Το Κυπριακό με τα μάτια του κάθε κόμματος

Print Friendly, PDF & Email

του Μάριου Αδάμου

19 Νοε 2016

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ, ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Κατά την πολύωρη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων ανέλυσαν τις θέσεις που εδώ και καιρό διατυπώνουν τα κόμματά τους, με συνέπεια να μην υπάρξει οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξέφρασαν εκ νέου την εκπεφρασμένη στήριξή τους στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, με τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα όσα συζητούνται στην τράπεζα των συνομιλιών, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για συσκότιση σε σχέση με τα διαμειφθέντα στις διαπραγματεύσεις

«Αμφισβητώντας τη δικοινοτικότητα είναι σαν να αμφισβητούμε άθελά μας το κράτος αυτό που έχουμε ως προμετωπίδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά την ομιλία του κι αναφερόμενος στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με τη ΔΔΟ να βγουν και να το πουν

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αξίωσε όπως περιλαμβάνεται ρητή πρόνοια στο πρώτο άρθρο της λύσης για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού να τονίζουν πως η ενιαία ΚΔ θα μετεξελιχθεί σε ομόσπονδο κράτος

Σε ένα ήρεμο κλίμα, χωρίς να λείπουν κατά διαστήματα μικρές εντάσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν στάθηκαν ικανές να το διαταράξουν, διεξήχθη χθες συζήτηση για το Κυπριακό στην ολομέλεια της Βουλής, λίγες ώρες πριν από την αυριανή συζήτηση των δύο ηγετών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Κατά την πολύωρη συζήτηση -διήρκεσε πέραν των δέκα ωρών- τα κοινοβουλευτικά κόμματα, διά των αρχηγών και εκπροσώπων τους, κατέθεσαν τις απόψεις τους σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αλλά και γενικότερα για τη διαχείριση του προβλήματος διαχρονικά, απόψεις οι οποίες, ωστόσο, ουκ ολίγες φορές είχαν εκφραστεί μέχρι σήμερα.

Δεν έλειψαν, όμως, οι αντεγκλήσεις σε σχέση με τις θέσεις που διατύπωσε το κάθε κόμμα. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να διεξαχθεί μία συζήτηση άνευ ουσίας, αφού δεν οδήγησε πουθενά, παραμόνο ανέδειξε, γι’ άλλη μία φορά, τις διαφορετικές προσεγγίσεις του κάθε κόμματος επί του Κυπριακού.

Θα ξέρουμε σε μερικά εικοσιτετράωρα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην πρώτη του παρέμβαση, αναφέρθηκε στην κρίσιμη φάση που διανύει σήμερα το Κυπριακό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως σε μερικά εικοσιτετράωρα θα ξέρουμε κατά πόσον υπάρχει ικανοποιητική σύγκλιση όσον αφορά τα κριτήρια και θα κατατεθεί χάρτης για συμφωνία στο εδαφικό.

«Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για να περάσουμε στην εξίσου κρίσιμη διαδικασία μιας διεθνούς διάσκεψης για τα ζητήματα ασφάλειας», είπε, ενώ διεμήνυσε πως «έχουμε και εμείς ανησυχίες. Ανησυχίες για το αύριο με τη λύση, αλλά και ανησυχίες για το αύριο χωρίς λύση». Σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως εδώ και δεκαετίες γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, διαμηνύοντας σε όσους διαφωνούν με τη ΔΔΟ ότι «αμφισβητώντας τη δικοινοτικότητα είναι σαν να αμφισβητούμε άθελά μας το κράτος αυτό που έχουμε ως προμετωπίδα. (…) Το γεγονός ότι συζητούμε σήμερα τη μετάβαση από ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε ΔΔΟ είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων του 1974, του πολέμου και της στρατιωτικής κατάληψης εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία ότι στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα ισχύουν οι βασικές ελευθερίες, όπως αυτές ορίζονται και στον ευρωπαϊκό χάρτη αξιών, ενώ έχει διασφαλιστεί η πληθυσμιακή αναλογία 80% Ελληνοκύπριοι – 20% Τουρκοκύπριοι, που αποτελεί, όπως τη χαρακτήρισε, μια μεγάλη επιτυχία.

