Με τον κορωνοϊό, την εγγονή του Harding και βάρκα την ελπίδα…

Print Friendly, PDF & Email

27/9/2020

της Φανούλας Αργυρού

Τα νέα μέτρα για την Αγγλία είναι: Από την Πέμπτη, 24/9/2020, όλα τα μπαρ, εστιατόρια και μπυραρίες περιορίζονται σε καθήμενους, δεν επιτρέπονται όρθιοι, και κλείνουν στις 10.00μ.μ. Επιτρέπονται τα Takeaways. Εργασία από το σπίτι για όσους μπορούν (ενώ πριν από λίγες εβδομάδες προέτρεπαν τον κόσμο να επιστρέψει στα γραφεία του!). Υποχρεωτική η μάσκα για όλους τους πελάτες, επιβάτες, οδηγούς ταξί, υπαλλήλους καταστημάτων και τους πελάτες εστιατορίων, εκτός της ώρας του φαγητού ή ποτού, με το πρόστιμο να αυξάνεται (για πρώτη παραβίαση) για όσους δεν φορούν μάσκα από £100 σε £200…

Στις 19/9/2020, η αμερικανική «New York Times» αποκάλυψε ότι «πιθανή τρίτη περίπτωση παρενέργειας μπορεί να ‘γράψει’ το τέλος του εμβολίου της AstraZeneca». Το εμβόλιο ετοιμάζεται από τη βρετανική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι επιστήμονες στην Οξφόρδη να υπομνήσουμε ότι προ μηνών δήλωναν αισιόδοξοι, μέχρις υπερ-αισιόδοξοι, και ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο (2020) ίσως να είχαν το εμβόλιο…

Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός σκέφτεται νέους περιορισμούς ενόψει δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

«Mission critical»

Στις 20/9/2020, ο Βρετανός Υπ. Υγείας, Matt Hancock, από το τηλεοπτικό Sky, χαρακτήρισε ως «κρίσιμη αποστολή» («mission critical») την κατάσταση του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν σε επικίνδυνο σημείο, μη αποκλείοντας δεύτερο γενικό lockdown…

Στις 21/9/2020 οι δύο επιστήμονες-σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης, Professor Chris Whitty και Sir Patrick Vallance, σε τηλεοπτική τους εμφάνιση προς τον λαό, είπαν ωμά και ξεκάθαρα ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2020 θα έχουμε 49.000 κρούσματα του Covid-19 και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 200 θανάτους την ημέρα (εν τω μεταξύ, κάποιοι αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς και δημοσιογράφος του Sky είπε άλλα έλεγαν πριν από 4-5 μέρες).

Στις 22/9/2020, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέους περιορισμούς από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, αφού χαρακτήρισε την κατάσταση ως «επικίνδυνο σημείο καμπής» («perilous turning point») και ότι αυτοί οι περιορισμοί θα διαρκέσουν για τους επόμενους έξι μήνες και βλέπουμε. Και το ίδιο βράδυ απηύθυνε και διάγγελμα προς τον λαό, καλώντας τον να δουλέψει με λογική και συλλογικότητα.

Τα νέα μέτρα για την Αγγλία είναι: Από την Πέμπτη, 24/9/2020, όλα τα μπαρ, εστιατόρια και μπυραρίες περιορίζονται σε καθήμενους δεν επιτρέπονται όρθιοι και κλείνουν στις 10.00μ.μ. Επιτρέπονται τα Takeaways. Εργασία από το σπίτι για όσους μπορούν (ενώ πριν από λίγες εβδομάδες προέτρεπαν τον κόσμο να επιστρέψει στα γραφεία του!). Υποχρεωτική η μάσκα για όλους τους πελάτες, επιβάτες, οδηγούς ταξί, υπαλλήλους καταστημάτων και τους πελάτες εστιατορίων, εκτός της ώρας του φαγητού ή ποτού, με το πρόστιμο να αυξάνεται (για πρώτη παραβίαση) για όσους δεν φορούν μάσκα από £100 σε £200…

