Ανδρέας Μαυρογιάννης, ΔΔΟ/δύο κράτη, Κερυνειώτες και ευθιξία

Print Friendly, PDF & Email

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

«Ο κατευναστής είναι αυτός που τρέφει έναν κροκόδειλο – ελπίζοντας ότι θα τον φάει τελευταίο»   Winston Churchill

Ο  σημερινός διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στις 29.6.2021 σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Ανησυχώ πάρα πολύ ότι αν δεν γίνει κάτι χτες πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την Αμμόχωστο και για την κατεχόμενη μας περιοχή, και για τη λύση του Κυπριακού. Αυτό που συμβαίνει είναι δραματικό, είναι ίσως η τελική φάση της πλήρους καταστροφής των προοπτικών και της λύσης και της επανένωσης του τόπου. Αυτό που επιζητούν και η Τουρκία και οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, ως πρώτη τους προτεραιότητα, δεν είναι τα δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο αλλά δυο οντότητες, οι οποίες θέτουν από κοινού κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ιδιαίτερα θέματα εξωτερικής εκπροσώπησης στην ΕΕ, ούτως ώστε αφενός να έχουν την ανεξαρτησία τους, και αφετέρου να μπορεί η Τουρκία να ελέγχει και το σύνολο της Κύπρου και να έχει και χέρι και λόγο στα της ΕΕ… Μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ μας είχαν μιλήσει για δυο κράτη και μετά δοκίμασαν να μας παρουσιάσουν ως υποχώρηση το ότι λένε μεν για δυο κράτη, αλλά θα μπορούσε να ήταν και κυριαρχική ισότητα… είναι ένα μόρφωμα που θα θέσει από κοινού κάποιες πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες και το οποίο όταν θα καταρρεύσει… και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επανόδου στο statusquoante».

Ο κ. Μαυρογιάννης επίσης έκανε λόγο για «μεγάλη αποτυχία του αφηγήματός μας» που πρέπει να μας απασχολήσει.

https://www.sigmalive.com/news/kypriako/806021/an-den-ginei-kati-xtes-tha-einai-para-poly-arga-gia-ammoxosto-kai-kypriako

‘Οσα είπε ο  Α. Μαυρογιάννης δεν συνάδουν ούτε για.. αστείο με όσα αράδιασε στους πρόσφυγες Κερυνειώτες σε συγκέντρωση Κερυνειωτών προσφύγων και εκτοπισμένων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβά όταν πρωτο-διορίστηκε  συνομιλητής για το Κυπριακό.

Με επιστολή του προς τον κ. Μαυρογιάννη,  με αφορμή την επιστροφή του ως διαπραγματευτή στο Κυπριακό και μάλιστα σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών μέσω «Πενταμερούς», του οποίου όχι μόνο προβλεπτή αλλά και προδιαγεγραμμένη είναι η κατάληξη με νέες καταστροφικές υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, ο  Πρόεδρος του ιστορικού προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» Ιωάννης Σιεκέρσαββας, ημερ. 12.2.2021, του θύμισε τι τους είχε διαβεβαιώσει για τα οποία τον κρατούν υπόλογο για τις υποσχέσεις του εκείνες.

«Οι νέες συνομιλίες θα αποσκοπούν στην επιστροφή των προσφύγων ανεξάρτητα πώς θα ονομάζεται η λύση. Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία και επιστροφή των προσφύγων παντρεύονται και εγώ θα τα παντρέψω. Αν μάλιστα φθάσουμε σε σημείο που αυτό δεν θα μπορεί να γίνει θα καταγγείλω την εξέλιξη και θα παραιτηθώ από τη θέση του διαπραγματευτή».

Υπήρξε και δεύτερη, απαντητική επιστολή της «Αδούλωτης Κερύνειας» προς τον κ. Α. Μαυρογιάννη ημερ. 13.4.2021 σε δική τουεπιστολήημερ. 16.2.2021 επιμένοντας στον «λόον του αδρώπου»… δηλ., στη παραίτησή του, εφόσον,όπως έγραψε η Αδούλωτη Κερύνεια,«εμείς με τα δεδομένα που γνωρίζουμε ήδη αποτελεί σύγκλιση στις συνομιλίες ότι λύση ΔΔΟ και επιστροφή των προσφύγων δεν «παντρεύονται».

