Τάδε έφη Αβέρωφ Νεοφύτου

Print Friendly, PDF & Email

του Πέτρου Θ. Παντελίδη

20 Νοε 2016

Μου έκανε τρομερή εντύπωση μια απίστευτη δήλωση, που έκαμε από τηλεοπτικό κανάλι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Πήρε εκείνο το τρομερά δογματικό του ύφος, άφησε να σχηματιστεί εκείνο το σαρδόνιο υποχαμόγελο της βεβαιότητας και με ύφος χιλίων καρδιναλίων ομολόγησε κάτι, που οι άλλοι απλώς υποψιαζόμαστε. Μας ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί παραμέρισαν τους Άγγλους και ανέλαβαν οι ίδιοι τις μεθοδεύσεις και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στην κ. Νιούλαντ και μας αποκάλυψε, ότι ο διορισμός του κ. Έιντε ήταν δική της επιλογή. Μας επιβεβαίωσε, δηλαδή, κάτι που το είχαμε σίγουρο, αλλά δεν είχαμε αποδείξεις. Έτσι πεισθήκαμε, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι δικό της δημιούργημα ήταν το θανατηφόρο για την Κ.Δ. ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Κατανοήσαμε επίσης και εξηγήσαμε τον τρόπο που ενεργεί ο κ. Έιντε, για να ευθυγραμμίσει τα άστρα και να εξυπηρετήσει τις τουρκικές θέσεις. Με τη δήλωση του κ. Αβέρωφ κατανοήσαμε ότι ο κ. Έιντε έχει γερές πλάτες.

Με τη δήλωσή του ο κ. Αβέρωφ έδειξε ότι έχει πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα εκ των έσω. Όχι μόνο από την πλευρά του ΠτΔ, αλλά και από ανώτερες πηγές. Το ύφος του, όταν προέβαινε στη δήλωση, έδειχνε τη βεβαιότητά του ότι τώρα, που αναμείχτηκαν οι Αμερικανοί σαν πρώτο βιολί, θα φτάσουμε σε λύση και θα «επανενώσουμε» την πατρίδα μας. Και συμπληρώνει ο άλλος ηγετίσκος του ΔΗΣΥ, ότι είναι καιρός να λύσουμε το πρόβλημα και «να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας».

Φυσικά ο κ. Αβέρωφ είναι μικρός στην ηλικία και είναι προκατειλημμένος, γιατί πιστεύει ότι οι «στρατηγικοί μας εταίροι» ξυπνούν και κοιμούνται με μόνη έγνοια να μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό και να απελευθερώσουμε την Κύπρο. Την άποψη αυτή τη μετέδωσαν μάλιστα και στα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ. Έτσι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ υποστηρίζουν τον ΠτΔ, που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του και τον εαυτό του στη διάθεση των «στρατηγικών μας εταίρων», αναμένοντας αλλαγή της στάσης της Τουρκίας και χάρτη με τα εδάφη που θα απελευθερωθούν. Μόνο εκεί εστιάζουν, ή καλύτερα κάνουν FOCUS την προσοχή και τις προσδοκίες τους.

Εγώ και πολλοί άλλοι της δικής μου ηλικίας, που παρακολουθούμε το Κυπριακό από τα εφηβικά μας χρόνια ώς τα σήμερα, έχουμε αντίθετη εμπειρία και άποψη. Θυμούμαστε με τρόμο, ότι κάθε φορά που αναμείχθηκαν οι Αμερικανοί ενεργώς, ήταν για να προσπαθήσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. 

Κλασικό παράδειγμα, οι προσπάθειές τους για επιβολή του σχεδίου Ανάν, για το οποίο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Daniel Fried δήλωσε στις 26/6/2004, δυο μήνες μετά το ΟΧΙ:

«When we were trying to persuade Turkey to allow the passage of our troops through its territory into northern Iraq, we offered Turkey three incentives: several billion dollars in loans and grants; the start οf negotiations for its accession to the European Union; and Cyprus in the form of the Annan Plan».

Έτσι εμείς, ανίδεοι της υψηλής πολιτικής σκέψης των κ. Αβέρωφ και Τορναρίτη, κάθε φορά που πληροφορούμαστε ότι οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, ψιθυρίζουμε τρομοκρατημένοι: «Αν εν κακόν τζαι ξόρισ’ το».

Φαίνεται ότι στο Μον Πελεράν ο αμερικανικός δάκτυλος δεν κατάφερε να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του κ. Αναστασιάδη. Για τούτο κτύπησαν το κουδούνι για διάλειμμα και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, για να δώσουν, επιτέλους, οι Τούρκοι χάρτη για το εδαφικό. Γιατί, όπως λένε οι «επαΐοντες», η λύση είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας.

Εκεί, λοιπόν, στην Ελβετία από την Κυριακή θα αρχίσει να περιφέρεται μέσα στα χιόνια το φάντασμα του Μον Πελεράν. Μόνο που τώρα δεν θα είναι φάντασμα, όπως αυτό της Κοπεγχάγης. Αποκάλυψε την ταυτότητά του ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα κρατά το πιστόλι για τον κρόταφο και το μαχαίρι για τον λαιμό, και θα ετοιμάζεται για την τελευταία ευκαιρία που έχουμε για να λύσουμε το Κυπριακό, να «επανενώσουμε» την πατρίδα μας και να γεμίσουν οι τσέπες μας χρήματα, όπως οπτασιάζονται όσοι «περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται».

Άραγε αυτό το φάντασμα θα καταφέρει να πείσει ή να πιέσει τον ΠτΔ να μεταβεί σε πενταμερή διάσκεψη, που θα γίνει με τρόπο ώστε το πρώτο αποτέλεσμά της θα είναι η έκδοση του πιστοποιητικού κατάργησης και θανάτου της Κ.Δ.; Και επιστρέφοντας, θα μας πει ότι αναγκάστηκε να δεχθεί, για να αποφύγει τη διχοτόμηση;

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/380657/tade-efi-averof-neofytou#sthash.GVenSeKC.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.