Για το κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως «για μας η επιστροφή εδαφών, η ανοικοδόμηση και η κατασκευή υποδομών δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση. Μια επένδυση που θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης. «Η ώρα που τα λόγια πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις προς μια βιώσιμη λύση έχει έρθει. Πράξεις που μπορούν να μας πάνε στο τέρμα. Πολλοί βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό. Εμείς επιλέγουμε να το βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα», κατέληξε.

Υπάρχει πρόοδος λόγω συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, στη δική του τοποθέτηση, εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, γιατί αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ παραδέχθηκε την ίδια ώρα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά στις συνομιλίες με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με τη ΔΔΟ να βγουν να το πουν και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα του σωστού περιεχομένου, χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική ως υπεκφυγές.

Διεμήνυσε, ακόμη, πως κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στο εσωτερικό δεν πρέπει να επιχειρείται ούτε ο φόβος αλλά ούτε και η ωραιοποίηση της κατάστασης. Σε σχέση με τη στάση που τηρεί το κόμμα του στο Κυπριακό, είπε πως «για το ΑΚΕΛ θα ήταν εύκολο να κάνει αντιπολίτευση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως αυτός είχε κάνει ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τις συνομιλίες του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ», σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και θέλει να σώσει τον τόπο και όχι να τον καταστρέψει.

Απαντώντας στη συνέχεια στην επίκριση και στο αίτημα του ΔΗΚΟ να συμπεριληφθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 1ο άρθρο του Συντάγματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την παράδοση στον Δημήτρη Χριστόφια, του είχε πει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο 1ο άρθρο του Συντάγματος. Διερωτήθηκε, παράλληλα, αν ήταν τόσο απλό να επιτευχθεί αυτό, 5 χρόνια διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί δεν το είχε διεκδικήσει και τώρα λέμε ότι όποιος δεν το διεκδικεί αυτομάτως είναι προδότης.

Όσον αφορά το κόστος της λύσης, είπε πως είναι μια σημαντικότατη παράμετρος που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν θα πρέπει να αφήσουμε άλυτο το Κυπριακό λόγω του κόστους και ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται μνημονιακές πολιτικές. Τόνισε, όμως, πως από τη λύση θα προκύψουν πολλά οφέλη λόγω σταθερότητας, με την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού, αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ερωτήματα προς ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αξίωσε τη ρητή συμπερίληψη στο νέο Σύνταγμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι με τις πρόνοιες που συμφωνούνται σε σχέση με τη διακυβέρνηση του κράτους και τη λήψη αποφάσεων θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες. Κατά την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε σειρά ερωτημάτων, κυρίως στον ΔΗΣΥ, και κατ’ επέκταση στο ΑΚΕΛ.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε τον ΔΗΣΥ να τοποθετηθεί εάν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. Αναφερόμενος στη συνέχεια στις πρόνοιες επίλυσης αδιεξόδων που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο παζάρι και οι Ε/κ θα μετατραπούν σε υποκείμενα εκβιασμού, γιατί για κάθε θετική ψήφο που θα ζητάμε από την τ/κ κοινότητα θα πρέπει να δώσουμε αντάλλαγμα. Αυτό είναι που θα γίνει. Αυτό θα δημιουργήσει προστριβές, σε ένα αυξανόμενο αίσθημα αδικίας των Ε/κ και ίσως και σε δικοινοτικές ταραχές, το κράτος δεν θα καταρρεύσει σε λίγα χρόνια όπως το 1960, θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες. Και από την παράλυση, η διάλυση είναι σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση», σημείωσε, λέγοντας πως με άλλα λόγια «αυτό που προτείνεται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα ετοιμόρροπο, δυσλειτουργικό, τουρκικό προτεκτοράτο, που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της Άγκυρας».