 Όμως ο κ. Μαυρογιάννης πρώτος γνώριζε, ως διαπραγματευτής,  ότι η ΔΔΟ δεν επιτρέπει επιστροφή των προσφύγων! Το κατέγραψαν οι Βρετανοί και στα ψηφίσματα του Σ.Α όπως το 750/92,  το οποίο ξεκαθάρισε και απέκλεισε από τότε, με τις υποχωρήσεις Γ. Βασιλείου, την ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΩΤΩΝκαι όχι μόνο. Η επιστροφή Κερυνειωτών βέβαια είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από το 1977…

Το ψήφισμα 750 της 10ης Απριλίου 1992, αφού επαναβεβαιώνει στη δεύτερή του παράγραφο τα ψηφίσματά του 649/90 και 716/91 και αφού γράφει ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται (υποτίθεται)  σε ένα κράτος με μία κυριαρχία κ.λπ., προχωρεί και προσθέτει την προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελείται από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 11 της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ (S/23780) σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία… Στην οποία φανερώνεται η σκευωρία εις βάρος των προσφύγων και δη των Κερυνειωτών, όταν εξηγεί ακριβώς τι επιβεβαίωσε το Σ.Α. ως προς την ερμηνεία της πολιτικής ισότητας:

«Αν και πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα τμήματα της ομόσπονδης Κυβέρνησης και της διαχείρισης, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται inter alia με διάφορους τρόπους: Απαραίτητο όπως, για έγκριση ή τροποποίηση του ομόσπονδου συντάγματος του Κράτους της Κύπρου, αυτό γίνεται με έγκριση αμφοτέρων των κοινοτήτων. Στην αποτελεσματική συμμετοχή αμφοτέρων των κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της ομόσπονδης Κυβέρνησης. Σε ασφαλιστικές δικλίδες, ούτως ώστε η ομόσπονδη Κυβέρνηση να μην έχει την εξουσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων της άλλης κοινότητας και στην ισότητα και ίδιες εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο ομόσπονδων κρατών».

Καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης

Στη δε παράγραφο 20 τονίζεται: «Η διζωνικότητα της ομοσπονδίας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το κάθε ομόσπονδο κράτος θα διοικείται από μια κοινότητα, η οποία θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης στην περιοχή της. Αντικατοπτρίζεται, επίσης, με το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται στην ομόσπονδη Κυβέρνηση να καταπατά τις αρμοδιότητες των ομόσπονδων κρατών, ούτε το ένα ομόσπονδο κράτος να καταπατά τις εξουσίες και αρμοδιότητες του άλλου κράτους».

Εφόσον το κάθε ομόσπονδο κράτος θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης στη περιοχή του, πως θα … «πάντρευε» ο κ. Μαυρογιάννης την ΔΔΟ με την επιστροφή των προσφύγων;

Σήμερα, τα όσα δήλωσε στην εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο κ. Μαυρογιάννης, ότι ζητούν οι Τούρκοι,  συμβαδίζουν με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ το 1992 στο ψήφισμα 750/92 και με όλες τις μέχρι σήμερα απαιτήσεις των Τούρκων, οι οποίοι  από το 1964 ζητούσαν δύο κράτη. Με τις υποχωρήσεις των δικών μας,  φθάσαμε στο σημερινό ελεεινό σημείο απελπισίας να μην ξέρουν οι αποτυχημένες μας ηγεσίες τι να κάνουν! Αλλά να μην έχει κανένας την τόλμη να σταθεί στο ύψος του. Απαιτώντας ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ. Και Τούρκοι/Βρετανοί μας εκμεταλλεύονται.