Από τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2020, μόνο 15 άτομα μπορούν να παρευρίσκονται σε γάμους, ενώ για κηδείες παραμένει ο αριθμός των 30. Επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα £10.000 και κλείσιμο, αν παραβιάζουν τους κανονισμούς. Στα σπίτια μόνον έξι άτομα επιτρέπεται να συναθροίζονται. Και άλλα…

Όμως, τα σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια, τα οποία λειτούργησαν, θα μείνουν ανοικτά με τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

Στρατός

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με επιπρόσθετα ποσά την Αστυνομία και τοπικές Αρχές στην Αγγλία, για να επιβάλουν τους κανονισμούς, διατηρώντας την προοπτική να φέρει μέσα και τον Στρατό, αν χρειαστεί. Και αν αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν καταφέρουν να κατεβάσουν το R κάτω από το 1, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα. Η πληροφορία καθώς γράφεται το άρθρο αυτό είναι ότι το R υπολογίζεται μεταξύ 1.1 και 1.4.

Το βράδυ της Τρίτης, στις 8.00μ.μ., στο διάγγελμά του, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό να ανταποκριθεί, όπως έκανε και τους πρώτους μήνες της πανδημίας με το lockdown, για να μη χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα, να βοηθηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι, και ότι πιστεύει πως όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν με τον χειμώνα που μας έρχεται.

Όμως, ο Πρωθυπουργός Boris Johnson μάς είπε και δύο άλλα σχετικά: Ότι μέχρι τώρα μόνον το 8% του πληθυσμού απέκτησε αντισώματα (antibodies) στον κορωνοϊό και ότι ελπίζει την ερχόμενη άνοιξη να είναι ο καιρός να προσβλέπουμε για εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ, η Yπουργός Eσωτερικών, Priti Patel, με δηλώσεις της είχε καλέσει το κοινό να καταγγέλλουν τους γείτονές τους στην Αστυνομία, αν αντιληφθούν ότι παραβιάζουν τους νόμους του Covid-19. Και το ίδιο επανέλαβε στις 20/9/20 και ο Yπουργός Yγείας. Ήδη είχαν προηγηθεί αντιδράσεις γι’ αυτήν την προτροπή της Υπ. Εσωτερικών, με χαρακτηριστικό άρθρο στους “Times” με τίτλο «Η Πατέλ δεν θα μας μετατρέψει ποτέ σε έθνος προδοτών».

Ο δε αρχηγός της Εργατικής Αντιπολίτευσης, Sir Keir Starmer, επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης με δικές του δηλώσεις στις 20/9/2020, λέγοντας ότι «οι υπουργοί έχουν χάσει τον έλεγχο του συστήματος για testing» και, αν ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός, θα απολογείτο για το γεγονός ότι «αυτό σήμερα, αντί να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, σχεδόν έχει καταρρεύσει».

Πάντως, καθημερινά πολίτες καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να κάνουν το test, δεν υπάρχουν κέντρα κατά περιοχές και το κοινό στέλλεται σε σταθμούς 100 μίλια μακριά και, όταν φθάσουν… κάποτε, δεν υπάρχει κανένας, καθώς το σύστημα Ανίχνευσης και Ιχνηλάτησης αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα.

Η «Clueless» Βαρώνη Dido Harding

Και τώρα η ειρωνεία. Επικεφαλής του σημαντικού αυτού προγράμματος Track and Trace (Ανίχνευσης και Ιχνηλάτησης) είχαν διορίσει τον περασμένο Μάιο τη βαρώνη Dido Harding. Στις 18/9/2020, με δύο ολόκληρες σελίδες η “Daily Mail” την χαρακτήρισε «Η Ανίδεη Βαρώνη (‘‘Baroness Clueless’’), η οποία κρατάει την τύχη του έθνους μας στα χέρια της και, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε βουλευτές, τους είπε, ‘‘μα δεν ζήτησα τη θέση’’, μια δήλωση που φανερώνει ότι το σύστημα απέτυχε», έγραψε στους τίτλους της η εφημερίδα.