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τη διαπίστωση ότι επιχειρείται η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν σε χειρότερη εκδοχή, τονίζοντας πως η φιλοσοφία του Λόρδου Χάνεϊ της εποικοδομητικής ασάφειας είναι διάχυτη σ’ αυτή τη λύση που κυοφορείται. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε, παράλληλα, ότι το κόμμα του «δεν έχει απορρίψει τη ΔΔΟ».

Χειρότερη κι από διχοτόμηση η ΔΔΟ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στη δική του ομιλία, ξεκαθάρισε πως για το Κίνημα η ΔΔΟ με τη μορφή που συζητείται σήμερα είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης, σημειώνοντας, παράλληλα, πως αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό την επίκληση της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει εισέλθει σε ευαίσθητη και συνάμα κρίσιμη φάση, και πως η ωραιοποίηση του κ. Ακιντζί, η απαλλαγή της Τουρκίας από τις ευθύνες της για την κατάσταση στην Κύπρο και η υπερφίαλη αισιοδοξία που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, εγκυμονεί κινδύνους. Σημείωσε, επίσης, πως σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών λόγω της λανθασμένης τακτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος και η πιθανότητα επίρριψης ευθύνης στην ε/κ πλευρά είναι μεγάλη.

Όσον αφορά στο εδαφικό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τελικά ούτε στα κριτήρια επήλθε συμφωνία ούτε χάρτης δόθηκε από την τ/κ πλευρά, επισημαίνοντας ωστόσο πως το εδαφικό δεν είναι το κυριότερο κεφάλαιο. Σημείωσε πως η διακυβέρνηση, η οικονομία και η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι σημαντικότερα κεφάλαια. Για τη διασύνδεση που επιχειρείται με την κατάθεση χάρτη, τις εγγυήσεις, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σύγκληση 5μερούς ή πολυμερούς διάσκεψης, είπε πως σε μια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρόντα τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ και οπωσδήποτε η Κυπριακή Δημοκρατία, και πως η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελεί ουσιαστικά τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της.

Να αναλογιστεί τις ευθύνες του ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλογιστεί τις ιστορικές του ευθύνες και να συνειδητοποιήσει ότι κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο στιβαροί, για να σηκώσουν το βάρος της τύχης της πατρίδας μας, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε στην πράξη το Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία διάσπασης του εσωτερικού μετώπου.

Κατά την ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λυθεί με ασαφείς διατυπώσεις και πως το κόμμα του αλλά και η τεράστια πλειοψηφία του λαού απαιτούν όπως, στην όποια συμφωνία, διασφαλίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ζήτημα του εποικισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι 90 χιλιάδες, όπως σε μια δήλωση του ποδαριού παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά 100 με 130 χιλιάδες έποικοι και χαρακτήρισε πρωτοφανές για σύγχρονο Κράτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αμφισβητεί την απογραφή πληθυσμού και τη Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους, που μετρά 667 χιλιάδες Ελληνοκυπρίους και να επιμένει ότι αριθμούμε 802 χιλιάδες.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε πως με τα κριτήρια και τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, το περιουσιακό θα μετατραπεί σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Σε σχέση με τη μορφή της Διάσκεψης, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο με την πενταμερή όσο και με την πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ, και πως θα πρέπει να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη με συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες και οπωσδήποτε την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα είναι και το συμβαλλόμενο μέρος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για θετική κατάληξη

Τη θέση, ότι οι εξελίξεις δεν προοιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αυτή τη στιγμή που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, να μη συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω, στο πλαίσιο της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από τη συγκυρία, αλλά είναι ζητούμενο και από τον λαό.

Όλα αυτά τα στοιχεία σκοτώνουν την ελπίδα στα πέτρινα χρόνια της στασιμότητας του Κυπριακού», σημείωσε. Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Κυπριακό, είτε το θέλουμε είτε όχι, ήταν και παραμένει ένα άλυτο περιφερειακό πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής», ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους μέσω της προσφυγής Ε/κ στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

«Αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν, όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν τη δικαιολογία να αποδεχθούμε την όποια δοτή και εκτρωματική λύση που θα μας οδηγήσει στον όλεθρο», συνέχισε, λέγοντας πως «στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών και αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα είναι «τραγική κατάληξη η λύση η οποία θα μας οδηγήσει σε μια απαράδεκτη και καταστροφική διευθέτηση».

