ΚΔ: Πιέσεις σε δύο επίπεδα για Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

12/5/2019

του   Ανδρέα Πιμπίσιη 

Σε δύο επίπεδα θα είναι τα μέτρα που έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα μέτρα αφορούν στο ένα στάδιο την ίδια την Τουρκία και σε άλλο στάδιο στρέφονται προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως οι κινήσεις της Λευκωσίας είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αγκυροβολήσει το τουρκικό πλοίο «Φατίχ» στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η κυπριακή Κυβέρνηση απευθύνθηκε προς 14 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και τις ενημέρωσε πως οποιεσδήποτε ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς την άδεια της ΚΔ είναι παράνομες. Εξ αυτών οι 10 είχαν απαντήσει ότι δεν θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία. Οι 4 φαίνεται εκ των υστέρων ότι δεν προχώρησαν τη συνεργασία τους με την Τουρκία. Σ’ αυτό το επίπεδο περιλαμβάνονται και τα νομικά μέτρα της ΚΔ. 

Το άλλο επίπεδο είναι τα μέτρα που θα ληφθούν σε επίπεδο κράτους, δηλαδή εναντίον της Τουρκίας. Και σ’ αυτό το επίπεδο περιλαμβάνονται τα μέτρα που ζήτησε η Λευκωσία όπως ληφθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν να κάνουν με την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας-ΕΕ και τα προενταξιακά προγράμματα. Πίεση από πλευράς ΚΔ μπορεί να ασκηθεί και μέσω της βοήθειας που λαμβάνει η Τουρκία για το μεταναστευτικό. 

Όσον αφορά στο κεφάλαιο ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε και χθες ότι στη σύνοδο της Ρουμανίας δεν μπορούσε η Λευκωσία να περιμένει κάτι περισσότερο, η Λευκωσία θεωρεί ιδιαίτερα ισχυρή τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι και πλέον κομβικό σημείο θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Ιουνίου. Ενημέρωση της ΕΕ θα γίνει και στο έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου. 

Από τη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο φαίνεται να υπάρχει, σχεδόν από όλα τα κόμματα, στήριξη των μέτρων που αποφάσισε να λάβει η Κυβέρνηση τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε, μετά την ενημέρωση του ΠτΔ και την κατάθεση εισηγήσεων από τα κόμματα, αρκετή συζήτηση ως προς το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδιδόταν αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ανακοινωθέν γράφτηκε και ξαναγράφτηκε τουλάχιστον έξι φορές. 

Μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ». Το ΕΣ, είπε ο Πρ. Προδρόμου: «Ζητά επιτακτικά τον άμεσο τερματισμό όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας, για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας».

Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και τονίζεται πως «οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές». Τέλος, το ΕΣ τονίζει ότι «χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».

Το ΑΚΕΛ, όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, κατέθεσε πρόταση ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τονίζοντας πως το σημαντικότερο είναι να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού. Να σημειώσουμε ότι το ΑΚΕΛ στις παρεμβάσεις του υπέδειξε πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν εμπόδια στη λύση του Κυπριακού. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαμήνυσε πως είναι δικαίωμα του ΑΚΕΛ να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά «η χώρα τελεί υπό απειλή και προέχει η ενότητα». Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση από πλευράς ΠτΔ των μέτρων και κυρώσεων που είχε ζητήσει να ληφθούν κατά της Τουρκίας. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ στο περιθώριο του ΕΣ είχε ενημερώσει τον ΥΠΕΞ για προκλήσεις των Τούρκων στη Δένεια. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/700216/kd-pieseis-se-dyo-epipeda-ga-toyrkia