Αν μελετούσαν τους Εβραίους…ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ, ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

12 Δεκέμβριος 2018, 12:00

Του Γιάννη Σπανού

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ, ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Ο ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλος επεσήμανε τις συνέπειες από «την ένδεια της ιστορίας». Κι ο τραγικός Ευριπίδης τόνισε πως «όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν». Γιατί η ιστορική έρευνα και η γνώση είναι πλεονεκτήματα στη γνωριμία ενός κράτους και των ανθρώπων του. Και στην περίπτωση της δικής μας σύντομης πολιτικής ιστορίας, σημειώνεται η φτώχια της άγνοιας σε θεμελιακές αναγκαιότητες της πολιτικής εξέλιξης, όπως η εκτίμηση καταστάσεων.

Χαρακτηριστική η προσκόλληση του Μακαρίου στον Νάσσερ και στον Τίτο. Διερωτώμαι αν αγνοούσε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης χρειαζόταν 60 εκατομμύρια δανείου από την Ουάσιγκτον για την ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας και είχε στενούς συμβούλους τον Κιμ Ρούσβελτ, σταθμάρχη της CIA (το μακρύ χέρι της Τεχεράνης) και τον Μάιλς Κόμπλαντ (The game of the Nations), που του έγραφαν και τις επίσημες δηλώσεις και με τον Τίτο (αποθεωτική υποδοχή στην Πλατεία Μεταξά), ότι διεκδικούσε τη Μακεδονία (Συλλαλητήριο Σκοπίων 1945).

Προχώρησε μάλιστα στην ίδρυση της «Ταξιαρχίας Μακεδονίας» με τον στρατηγό Τέμπο διοικητή και τον Λάζαρο Κουλισέφκι «πρόεδρο της Μακεδονίας», ενώ ενίσχυε τον «ΕΛΑΣ» στον ανταρτικό του πόλεμο. Ταυτόχρονα υποτίμησε τον παράγοντα Ισραήλ και αγνόησε τον Μπεν Γκουριόν, ιδρυτή του Ισραήλ, μετά τη μυστική δράση της “Hanganah” και της “Irgun Zwai Leumi” εναντίον των Άγγλων. Υποθέτω πως ο Μακάριος αγνoούσε τη σημασία που έδινε στην Κύπρο ο θεωρητικός του Σιωνισμού, Θεόδωρος Χερλστ, ο οποίος ζήτησε το νησί από τον Ρότσιλδ!

Αυτή η «ένδεια» ώθησε σε πλημμελή χάραξη εξωτερικής πολιτικής, όταν ο Μπεν Γκουριόν χάρασσε τους στόχους των Εβραίων στην περιοχή, επιλέγοντας προοπτικές που συνιστούσαν υπαρξιακή πολιτική έναντι θανασίμων εχθρών. Εξάλλου οι σοφοί μας δεν αντιλαμβάνονταν τις μυστικές δυνάμεις του Εβραϊκού Λόμπυ. Ιδού όμως οι συνθήκες:

Στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ ο Μπεν Γκουριόν αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες, διότι οι Άραβες επιδίωκαν τη διάλυση και την εκδίωξη των Εβραίων από την Παλαιστίνη, απ’ όπου διώχτηκαν από τους Ρωμαίους το έτος 70. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός στήριξε την πολιτική του στο αξίωμα «όχι άλλο ολοκαύτωμα» (1948), και στο δόγμα: πάση θυσία επιβίωση του νεοπαγούς κράτους, ταυτότητας υπάρξεως, στον αντίλαλο της φρίκης των 6 εκατομμυρίων νεκρών Εβραίων από τον Χίτλερ (1939-1945).

Ευθύς αμέσως αναζήτησε τρόπους πολεμικής αντίστασης στον ορατό κίνδυνο πολιορκίας και εξολόθρευσης από τους συνασπισμένους Άραβες εκατομμυρίων έναντι 590.000 Εβραίων. Ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ χωρίς αποτέλεσμα. Κινητοποίησε Εβραίους της διασποράς. Στην Αμερική, επιστράτευσε μερικούς Εβραίους αεροπόρους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρήκαν ένα αεροπλάνο σαράβαλο, το γέμισαν με παλιά εξαρτήματα και ξεκίνησαν για Τελ Αβίβ. Καμιά χώρα δεν τους επέτρεπε προσγείωση και τελικά τους δέχτηκε η Τσεχοσλοβακία.

