Ιδέες προς διαμόρφωση plan b’

Print Friendly, PDF & Email

της Ελένης Θεοχάρους

13 Νοε 2016

Μπορεί ο καθένας να ονομάζει αυτό το πολίτευμα όπως θέλει, αλλά «Δημοκρατία» δεν μπορεί να το ονομάσει…

«Για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στις συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, αποφεύγοντας απειλές και ενέργειες που προκαλούν ένταση και τριβές».

Αυτά αναφέρονται στη φετινή έκθεση προόδου της Επιτροπής για τις ενταξιακές της Τουρκίας, αλλά αμφιβάλλω αν τα γνωρίζει η διαπραγματευτική μας ομάδα ή αν τα λαμβάνει υπ’ όψιν. Διότι συμπεριφέρεται ως να είναι ήδη εκλιπούσα η Κυπριακή Δημοκρατία. Με αποτέλεσμα να προχωρεί ακάθεκτη προς την τερατογένεση ενός μορφώματος όπου κάθε αρχή και αξία της ΕΕ θα έχει προσαρμοστεί στις μπαγαποντιές του Ακιντζί και του Ερντογάν.

Πολύ φοβάμαι, όπως άλλωστε και όλος ο κόσμος, πως οι διαπραγματεύσεις θα καταρρεύσουν αν δεν αποδεχθούμε, στο σύνολό τους, τους τουρκικούς όρους

Και οι μεν Τούρκοι έχουν έτοιμο το σχέδιο ΒΗΤΑ, της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Εμείς εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας στον προοδευτικό Ερντογάν και στον καλοσυνάτο Ακιντζί.

Ωστόσο θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε για την αποφυγή εφαρμογής του σχεδίου ΒΗΤΑ της Τουρκίας. Καταθέτω μια άποψη στο πλαίσιο ενός brainstorming ή ιδεοθύελλας, όπως αρέσει καλύτερα στον πρόεδρό μας, αν και πολύ φοβάμαι πως μέσα στη γενική καχυποψία που μαστίζει τους διαχειριζόμενους τον πολιτικό λόγο, αλλά και αυτούς που ανέξοδα κάνουν απλώς χάζι, η ιδεοθύελλα δεν διαφέρει από την εν κρανίω τρικυμία.

Λέγω λοιπόν πως οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για απαγκίστρωση από τις συνομιλίες, όχι με παγανιστικά νευράκια, όταν αύριο θα αρχίσει τα σουλάτσα το Μπαρμπαρός και ο τουρκικός στόλος, αλλά συγκροτημένα.

Αφού από πριν καταστήσουμε σαφές στην ΕΕ και στον ΟΗΕ ότι η αιτία αποχώρησής μας είναι η επιμονή της Τουρκίας σε εγγυήσεις, σε στρατιωτική βάση, σε επιβουλές κατά της κυριαρχίας μας, σε παραβίαση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έναντι των δύο αυτών οργανισμών και σε ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο. Να απαγκιστρωθούμε επίσης από τις άθλιες υποχωρήσεις μας, και να απαιτήσουμε την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε όλα τα ψηφίσματα-πρωτόκολλα-αποφάσεις-δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της που διαμελίζεται.

Διότι λόγω της παρανοϊκής προσκόλλησης με τη μανιχαϊκή προσήλωση και εμμονή στη ΔΔΟ, όπως την κατάντησε ο Ακιντζί και η αφεντιά μας, θα τα χάσουμε όλα. Και κυρίως την Κυπριακή Δημοκρατία. Η προσάρτηση των κατεχομένων μπορεί να αποφευχθεί. Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προδιαγραφόμενη λύση όχι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Κυπριακή Δημοκρατία να ορθώσει επιτέλους το ανάστημά της. Να αποκαταστήσει το κύρος της. Να απαιτήσει την απόσυρση κάθε εγγράφου που τη χαρακτηρίζει ως εκλιπούσα και τον λαό μας ως φυλή.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες μας, στην ΕΕ και κυρίως στην Τουρκία ότι η Δημοκρατία βασίζεται σε δύο πολύ απλές και ξεκάθαρες αρχές:

Την Αρχή της Ισότητας των Πολιτών και την Αρχή της Πλειοψηφίας.

Κατά την πρώτη, όλοι οι πολίτες του κράτους έχουν τα ίδια δικαιώματα (ένας άνθρωπος-μία ψήφος), τις ίδιες υποχρεώσεις και αντιμετωπίζονται ίσα από το κράτος, χωρίς καμία διάκριση με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη γλώσσα, το χρώμα ή τη θρησκεία.

Κατά τη δεύτερη, όλες οι αποφάσεις του κράτους λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Οι δύο βασικές αρχές είναι ανεξάρτητες αλλά ταυτόχρονα είναι και συνδεδεμένες, αφού η Αρχή της Πλειοψηφίας διασφαλίζεται από την Αρχή της Ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου και του Συντάγματος.

Όλα τα δημοκρατικά κράτη σε όλο τον πλανήτη βασίζονται σ’ αυτές τις δύο αρχές.

Αντίθετα, στο προσχέδιο λύσης του Κυπριακού, από το πρώτο δευτερόλεπτο της υπογραφής του, η ΚΔ θα εκλείψει και οι δύο βασικές αρχές της Δημοκρατίας θα διαγραφούν, ενώ τη θέση τους δεν θα πάρει καν η «Αρχή της Πολιτικής Ισότητας», αλλά η διά της ισχύος επιβολή των απόψεων της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας.

Διότι η αρχή της πολιτικής ισότητας σε επίπεδο ομοσπονδιακών κρατιδίων δεν σημαίνει ούτε την κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας ούτε την υιοθέτηση ρατσιστικών διατάξεων. Ο υπό συζήτηση συμβιβασμός επιδεινώθηκε με τη μετατροπή της πολιτικής ισότητας σε αριθμητική. Οι αποφάσεις του κράτους θα λαμβάνονται μόνο αφού θα έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων, τους οποίους, με βάση το ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι Τούρκοι ερμηνεύουν ως λαούς.

Ως μέτρο για την εφαρμογή αυτής της μοναδικής ανά το παγκόσμιο κρατικής Αρχής, θα είναι η ίση εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων σε πλείστα όσα όργανα του κράτους, ενώ η αναλογία 2:1 που συμφωνήθηκε σε άλλα θα μετατρέπεται και πάλι σε αριθμητική ισότητα με την αναγκαιότητα θετικής ψήφου ενός τουλάχιστον Τουρκοκυπρίου.

Συνεπώς παύει να ισχύει η Δημοκρατία. Μπορεί ο καθένας να ονομάζει αυτό το πολίτευμα όπως θέλει, αλλά «Δημοκρατία» δεν μπορεί να το ονομάσει.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου πολιτειακού συστήματος στην ΕΕ θα γίνει επί τη βάσει και μόνον του πρωτογενούς δικαίου. Που σημαίνει την ουσιαστική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από δύο ισότιμου καθεστώτος κράτη.

Αυτό πρέπει να το ανακόψουμε. Για πρώτη φορά αισιοδοξώ ότι η ΕΕ θα μας στηρίξει αν ξεσηκωθούμε επιτέλους.

*ΔΡ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Ευρωβουλευτής

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/379146/idees-pros-diamorfosi-plan-b

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.