Και ξέρετε ποια είναι η Βαρώνη Harding; Η εγγονή του Στρατάρχη Sir John Harding, αποικιακού κυβερνήτη στην Κύπρο 1955-57. Είναι κόρη του John Charles Harding (γιου του Στρατάρχη), ο οποίος πέθανε το 2016, εγγονή του Field Marshal John Harding, ο οποίος πέθανε το 1989.

Και για την οποία ο Βρετανός καθηγητής Dr James Ker-Lindsay από τις 17 Ιουλίου 2020 είχε γράψει τα εξής: «Φαίνεται ότι η βαρώνη Dido Harding δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά της για την ανίχνευση και ιχνηλάτηση εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και για όσους παρακολουθούν στην Κύπρο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η εγγονή του Field Marshal Harding, ο οποίος δεν έκανε καθόλου καλά τη δουλειά του στην Κύπρο, στην ανίχνευση και ιχνηλάτηση της ΕΟΚΑ τη δεκαετία του 1950»!

«Δεν παρέχουμε ακόμα έλεγχο (test) για Covid-19 στο αεροδρόμιο Heathrow»

Όπως μου τόνισε φίλος, «κάθε φορά που συγκρίνω την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Κύπρο, σοκάρομαι ακόμα περισσότερο. Ενώ η Κύπρος εισήγαγε υποχρεωτικά tests στους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με οδηγίες για αυτο-απομόνωση μέχρι τα αποτελέσματα, το αεροδρόμιο Heathrow δεν έχει ακόμα τέτοιο σύστημα». Και η επιβεβαίωση βρίσκεται όντως στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου Heathrow! Η απάντηση στην ερώτηση: «Κάνετε test κατά την άφιξη;». «Δεν παρέχουμε ακόμα test για Covid-19 στις αφίξεις στο Heathrow».

Και τώρα ενημερωνόμαστε ότι η Βαρώνη Dido Harding θα ηγηθεί… νέου Δημόσιου Οργανισμού Υγείας, του Institute for Health Protection, το οποίο αντικαθιστά το Public Health England. Δεν ξέρουμε, αν «ζήτησε» αυτήν τη θέση ή αν και πάλιν της την έδωσαν…. Θα είναι, δηλαδή, υπεύθυνη για την Προστασία της Υγείας μας!

Εν κατακλείδι, θυμίζουμε την εγκληματική καθυστέρηση της βρετανικής κυβέρνησης για μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο του 2020, για την οποία γράψαμε λεπτομερώς στη «Σημερινή», τα φοβερά λάθη, την προδιάθεσή τους για «ανοσία αγέλης», παρά για προστασία του λαού έναντι του Covid-19, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εξ ου και το σκάνδαλο των εκατοντάδων θανάτων στα απροστάτευτα γηροκομεία σχετίζεται προφανώς με το ότι, τελικά, κάποιοι στην κυβέρνηση ακόμα επένδυαν στην «ανοσία αγέλης» και στο εμβόλιο εντός του τρέχοντος έτους. Όταν όμως αποκαλύφθηκε ότι σε αμφότερα απέτυχαν, ο Πρωθυπουργός και οι «σύμβουλοί» του αναγκάστηκαν να επιβάλουν εκτάκτως για έξι μήνες μέτρα, αποφεύγοντας το γενικό lockdown, αφενός για διάσωση της οικονομίας, που βρίσκεται στο χειρότερο στάδιο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως μέχρι την άνοιξη του 2021 να καταφέρουν να παρέχουν test για Covid-19 στους εισερχόμενους επιβάτες στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ίσως να φθάσουμε το 10% του πληθυσμού σε αντισώματα και ίσως να έχουμε κάποια νέα για κάποιο… εμβόλιο. Και ας ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τον χειμώνα και να φθάσουμε αισίως την άνοιξη με… βάρκα την ελπίδα…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/9/27/me-ton-koronoio-ten-eggone-tou-harding-kai-barka-ten-elpida/