Τουρκο-κυπριακό  έγγραφο Απρίλιος 1964 για «Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου»  Σε Νότιο Κράτος και Βόρειο Κράτος – παράλληλα με ίδιο σχεδιασμό που ξεκίνησε  στο Φόρειν ΄Οφις  τον Ιανουάριος 1964

 «Αυτό-διοικούμενες περιοχές»

«Ατυχής και απαράδεκτη» χαρακτήρισε στις 28.6.2021 την αναφορά της κας Τζέιν Χολ Λούτ για «αυτοδιοικούμενες  περιοχές» (“self-governing”)  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Έχει απόλυτο δίκαιο. Καταρχήν η ελληνική μετάφραση του αγγλικού “self-governingareas” δεν είναι «αυτό-διοικούμενες περιοχές» αλλά «αυτό-κυβερνόμενεςπεριοχές». Οι «αυτό-διοικούμενες περιοχές» μεταφράζονται ως «self-administeredareas».

Με άλλα λόγια οι Βρετανοί προσπαθούν να βρουν τρόπους παίζοντας με λέξεις  (εποικοδομητικών ασαφειών συνέχεια ) για  να λυγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί να χωρέσουν τα δύο κράτη (προτροπή Βρετ. Υπ. Αρμοστή Στίβεν Λίλλυ/Φόρειν ΄Οφις)  σε μια συνομοσπονδία δύο κρατών όπως απαιτούν οι Τούρκοι! Για να ελέγχουν όλο το νησί, φθάνοντας στο τέλος της εκτέλεσης της ΚΔ κατά Δρ. Νιχάτ Ερίμ…

«Κυριαρχική ισότητα»

Η «Κυριαρχική ισότητα» συμπίπτει στα πλαίσια των δύο κρατών όπως ζητούσαν οι Τούρκοι από το 1964.

Έκθεση Γκάλο Πλάζα

Στις παραγράφους 74 και 149 της ΄Εκθεσής του το 1965 ο κ. Πλάζα συνοψίζοντας τις απαιτήσεις του Δρ. Κουτσιούκ έγραψε (74) «Η κάθε μια από τις δύο ξεχωριστές κοινοτικές περιοχές θα απολαμβάνει  «αυτό-κυβέρνηση» (“self-government”) σε όλα τα θέματα εκτός των ομοσπονδιακών…

(149) « Οι Τ/κ προσβλέπουν σε ένα ομόσπονδο σύστημα στο οποίο θα υπάρχουν αυτόνομα Τ/κ και Ε/κ κράτη. Η ύπαρξη των οποίων θα δημιουργηθεί με ένα γεωγραφικό διαχωρισμό…».

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η» αυτό-κυβέρνηση» (“self-government” της κας Λούτ/Φόρειν ΄Οφις) πάει χέρι με χέρι με τα «δύο κράτη» με μια «ομοσπονδιακή» ομπρέλα.

https://digitallibrary.un.org/search?ln=en&p=+S%2F6253&f=&c=Resource+Type&c=UN+Bodies&sf=&so=d&rg=50&fti=0

Σχετικό το άρθρο μου στην «Σημερινή» 20.1.2021, μια σύντομη αναδρομή στις τουρκικές αξιώσεις «Δύο κράτη – χαλαρή ομοσπονδία με βρετανική βοήθεια».

Σ’ αυτό αναφέρω και την ενυπόγραφη αναγνώριση της ύπαρξης στο νησί δύο αυτόνομων διοικήσεων από τους τρείς Υπ. Εξωτερικών ΗΒ, Ελλάδας και Τουρκίας στις 30 Ιουλίου 1974 στη Διάσκεψη της Γενεύης 1. Και αυτό καθώς ο Αττίλας προέλαυνε…(βλέπε «Διζωνική vsΔημοκρατίας 1955-2019» Φ.Α.)

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/1/20/duo-krate-khalare-omospondia-me-bretanike-boetheia/

Όταν, λοιπόν,   ο κ. Μαυρογιάννης ομολογεί δημοσίως «μεγάλη αποτυχία του αφηγήματός μας»,αυτό θα πρέπει να τον απασχολήσει ΔΙΠΛΑ: Για τις ευθύνες του ως διαπραγματευτή τόσα χρόνια και για όσα  ενσυνείδητα και αστήρικτα υποσχέθηκε στους Κερυνειώτες.

Ο «λόος του αδρώπου» λοιπόν,  αλλιώς ευθιξία,  για όσα λέγονται και δεν τηρούνται…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος