από την Τριμερή στην Κρήτη, ξανά το Καστελόριζο στη… μέση!

Όπως –ακριβώς– πριν μισό –και– αιώνα που δεν ξέραμε γιατί τόση βουλιμική… επιμονή για το Καστελόριζο, καθώς: Οι γνωστοί προστάτες της Άγκυρας εμφάνιζαν σαν ασήμαντη παραχώρηση στην Τουρκία, την «τουρκοποίηση» του Καστελόριζου.

Εμείς δεν ξέραμε –τότε– για ΑΟΖ, για υποθαλάσσια κοιτάσματα κ.λπ. Οι προστάτες της Άγκυρας ήξεραν καλά πως: Μέσω του Καστελόριζου, η Τουρκία θα αποκτούσε ΑΟΖ, διεμβολίζοντας τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, και διεκδικώντας «σύνορα» με ΑΟΖ της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά για να προσποιούμαστε ότι δεν ξέρουμε:

● Με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας –την οποία Κύπρος και Ελλάδα προσυπέγραψαν, ενώ η Τουρκία όχι– το Καστελόριζο, όπως και τα νησιά του Αιγαίου, δικαιούται ΑΟΖ.

Στην περίοδο της… Ερντογάν-διαστροφής, όταν… ανθούσε η υμνολογία στον… Ευρωπαϊστή και… ισλαμο-δημοκράτη Ερντογάν, επιχειρήθηκε και η –ανάλογη– υφαρπαγή του πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μια από τις «εποικοδομητικές ασάφειες» των σχεδιασμών του λόρδου Χάνεϊ ήταν και η περίεργη σφήνα που παραχωρούσε τα πλούσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στην «αιγιαλίτιδα ζώνη» των Βρετανικών Βάσεων.

Και:

Ύστερα από το ηχηρό «Όχι» που εισέπραξαν η Τουρκία και οι προστάτες της το 2004, επιδόθηκαν σε λεονταρισμούς και barbaro-ισμούς.

Αλλά, είπαμε:

Ό,τι –διαισθητικά– (περι)σώθηκε πριν μισό –και– αιώνα, δεν θα παραχωρηθεί τώρα που –εμπειρικά– γωρίζουμε πως: Ο πλούτος που περιβάλλει το Νησί είναι πολλαπλάσιος της περιορισμένης έκτασής του.

Σωστή ανάγνωση, λοιπόν, του στίχου:

«Κύριος επί υδάτων πολλών, σε αυτό το πέρασμα»…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/596081/pros-antilifthentas