Στην Πράγα βρήκαν κι αγόρασαν παλιά γερμανικά «Μέσσερσμιτ», τα φόρτωσαν εξαρτήματα και απογειώθηκαν για το Ισραήλ, χωρίς να είναι βέβαιοι αν θα έφταναν στον προορισμό τους. Οι Εβραίοι πιλότοι εξασκήθησαν και ενώ τα αραβικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν, ο Μπεν Γκουριόν πήρε την απόφαση. Κατάφεραν ν’ απογειώσουν τα «Μέσσερσμιτ» και να βομβαρδίσουν τους Αιγυπτίους πολιορκητές που δεν αντέδρασαν, θεωρώντας ότι θα ακολουθούσαν κύματα αεροπορικών επιθέσεων.

Η κίνηση αυτή, αφ’ ενός μεν έδωσε στο κράτος χρόνο ζωής, αφ’ ετέρου ατόνισε τον κίνδυνο εκθεμελιωτικού πολέμου και δημιούργησε εντυπώσεις ότι οι Εβραίοι είχαν δυνατότητες που θα εφάρμοζαν με την πρώτη πρόκληση. Παράλληλα, όμως, η αεροπορική επιτυχία(!) προκάλεσε παραδοχή της εβραϊκής αποφασιστικότητας και η μυστικότητα του Μπεν Γκουριόν δεν επέτρεψε την αποκάλυψη της πραγματικότητας, ότι, δηλαδή, η πρώτη νίκη οφειλόταν στην απόφαση της θυσίας και σε σαράβαλα της Λουβτάφφε.

Και η σύγκριση: Η ευφυΐα του Μπεν Γκουριόν και η αμεσότητα της πολιτικής του στήριξαν ένα κράτος ασήμαντο και δημιούργησαν προοπτικές που οδήγησαν στον δεκαπλασιασμό του (τώρα 8.809.200), ενώ ταυτόχρονα πέτυχε το αδιαμφισβήτητο γεγονός επιστημονικών επιτευγμάτων που άλλαξαν τη ζωή σε βαθμό εκπληκτικό από πλευράς πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής.

Ο Μπεν Γκουριόν επέβαλε επιθετική πολιτική. Η κυπριακή ηγεσία εφάρμοσε πολιτική υποταγής και υποχώρησης. Παρεδόθη αμαχητί στον εσμό των αρπακτικών που κατάφαγαν την πατρίδα και την παρέδωσαν εξασθενημένη στους Ισκαριώτες και στον καραδοκούντα εχθρό. Οι Εβραίοι ατσάλωσαν τη θέληση της ύπαρξής τους. Ανέπτυξαν κράτος προοπτικής και δημιούργησαν πολιτεία υψηλού πολιτισμού και πολεμικής ισχύος εκ του μηδενός. Οι ημέτεροι ακολούθησαν πολιτική εγωπάθειας και ψευδαισθησιακής αναποτελεσματικής «φιλίας» με τους «Αδεσμεύτους» και εισέπραξαν απογοητεύσεις, ήττες και ταπείνωση.

Στερούνταν οραμάτων, σκοπών και δογμάτων επιβίωσης. Διέλυσαν τον θαυμασμό του κόσμου για τη δόξα του Λαού μας και οδήγησαν την πατρίδα στην απαξίωση. Δεν ξεχνώ τον θαυμασμό των Ιρλανδών ηγετών Σιόν Μακστίφεν και Σέιμους Μέρφι, που ήθελαν Διγενή και Αυξεντίου, όταν με τον αείμνηστο Βία Λειβαδά τους επισκεφθήκαμε στην Ιρλανδία. Ούτε τις δηλώσεις του Φιντέλ Κάστρο για τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ, ούτε τους Άγγλους που τον αναγνώρισαν ως «έναν των μεγαλυτέρων αρχηγών ανταρτών όλων των εποχών».

Οι κυβερνήσεις μας, αν και έβλεπαν τους κινδύνους, δεν αξιοποίησαν την ομογένεια, δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν δύναμη αποτροπής. Απέρριψαν προθυμία εξοπλισμού αποδήμου (Γ.Σ.) Ν. Υόρκης!.. Αγόρασε ο Κληρίδης τους «S300» και τους αχρήστεψε ο Σημίτης. Και τώρα τα πολυβόλα μας σημαδεύουν από θάλασσα, αέρα και Πενταδάκτυλο. Είμαστε για κλάματα…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/543883/an-meletousan-tous-evraious