Δεν είναι δεδομένη η απόφαση του λαού

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μήνυμα ότι η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «η δική μας θέση ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι καθαρή σαν κρύσταλλο: Η επικύρωση του συμφωνημένου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πλαισίου για την ασφάλεια που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εγγυήσεων του ΄60 είναι υπόθεση μιας Διεθνούς Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία, και βεβαίως η Ελλάδα και η Τουρκία. Ούτε πολυμερής, ούτε πενταμερής διάσκεψη. Και προς Θεού, καμία σχέση με τη διαδικασία του Μπούργκενστοκ».

Την ίδια ώρα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιμένει στην άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αναδιατυπώνοντας την πρότασή του, σύμφωνα με τις απόψεις της πλειοψηφίας των κομμάτων». Πρέπει, είπε, «με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων στους αριθμούς που προνοούσαν οι συνθήκες του ΄60, για όση χρονική περίοδο θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί η συμφωνία».

Νέα στρατηγική ζητεί το ΕΛΑΜ

Μια νέα στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού στη λογική του ενιαίου κράτους ζήτησε το ΕΛΑΜ, διά του Προέδρου του Χρίστου Χρίστου, από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Χρίστου ανέφερε στην ομιλία του ότι «πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική στο κυπριακό πρόβλημα, στη λογική της δημιουργίας του ενιαίου κράτους και της παραμονής της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρότεινε ότι θα πρέπει «να μπλοκάρουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, απαιτώντας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να καταγγείλουμε την Τουρκία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τα εγκλήματά της στην Κύπρο και να ζητήσουμε πολεμικές αποζημιώσεις. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες και να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες», σημείωσε.

Εξέφρασε, ακόμη, την άποψη ότι «το κυπριακό πρόβλημα για ακόμη μια φορά βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση», προσθέτοντας ότι «το τελευταίο διάστημα συζητείται και σχεδιάζεται στα ελβετικά θέρετρα μια λύση χειρότερη του Σχεδίου Ανάν, μια λύση σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προσταγές της Τουρκίας και της αγγλικής διπλωματίας, που έχει σαν στόχο να διασφαλίσει τα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών αυτών στην Κύπρο εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού».

Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τη ΔΔΟ και την ομοσπονδία γενικότερα σαν πλαίσιο λύσης του κυπριακού ζητήματος, ενώ έκανε λόγο για το τεράστιο το κόστος της λύσης, λέγοντας ότι, όπως έγινε στην περίπτωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, το πλουσιότερο κρατίδιο θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος.

Το διάλειμμα κι οι δευτερολογίες

Σημειώνεται πως μετά τις πρώτες ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων έγινε διάλειμμα, ενώ στη συνέχεια πέρασαν από το βήμα της Βουλής βουλευτές από όλα τα κόμματα, καταθέτοντας τις απόψεις των κομμάτων τους επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Στη συνέχεια έγιναν οι δευτερολογίες των αρχηγών των κομμάτων, με πρώτο να ανεβαίνει στο βήμα τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος έπρεπε να αποχωρήσει λόγω της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τις δευτερολογίες επικράτησε μικρή ένταση μεταξύ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με αφορμή τα όσα ανέφερε για τα δύο πρώτα κόμματα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, και τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού να αντικρούουν με σθένος όσα ανέφερε προηγουμένως ο συνομιλητής τους. Κλείνοντας, πάντως, τις τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων ευχήθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε καλό κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν, στέλνοντας ο καθένας τους τα δικά του μηνύματα με βάση τις θέσεις του κόμματός του.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/380931/to-kypriako-me-ta-matia-tou-kathe-kommatos

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.